Învăţătoare spânzurată în toaleta Spitalului de Psihiatrie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Învăţătoare spânzurată în toaleta Spitalului de Psihiatrie

* femeia s-a internat joi la Spitalul de Psihiatrie, dar câteva ore mai târziu s-a spânzurat cu sutienul * cadavrul a fost descoperit în grupul sanitar, de către o asistentă

Scenă de coşmar, joi seara, la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Brăila: o pacientă s-a sinucis în toaletă, spânzurându-se cu sutienul. Macabra descoperire a făcut-o o asistentă, la o verificare de rutină a grupului sanitar din Secţia de Psihiatrie unde sunt internaţi bolnavii cu psihoze.

Personalul medical de gardă de la Spitalul de Psihiatrie a sesizat la Poliţie, joi, la ora 19.25, faptul că pacienta Veneţia Spiridon, în vârstă de 45 de ani, din municipiu, s-a spânzurat. Trupul femeii a fost găsit de o asistentă, care a observat că uşa unuia dintre grupurile sanitare era întredeschisă. Pacienta, care era învăţătoare în satul Ţăcău, comuna Măraşu, atârna într-un ştreang făcut din propriul sutien. Bolnava fusese internată în cursul aceleiaşi zile, la ora 11.00, cu diagnosticul tulburare depresivă majoră persistentă, cu simptome psihotice. Problemele femeii au apărut în urmă cu un an, pe fondul geloziei excesive manifestate faţă de soţul ei. Atunci s-a adresat personalului medical de la Spitalul de Psihiatrie, însă nu a rămas internată, fiindu-i prescris doar un tratament pentru afecţiunea de care suferea, pe care nu l-a urmat constant. Joi, bolnava a venit din nou la spital, acuzând crize de agitaţie nocturne şi pierderea controlului, motiv pentru care a cerut ajutor de specialitate. Medicul la care s-a prezentat spune că femeia nu părea să fie într-o stare gravă, motiv pentru care a şi decis să fie internată în secţia Psihiatrie I, unde sunt bolnavi cu afecţiuni minore. "Pacienta a venit de bună voie, a fost o internare voluntară. După cum s-a prezentat la internare, nu sugera că ar fi probleme grave. Nu era în parametri psihotici, ca să explic, psihoză înseamnă pierderea contactului cu realitatea, ci era o depresie majoră, de aceea a fost internată în secţia de nevroze", ne-a spus dr. Tiberiu Dobrescu.

Demonul geloziei a împins-o la sinucidere

Se pare că problemele pe care le avea învăţătoarea din Ţăcău, sat din Insula Mare a Brăilei, aflat la 60 de km de municipiu, erau mult mai grave decât lăsa să se vadă. Demonul geloziei o chinuia atât de rău, încât femeia ajunsese să nu se mai poată controla, făcând frecvent noaptea crize de agitaţie, ceea ce-i afecta relaţia cu soţul său. Acest motiv a determinat-o, până la urmă, să ceară ajutor de specialitate, invocând problemele legate de viaţa intimă drept cauză a stării în care se afla. Însă, odată ajunsă la Spitalul de Psihiatrie, învăţătoarea a început să se teamă că se va afla la şcoală despre internarea ei şi va fi subiect de bârfă în sat. Spaima de a fi arătată cu degetul în comunitatea în care preda copiilor, a agravat starea Veneţiei Spiridon, care a devenit agitată. "Faptul că se interesa să nu se afle la şcoală că a fost internată la Psihiatrie, ca şi faptul că a cerut ajutor medical, sunt amănunte care arată că gestul suicidar nu a fost premeditat", a explicat dr. Dobrescu.

În jurul orei 16.00, femeia a încercat chiar să fugă din spital, dar cadrele medicale au fost vigilente şi au împiedicat tentativa de "evadare". "La ora 16.00, pacienta a avut o descărcare nervoasă bruscă şi imprevizibilă, a devenit agitată, avea impresia că viaţa îi este pusă în pericol şi a vrut să fugă, dar a fost întoarsă în secţie. Medicul de gardă i-a prescris tratament şi s-a liniştit, dar a fost transferată la Secţia Psihiatrie II, unde sunt pacienţi care necesită supraveghere", a precizat dr. Dobrescu. Acolo, pacienta a primit vizita mamei sale, cu care a discutat în salon până în jurul orelor 18.45-18.50, potrivit datelor din cadrul anchetei interne ce a fost făcută de conducerea spitalului.

După plecarea mamei, învăţătoarea, care părea că se calmase, a intrat la toaletă, unde s-a spânzurat cu sutienul. Conducerea spitalului susţine că totul s-a petrecut foarte repede după plecarea mamei, într-un interval de circa un sfert de oră, astfel că nu se poate pune în discuţie lipsa de supraveghere. "La ora 19.05 a fost găsită de asistenta care obişnuia să facă periodic verificarea grupurilor sanitare, fiind o secţie de psihoze, în care trebuie supravegheat totul foarte atent. Intervalul de timp scurs de la plecarea mamei, până la descoperirea pacientei spânzurate a fost de maxim 15 minute. Nu se poate vorbi despre o lipsă de supraveghere, cu atât mai mult cu cât pacienta s-a ascuns într-un un loc intim, în care nu putea fi însoţită, pentru a se sinucide. Am luat declaraţii scrise în cadrul anchetei interne, deocamdată nu pot spune că medicul de gardă sau asistenta au fost de vină", a declarat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Poliţiştii au efectuat cercetări, nefiind găsite urme vizibile de violenţă pe corp, iar cadavrul a fost transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei. Medicii legişti au stabilit cauza decesului "insuficieţă cardio-respiratorie prin spânzurare".

În cauză s-a întocmit dosar penal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro