Întreprinzătorii vor să dea drumul deja la terase, dar regulamentul Primăriei nu îi lasă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Întreprinzătorii vor să dea drumul deja la terase, dar regulamentul Primăriei nu îi lasă

Cele câteva zile cu vreme frumoasă şi caldă din ultima perioadă au fost privite cu jind de antreprenorii brăileni din domeniul alimentaţiei publice, care şi-ar fi dorit să poată deschide deja terasele sezoniere. Asta cu atât mai mult cu cât noile reglementări legate de interzicerea totală a fumatului în spaţii publice închise afectează deja activitatea restaurantelor, barurilor sau altor localuri de acest gen. "Din păcate, la Brăila există un regulament votat de Consiliul Local Municipal, prin care s-a stabilit că terasele estivale pot funcţiona doar în perioada 1 mai - 1 octombrie. La Bucureşti, de exemplu, terasele pot fi deschise încă de pe 15 martie, iar asta e benefic atât pentru patroni, cât şi pentru consumatori, mai ales când vremea se încălzeşte de timpuriu, aşa cum vedem că se întâmplă anul acesta", ne-a spus Cătălin Curcă, administratorul unui club din centrul vechi al Brăilei. Potrivit acestuia, pe lângă faptul că deschiderea teraselor nu se poate face decât după 1 mai, grav este faptul că funcţionarii Primăriei încă nu ştiu ce tarife se vor practica anul acesta pentru ocuparea domeniului public. "Am vrut să mă pregătesc din timp şi am întrebat la Primărie ce documente îmi trebuie pentru închirierea spaţiului public. Mi s-a răspuns că încă nu s-au pus la punct anumite detalii, cum ar fi valoarea chiriei percepute anul acesta sau perioada de timp pentru care se închiriază spaţiu, care s-ar putea să crească de la un an, cât era până acum, la cinci ani", ne-a declarat Cătălin Curcă, dezamăgit de faptul că nici până acum, în prag de sezon, nu s-au pus la punct aceste detalii birocratice.
Viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în atribuţii reglementarea şi urmărirea activităţii teraselor de vară, ne-a declarat că dacă ar fi existat mai multe solicitări scrise formulate de antreprenorii din domeniu, s-ar fi putut lua în calcul deschiderea sezonului mai devreme de 1 mai. "Nu vorbim aici doar de părerea unei singure persoane. Dacă am fi primit patru - cinci cereri, puteam iniţia modificarea regulamentului, însă trebuie ţinut cont că funcţionarea teraselor depinde foarte mult de starea vremii. Dacă au fost câteva zile calde în martie, iar în aprilie scad din nou temperaturile şi încep ploile, activitatea teraselor ar fi blocată, însă patronii ar trebui să plătească taxele aferente, indiferent dacă lor le merge afacerea sau nu. Anul trecut, cei interesaţi au venit la licitaţia pentru închirierea spaţiilor abia din luna iunie", a punctat viceprimarul Dănăilă. Acesta a spus că, într-adevăr, tariful perceput pentru închirierea domeniului public va fi modificat, fiind posibil să se schimbe regulamentul şi în ceea ce priveşte perioada de închiriere. Spre deosebire de anii trecuţi, când chiria se percepea în baza unui tarif aprobat de CLM şi actualizat periodic, tariful de anul acesta va fi stabilit în baza unei evaluări efectuate de un expert autorizat. "Am încheiat deja un contract cu un evaluator, iar procedura va fi definitivată pe parcursul lunii aprilie", a precizat viceprimarul.

Primăria promite mai multă ordine în domeniul teraselor de sezon

Conducerea Primăriei dă asigurări că sezonul acesta se va mai elimina din degringolada care domnea, la un moment dat, anul trecut dar şi în anii din urmă, în domeniul teraselor estivale. De exemplu, pe Str. Mihai Eminescu nu vor mai fi acceptate acele construcţii masive din lemn, care, în ultimii trei ani, începuseră să capete un caracter permanent pe domeniul public. Totodată, viceprimarul Alexandru Dănăilă, ne-a mai declarat că acei agenţi economici care, în sezonul precedent, au încălcat regulamentul existent nu vor mai fi acceptaţi la noua licitaţie. La această categorie s-ar putea încadra întreprinzătorii care au deschis terasa din Grădina Mare şi care au fost amendaţi de mai multe ori de Poliţia Locală deoarece ocupau mai mult spaţiu decât cel pentru care plăteau chirie la Primărie. În ceea ce priveşte poluarea atmosferei cu fumul generat de grătarele pentru mici, viceprimarul Dănăilă spune că această problemă nu intră în sfera de competenţe a Primăriei, ci a altor instituţii, din domeniul reglementărilor sanitare sau al protecţiei mediului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro