Cele trei tone de apă pregătite de Primărie pentru slujba de sfinţire din ziua Bobotezei s-au dovedit insuficiente pentru sutele de brăileni care au vrut neapărat să ia din Agheasma Mare, binecuvântată de Înalt Prea Sfinţitul dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. Cele şase budane din lemn s-au golit rapid, însă nimeni nu a plecat cu mâinile goale, fiindcă rezervele de apă au fost completate cu o cisternă ţinută ca rezervă de oficialităţi, care au dat asigurări că şi conţinutul acesteia a fost sfinţit în prealabil. Toţi creştinii au putut, astfel, să îşi umple recipientele de plastic aduse de acasă. Îmbucurător este faptul că, spre deosebire de alte oraşe, unde lumea a cam uitat de cele sfinte îmbulzindu-se şi dându-şi coate pentru a intra în faţă la împărţirea aghesmei, la Brăila lucrurile au decurs destul de civilizat. La acest aspect a contribuit din plin şi prezenţa masivă a jandarmilor şi a poliţiştilor locali, care au reuşit să tempereze spiritele, atunci când unii brăileni încercau să sară peste rând.
Slujba de sfinţire a Aghesmei Mari a avut loc, ca de obicei, pe Esplanadă, acolo unde şase budane mari din lemn au fost umplute cu apă şi împodobite cu crenguţe de brad. Înainte de a ajunge acolo, soborul de preoţi în frunte cu ÎPS dr. Casian Crăciun a oficiat slujba de Bobotează la Catedrala Naşterii Domnului din Bariera Călăraşilor. Ceremonia religioasă de la catedrală a început la 8.30 şi s-a terminat în jurul orei 10.30, când slujitorii Domnului, însoţiţi de zeci de credincioşi, au pornit într-o procesiune pe Calea Călăraşilor, până la Esplanadă, acolo unde numeroşi brăileni aşteptau slujba de sfinţire a apei. Ca de fiecare dată, atât pe traseul procesiunii cât şi în zona Esplanadei, arhiepiscopul Casian a împărţit cu dărnicie binecuvântări, stropindu-i pe creştini cu apă sfinţită şi dându-le crucea s-o sărute. Politicienii locali au primit şi ei o porţie sănătoasă de aghesmuire, atunci când Înalt Prea Sfinţitul i-a găsit aliniaţi în dreapta scenei de pe faleză.
După ce Agheasma Mare a fost sfinţită cum se cuvine, arhiepiscopul Casian le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea venirii pe lume a lui Hristos şi a botezării Sale în apele Iordanului, care a adus lumină în întunericul lumii. "Soarele şi luna ne ajută să ne orientăm pentru viaţa de pe Pământ. Lumina lui Hristos împrăştie întunericul născut din neputinţele noastre", a spus Casian în cuvântarea adresată creştinilor veniţi să ia agheasmă.
Politicienii au pupat crucea scoasă din Dunăre
După sfinţirea apei, cei mai mulţi dintre cei prezenţi s-au aşezat la coadă pentru a lua agheasmă. Au fost, însă, şi câteva zeci de persoane care au venit pe faleză doar pentru a asista la tradiţionala recuperare a crucii din apele Dunării. Anul acesta, şapte brăileni s-au înscris în cursă, iar printre ei s-a aflat şi Bogdan Vasiliu, recordmanul absolut al acestei întreceri, cu şapte reuşite la activ. Vasiliu a absentat în ultimii doi ani deoarece a fost plecat din ţară, însă anul acesta s-a întors şi a făcut-o triumfător, fiindcă a reuşit din nou să îşi surclaseze contracandidaţii şi să puncteze a opta victorie. Pentru asta s-a bazat pe experienţa acumulată în timp, datorită căreia a ştiut să ia startul cumva înaintea celorlalţi, aruncându-se primul în apă, chiar înainte ca Înalt Prea Sfinţitul să arunce crucea în fluviu. Din cei şapte înscrişi, doar patru au mai intrat în cursă, când Vasiliu avea deja un avans confortabil. Ceilalţi doi au considerat, probabil, că e de prisos să-şi mai încerce norocul, abandonând întrecerea.
Se spune despre Bogdan Vasiliu că obişnuia să vândă crucile prinse în Dunăre unor oameni cu bani. Se auzea că Gigi Becali i-ar fi cumpărat câteva, cu mii de euro, însă aceste informaţii rămân deocamdată doar zvonuri. Întrebat, ieri, de ziarişti, dacă este adevărat, Vasiliu a evitat un răspuns concret. El s-a limitat la a spune că în ultimele două ediţii nu a participat fiindcă a fost plecat din ţară şi că, de data asta, a intrat în competiţie fiindcă s-a întâmplat să fie acasă în această perioadă. "De câte ori o să am ocazia o să particip", a spus "campionul".
Orice s-ar spune, crucea de lemn scoasă din Dunăre are mare trecere la brăileni şi nu doar la oamenii de rând, ci şi la politicieni. Consilierii locali şi parlamentarii care au participat la slujba de ieri au pupat cu pioşenie crucea pe care Bogdan Vasiliu le-a întins-o mărinimos. Printre cei care au ţinut să atingă obiectul sfinţit s-a aflat şi deputatul Vasile Varga, despre care se aude că s-ar număra printre cei ce au cumpărat cruci de-a lungul timpului, pentru a-şi asigura astfel ceva noroc în viaţă şi în carieră.
Pentru reuşita sa, Bogdan Vasiliu a primit din partea Primăriei un premiu de 500 de lei şi o pungă cu alimente. Câte o pungă cu alimente au primit şi ceilalţi înotători care s-au aruncat în apa rece a Dunării după crucea de Bobotează.