• militarii Flotilei Fluviale au avut iniţiativa de a facilita întâlnirea dintre un veteran de război, acum în vârsă de 96 de ani, cu elevii clasei a V-a din cadrul Şcolii “Fănuş Neagu” • ora cu poveşti s-a scurs prea repede, lăsându-i pe copii dornici de o nouă întâlnire, pentru a auzi şi alte întâmplări din viaţa bătrânului veteran
În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Veteranilor de Război, care s-a serbat pe 29 aprilie, militarii Flotilei Fluviale Brăila au facilitat întâlnirea dintre elevii clasei a V-a din Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu” cu un fost luptător din cel de-al Doilea Război Mondial. Vizita veteranului de război Ioan Romaniuc, acum în vârstă de 96 de ani, s-a derulat marţi, 2 mai, începând cu ora 17.00. După cum ne-au povestit militarii prezenţi la eveniment, venerabilul veteran de război brăilean le-a împărtăşit elevilor fapte şi momente din impresionanta sa poveste de viaţă, începută la 14 aprilie 1921, într-un sat de pe malul Nistrului. “Eu am venit în România la şcoala militară, lăsând în Basarabia doi fraţi şi părinţii. Când a început războiul urmam cursurile şcolii sanitare de subofiţeri, de unde am fost mobilizat într-o noapte şi trimis la pontonieri. Mai târziu, am participat la realizarea primului pod peste Prut”, a povestit veteranul.
Întrebat de unul dintre copii cum a resimţit războiul, Ioan ROMANIUC şi-a amintit cumplitele momente trăite pe front, când trebuia să acorde primul ajutor răniţilor “printre lovituri de bombe, ţipete de răniţi şi împuşcături ce vuiau pe la urechi”.
Ofiţerul de relaţii publice al Flotilei Fluviale, căpitan Nicoleta Burlacu, spune că veteranului i-au apărut lacrimi în ochi când o elevă a clasei a V-a l-a întrebat dacă a pierdut pe cineva drag pe front. A povestit cum a trăit războiul cu teama de a-şi întâlni fraţii pe partea cealaltă a frontului, în postura de inamici. “Fraţii mei lucrau la căile ferate ruseşti a frontului de nord când au fost recrutaţi pe front. Ştiam că exista posibilitatea ca cei contra cărora se tragea, de pe frontul românesc, să fie sânge din sângele meu”.
Deoarece aniversarea celor 96 de ani a fost în urmă cu două săptămâni, militarii Flotilei Fluviale împreună cu copiii i-au făcut o surpriză invitatului, dăruindu-i un buchet de flori, un tort şi cântându-i în cor “La multi ani!”.
“Sfârşitul întâlnirii i-a prins pe copii în toiul poveştii despre întâlnirea tânărului întors de pe front cu frumoasa domniţă ce avea să îi devină soţie la puţin timp după. Pentru că elevii erau dornici să afle şi alte momente din viaţa veteranului, întâlnirea între generaţii s-a terminat cu promisiunea militarilor Flotilei Fluviale de a-l readuce pe domnul Ioan Romaniuc în mijlocul elevilor, cu continuarea poveştii de viaţă”, ne-a spus căpitanul Nicoleta Burlacu.