Mergi la conţinutul principal

A început inventarierea clădirilor de pe Regală şi din Piaţa Traian

Clădirile de pe strada Mihai Eminescu (fosta Regală) şi din Piaţa Traian au intrat, de ieri, într-un program de inventariere care va ajuta Primăria să îşi facă o imagine cât mai exactă asupra stării lor fizice şi a formei de proprietate. Procedura a fost iniţiată de viceprimarul Alexandru Dănăilă şi se doreşte a fi un prim pas în reabilitarea centrului istoric al municipiului. Pentru fiecare imobil va fi întocmită o fişă din care să reiasă proprietarii actuali, numărul de chiriaşi, numărul de camere iniţial şi numărul de camere actual, rezultat după eventuala compartimentare a clădirii, starea faţadei şi a structurii de rezistenţă. Acţiunea va fi făcută de voluntari cooptaţi de Primărie. Aceştia vor fi ajutaţi, totuşi, şi de reprezentanţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei. Nu va fi implicată, însă, şi Poliţia Locală. Viceprimarul Alexandru Dănăilă ne-a declarat că, în această fază, acţiunea se va face pe bază de voluntariat, fără a se apela la constrângerea proprietarilor şi chiriaşilor care nu sunt de acord să ofere informaţii despre clădirile lor.
"Intenţia noastră este de a ne face o idee despre stadiul în care se găsesc aceste clădiri, pentru a putea găsi o modalitate de reabilitare a lor. Dacă pe parcurs vom găsi proprietari reticenţi, mergem mai departe, nu îi forţăm să ne primească în casă. Vom reveni, totuşi, după câteva zile, pentru a le lăsa timp să se convingă că este cât mai bine să coopereze, pentru că astfel clădirea lor va putea intra într-un program care să îi redea frumuseţea iniţială. Pentru că în final acesta este scopul nostru: să identificăm proprietarii şi să intrăm într-un parteneriat cu ei pentru salvarea clădirilor. În ce formă va avea loc această colaborare urmează să stabilim printr-un regulament care va fi supus dezbaterii publice. Cel mai probabil, prin acest regulament se va stabili ca Primăria să le acorde un ajutor financiar substanţial proprietarilor care au venituri modeste şi nu îşi permit o investiţie atât de mare cum este cea în reabilitarea unei clădiri vechi. Pe de altă parte, tot prin regulamentul respectiv, am putea să impunem impozite foarte mari celor care nu vor să coopereze pentru reabilitarea imobilului. În acest fel, s-ar putea ca unii locatari ai caselor din centru să plătească un impozit de 2.000 lei pe an, în timp ce vecinii lor să aibă de dat un impozit de doar 100 lei. Important este să începem această reabilitare a centrului vechi pe care şi-o doreşte toată lumea", ne-a declarat viceprimarul Alexandrul Dănăilă.
Sursa citată estimează că inventarierea clădirilor de pe Str. Mihai Eminescu şi din Piaţa Traian va dura circa două luni. Deocamdată, doar şase brăileni s-au oferit voluntar să participe la această acţiune. Conducerea Primăriei aşteaptă şi alte persoane interesate să dea o mână de ajutor în acest proiect. Singura condiţie pusă voluntarilor este să aibă vârsta peste 18 ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro