• operatorul RER este cel care a dat startul, miercuri, 31 iulie, în zonele Radu Negru, Călăraşi, Centrul Vechi • din păcate, doar 20% dintre familiile care locuiesc acolo au scos în faţa porţii sacii de culoare galbenă cu deşeuri reciclabile • pentru restul, încă mai trebuie dusă muncă de lămurire • operatorii de salubritate RER şi “Eco” au făcut cunoscut programul de ridicare a sacilor galbeni, respectiv verzi • “Braicata” e ieşită din schemă, din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă
Cu aproape o lună întârziere faţă de termenul fixat de Guvern, autorităţile brăilene au început, în sfârşit, acţiunile de colectare selectivă a deşeurilor şi în cartierele de case din municipiu. Mai concret, este vorba despre sectorul din zona de case a firmei de salubritate RER. Miercuri, 31 iulie, a fost prima zi în care RER a adunat sacii galbeni cu deşeuri reciclabile de pe străzile cartierului Radu Negru, din zona Kaufland şi Călăraşi. De asemenea, tot miercuri, s-au colectat sacii galbeni şi din zona centrală a municipiului, care în mod normal trebuia deservită de firma “Braicata”, însă în prezent a fost preluată de RER, deoarece “Braicata” are dificultăţi financiare şi nu îşi poate onora obligaţiile.
Ieri, joi, 1 august, RER a colectat sacii galbeni în cartierele Lacu Dulce, Catanga şi Minerva, iar pentru astăzi, 2 august, acţiunea este programată pentru cartierul Chercea. De altfel, acesta va fi programul de lucru al firmei RER, în ceea ce priveşte ridicarea sacilor galbeni: miercurea este dedicată cartierelor Radu Negru, Calaraşi şi Centrul Vechi, joi se vor strânge sacii cu deşeuri reciclabile din Lacu Dulce, Catanga şi Minerva, iar vinerea va fi rezervată cartierului Chercea.
Operatorul de salubritate “Eco” SA are altă strategie de lucru: pe sectorul său, va colecta sacii cu deşeuri reciclabile în aceeaşi zi în care face şi colectarea deşeurilor menajere, conform graficului cunoscut deja de populaţie. Deocamdată, “Eco” încă se află în faza de distribuire a sacilor pentru colectare, care pe sectorul său vor avea culoarea verde. Până acum, au fost distribuiţi 2.500 de saci, dintr-un total de circa 12.000.
În ceea ce priveşte acţiunea derulată deja pe sectorul RER, se poate spune că prima zi nu a fost un eşec total, dar nici o mare reuşită. Astfel, în zona Radu Negru, Călăraşi şi Centru Vechi, unde sunt câteva mii de case, cetăţenii au scos la poartă doar 407 saci. Astfel, cam de la 20% din gospodăriile aflate în zonele respective s-au colectat deşeurile reciclabile. Restul de 80% dintre familiile care locuiesc în respectivele cartiere nu s-au deranjat să pună în sacii primiţi gratis de la RER resturile reciclabile, adică PET-uri, cartoane, hârtie, doze de aluminiu, sticle şi alte ambalaje, conform instrucţiunilor primite. Atât operatorul de salubritate cât şi Primăria promit că vor face în continuare acţiuni de informare pe teren, astfel încât tot mai mulţi brăileni să înţeleagă de ce este important să predea deşeurile reciclabile separat de cele menajere, punctând faptul că, dacă se respectă această regulă, în final tariful de salubritate va fi mai mic la nivelul municipiului. În caz contrar, vom plăti cu toţii din ce în ce mai mult.
După cum se ştie, conform legislaţiei în vigoare colectarea selectivă a deşeurilor ar fi trebuit să fie funcţională pe raza întregului municipiu, deci inclusiv în cartierele de case, începând cu data de 1 iulie a.c. Pentru că nu au respectat acest termen, autorităţile locale brăilene sunt pasibile de amendă, însă probabil vor scăpa de sancţiuni datorită acţiunilor făcute acum, în cel de-al 12-lea ceas, cu distribuirea sacilor galbeni şi verzi şi colectarea acestora.
După ce preiau sacii, operatorii de salubritate sortează deşeurile pe categorii şi le transmit mai departe către firmele specializate în reciclarea PET-urilor, a hârtiei, a dozelor de aluminiu, respectiv a sticlelor. În primă fază, în sacii galbeni sau verzi sunt puse şi sticle şi borcare, alături de celelalte deşeuri reciclabile. Ulterior, pentru că recipientele din sticlă se pot sparge în timpul manipulării, autorităţile locale intenţionează să înfiinţeze la nivelul municipiului mai multe puncte de colectare destinate exclusiv deşeurilor din această categorie.