Pe vremuri un adevărat simbol al Brăilei, corul bărbătesc "Armonia" trăieşte în prezent mai mult din amintirile gloriei de altădată. Unul dintre cele mai vechi coruri bărbăteşti - probabil cel mai vechi - din ţară, "Armonia" va împlini anul acesta, în luna septembrie, 145 ani de existenţă. A luat fiinţă pe 24 septembrie 1871, la iniţiativa primarului meloman Constantin Predescu. Era denumit "Cor al comunei", fiind format din absolvenţi ai Şcolii de Muzică Vocală, care funcţiona în epocă. De la înfiinţare şi până la cel de-al Doilea Război Mondial, toţi membrii corului erau consideraţi funcţionari ai Primăriei Brăila şi primeau lefuri motivante. Acest aspect dă de înţeles că nu oricine putea intra în acea formaţie elitistă şi că recunoaşterea căpătată la nivel naţional era rodul profesionalismului de care dădeau dovadă toţi cei ce reuşeau să fie acceptaţi ca membri. "Corul comunei" avea să primească numele "Armonia" în 1923, de la cel de-al optulea dirijor al său, Vintilă Voiculescu.
Activitatea corului a fost întreruptă circa un deceniu, de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial până în 1953, an în care a fost reactivat, de această dată ca formaţie de amatori, sub tutela Consiliului Judeţean la Sindicatelor Brăila. Timp de câteva decenii, chiar dacă nu toţi membrii săi aveau studii muzicale, "Armonia" s-a menţinut la un standard foarte ridicat. Cei trei dirijori aflaţi la pupitru, Petrişor Ionel Beşchea, Andrei Heinl şi Nicu Lucian Soancă, au reuşit nu numai să impună o disciplină de fier la repetiţii, dar şi să descopere continuu oameni care, deşi cântau "după ureche", dovedeau reale calităţi vocale. "Nu exagerez dacă spun că eram o adevărată forţă în domeniul muzicii vocal - corale. La un moment dat, corul era format din peste o sută de bărbaţi. Vibrau geamurile sălilor de spectacole când cântam cu toţii", îşi aminteşte Georgică Buzatu, actualul veteran al corului "Armonia". Are 48 de ani de când cântă în acest cor şi trăieşte oarecum dureros nostalgia vremurilor de aur, când el şi colegii săi zguduiau sălile de concert cu armonia celor peste o sută de voci puternice.
Prezentul trist
În prezent, corul mai numără doar 31 de membri şi se află sub tutela Casei de Cultură din cadrul Primăriei Brăila. Coriştii, în special cei mai în vârstă, care au prins vremurile bune de altădată - pe lângă Georghică Buzatu, cu cei 48 de ani de activitate, mai sunt doi membri ai corului cu câte 45 de ani de activitate, Ion Surdu şi Vasile Grăjdan - spun că "Armonia" a devenit un fel de Cenuşăreasă a Brăilei.
"Cu amărăciune, constatăm că am rămas orfani, fără nicio susţinere materială, care să ne garanteze posibilitatea participării la marile concursuri şi festivaluri interne şi internaţionale, în prezent rezumându-ne doar la unele acţiuni pur formale. Această situaţie a făcut ca de la an la an, din cauza pierderilor naturale şi a lipsei de motivaţie, numărul membrilor să ajungă, de la circa 100, câţi erau înainte de 1989, la doar 30, cu un singur dirijor, din care participă la repetiţii de regulă doar 20 - 24 de persoane", se arată într-o sesizare adresată redacţiei noastre.
Coriştii de la "Armonia" ar vrea o mai mare implicare a Primăriei, astfel încât să beneficieze şi ei de condiţii de pregătire similare cu a altor formaţii din ţară, adică săli antifonate, dotate cu pian şi aparatură de sonorizare modernă. La ora actuală, repetiţiile se ţin la sediul Casei de Cultură, mai exact în incinta Casei Memoriale "Ştefănescu Goangă", din Piaţa Poligon. Acolo nu există, însă, un postament în trepte, pe care coriştii să poată ocupa poziţii astfel încât dirijorul să le poată urmări evoluţia, aşa cum exista la fostul sediu, de pe Str. Polonă. "De ce nu ni se alocă o cameră în cadrul Casei Tineretului, unde să ne putem pregăti civilizat în această epocă modernă? Noi nu suntem ai Brăilei, nu reprezentăm cu cinste această urbe?", se întreabă coriştii. Aceştia spun că, dacă înainte vreme toţi membrii corului primeau costume de acelaşi fel din partea municipalităţii, în prezent membrii noi sau cei care s-au mai îngrăşat trebuie să vină cu costume de acasă la spectacole, astfel că pe scenă corul nu mai arată a cor, ci a "adunătură de oameni". Coriştii ar mai vrea ca municipalitea să le deconteze sumele cheltuite lunar cu deplasările la repetiţii, în condiţiile în care ei se adună de două - trei ori pe săptămână pentru a repeta, venind din diverse zone ale oraşului. Realizarea unei expoziţii permanente cu nenumăratele diplome şi trofee primite de cor de-a lungul timpului şi recunoaşterea meritelor celor mai vechi membri ai formaţiei, eventual prin atribuirea titlului de cetăţeni de onoare ai municipiului, reprezintă alte două revendicări ale celor de la "Armonia".
Conducerea Casei de Cultură a Municipiului Brăila respinge ideea că "Armonia" nu primeşte atenţia cuvenită din partea autorităţilor locale. Directorul Mircea Ciucaşu spune că se face tot posibilul pentru dăinuirea acestui simbol al oraşului, în condiţiile în care vremurile s-au schimbat, iar posibilităţile financiare sunt limitate. "E adevărat, corul a avut 100 de membri, dar asta se întâmpla într-o perioadă când regimul comunist scotea oamenii din producţie şi îi trimitea să cânte la cor, acoperind toate cheltuielile, inclusiv cele cu deplasarea la festivaluri din ţară şi chiar din străinătate. Acum sunt alte posibilităţi. Nu avem cum să-i remunerăm şi nici cum să le decontăm sumele cheltuite pe benzină, pentru a veni la repetiţii. Le asigurăm, totuşi, câte un abonament «Braicar», iar deplasările la festivalurile din ţară se fac cu un mijloc de transport pus la dispoziţie de municipalitate. Am discutat şi problema costumelor de scenă. În perioada următoare, toţi membrii noi vor primi câte un costum şi o cămaşă. În ceea ce priveşte sala de repetiţii, acestea sunt condiţiile oferite de actualul sediu al Casei de Cultură. Nu există o încăpere construită în sistem amfiteatru, cum exista la fostul sediu, de pe strada Polonă. Să oferim o sală în Casa Tineretului nu avem cum, deoarece acel imobil aparţine Consiliului Judeţean, nu Primăriei. În măsura posibilităţilor şi ţinând cont că vorbim, totuşi, de o formaţie de amatori, care cântă din pură pasiune, ne străduim să ajutăm la continuarea tradiţiei corului «Armonia». Avem satisfacţia că în ultima perioadă corul a primit câţiva membri noi, tineri şi foarte tineri, unii dintre ei elevi de liceu. Dirijorul actual, preot profesor Ioan Păvăloiu, menţine prestaţia corului la cote ridicate, iar asta trezeşte interesul tinerilor pasionaţi de muzică. Dirijorul este singurul din cadrul corului care este remunerat de municipalitate, având un contract de colaborare cu Casa de Cultură", ne-a declarat directorul Mircea Ciucaşu. Acesta spune că va aloca un spaţiu în incinta Casei de Cultură pentru realizarea unei expoziţii cu diplomele şi trofeele câştigate de "Armonia" în decursul celor aproape 145 de ani de existenţă.