Mergi la conţinutul principal

Începe procesul traficantului Corbu

procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe inculpatul  Stănel Lăcătuş (fost Corbu), pentru constituirea unui grup infracţional şi finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc • alături de interlopul considerat lider al grupării infracţionale din Lacu Dulce, au mai fost trimişi în faţa instanţei alţi 8 inculpaţi, pentru infracţiuni de trafic de droguri de mare risc, cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu • dosarul a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Brăila, însă judecătorii erau incompatibili pentru că ar fi soluţionat alte cereri faţă de inculpaţi, acesta fiind direcţionat către Tribunalul Galaţi • dosarul cu cei 9 inculpaţi, în frunte cu liderul Stănel Lăcătuş, este înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 19 februarie, însă deocamdată nu apare vreun termen de judecată

 

«Afacerile» cu droguri de mare risc l-au costat scump pe interlopul Stănel Corbu, actual Lăcătuş, considerat lider al grupării infracţionale din cartier Lacu Dulce. Acesta a fost trimis în judecată de procurori DIICOT pentru infracţiunile de constituire grup infracţional şi finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc. Dosarul apare deja înregistrat pe rolul instanţei, în lista inculpaţilor fiind în total 9 persoane. Nu s-a stabilit vreun termen de judecată în cauză.

Corbu a fost arestat preventiv pentru infracţiuni de trafic de droguri, după percheziţii de amploare ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi ofiţerilor de poliţie judiciară, efectuate în noiembrie 2019. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional specializat în traficul cu droguri de mare risc. Gruparea era formată din mai multe persoane, iar drogurile erau aduse din ţară şi străinătate, acestea fiind depozitate în anumite imobile din cartierul brăilean. Un brăilean a sunat la redacţie şi a anunţat că “mascaţii” erau chiar pe strada unde îşi are locuinţa interlopul Stănel Corbu, informaţia confirmându-se ulterior. În dimineaţa zilei de 28 noiembrie, poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat 38 de percheziţii în Brăila, Galaţi şi Bucureşti pentru destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu traficul de droguri periculoase. La Brăila, percheziţiile au fost în cartier Lacu Dulce, cel vizat fiind chiar Stănel Corbu, faţă de el fiind dispusă apoi arestarea.

 

 Corbu este acuzat de trafic de droguri

 

Dosarul ce are ca obiect «constituirea unui grup infracţional organizat», în care cap de listă este Stănel Lăcătuş (fost Corbu), a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Brăila, în data de 18 februarie 2020. Potrivit unor surse judiciare, judecătorii brăileni erau incompatibili pentru că ar fi soluţionat alte cereri faţă de inculpaţi, dosarul fiind direcţionat către Tribunalul Galaţi, unde apare înregistrat în data de 19 februarie. În cauza care are în total 9 inculpaţi, în frunte cu liderul Stănel Lăcătuş, nu apare încă vreun termen de judecată.

Am reuşit să obţinem informaţii din rechizitoriul de trimitere în judecată, din dosarul 440/113/2020, însă chiar dacă apare un număr de 9 inculpaţi, aceştia nu sunt nominalizaţi în comunicatul transmis redacţiei de la instanţă, în baza solicitării jurnaliştilor. Ni s-a comunicat însă că este un extras al rechizitoriului din dosarul menţionat. Totuşi, numele celor 9 inculpaţi apar pe site-ul Tribunalului Galaţi, fiind vorba despre: Lăcătuş Stănel, Stan Cristian Gică, Gorgovan Aurelian, Pavel Ion, Gheorghe Robert Florin, Corcoz Ghiţă Marius, Manda Laurenţiu, Moise Mădălin, Vasile Marian.

Astfel, în dosarul în cauză, procurorii DIICOT - Biroul teritorial Brăila au dispus  trimiterea în judecată a nouă inculpaţi.

1. Primul dintre inculpaţi (A.X.), este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută de art. 367 alin. 1 şi alin. 2 Cod Penal; finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc, cu aplicarea art 38. alin 1 (concurs de infracţiuni) din Codul penal. Dacă luăm în calcul faptele de care este acuzat, cel mai probabil inculpatul este chiar Stănel Corbu.

2. Al doilea inculpat, “B.X.” - trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1 şi alin 2 din Codul penal; trafic de droguri de mare risc în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri , cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal. Cu aplicarea art.38 (concurs de infracţiuni) alin. 1 din Codul penal

3. Inculpatul “C.X.” - pentru infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1 şi alin. 2 din Codul penal; trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 alin. 2 din legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 (unitatea infracţiunii continuate şi a celei complexe)) din Codul penal; participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 52 alin. 3 din Codul penal, raportat la art. 2 alin. 2 din legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal.

4. Inculpat “D.X”. - pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, art, 367 Cod Penal; trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2, alin 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art 35. Cod Penal; cu aplicarea art. 38 alin 1 din Codul penal

5. Inculpat “E. X.” - săvârşirea infracţiunilor de constituirea a unui grup infracţional organizat - art 367 Cod Penal; trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, art. 2. alin. 2 din legea nr. 143/2000, cu aplicare art. 35 Cod Penal, cu aplicare art. 38 alin. 1 din Codul penal.

6. Inculpat “F.X.” - pentru săvârşirea infracţiunilor de: cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 2 din legea nr. 143/2000.

7. Inculpat “G.X.” - infracţiunea de deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art 4 alin. 1 şi 2 din legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicare art. 41 alin. 1 din Codul penal.

8. Inculpat “H.X.” - cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 2 din Legea nr. 143/2000.

9. Inculpat “I.X.” - pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc, pentru consum propriu, faptă prevăzută de art. 4 alin. 1 şi alin. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 38 alin 1 din Codul penal.

Jurnaliştii au transmis o solicitare pentru obţinerea informaţiilor din rechizitoriul de trimitere în judecată şi la adresa DIICOT - sediul central, în luna februarie, însă nu s-a transmis vreun răspuns.

 

Descinderi la clanul Corbu, din cartier Lacu Dulce

 

Reamintim că, în luna noiembrie, «mascaţii» şi procurorii DIICOT au descins în forţă în cartier Lacu Dulce din Brăila, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în traficul cu droguri de mare risc. În zorii zilei de 28 noiembrie, mai multe dube de poliţişti, veniţi de la Bucureşti special pentru această acţiune de amploare, s-au oprit în cartier Lacu Dulce. Un brăilean, martor la evenimente, a sunat la redacţie pentru a anunţa că “mascaţii” au fost în cartier şi s-au oprit chiar la domiciliul interlopului Stănel Corbu. Întrebat unde sunt maşinile de poliţie, reclamantul a spus concret că acestea erau chiar pe strada unde îşi are locuinţa cel cunoscut ca lider al grupării interlope din Lacu Dulce. Într-adevăr, potrivit unor surse judiciare, poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat la data menţionată zeci de percheziţii în Brăila, Galaţi şi Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, a fost vorba chiar de cartierul Lacu Dulce din Brăila, însă nimeni nu ne-a confirmat oficial că cel vizat ar fi fost char interlopul Stănel Corbu.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DIICOT, la data de 28 noiembrie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Galaţi - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila au efectuat un număr de 38 de percheziţii pe raza municipiilor Brăila, Galaţi şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2017 – noiembrie 2019, pe raza municipiului Brăila s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop derularea de activităţi pe linia traficului cu droguri de mare risc. Nucleul acestui grup a fost reprezentat de mai mulţi locuitori ai unui cartier mărginaş al municipiului Brăila, zonă în care erau depozitate şi drogurile, aprovizionarea cu acestea realizându-se atât din ţară, cât şi din străinătate. în urma acţiunii, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Brăila vor fi aduse, în vederea audierii, peste 100 de persoane”, au transmis procurorii DIICOT. Potrivit reprezentanţilor IPJ Brăila, percheziţiile din municipiul Brăila s-au efectuat în cartierul Lacu Dulce

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi a luptătorilor din cadrul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Interlopul Corbu se făcuse nevăzut chiar înainte ca procurorii DIICOT să efectueze percheziţii la locuinţa sa, la data de 28 noiembrie. Pe numele lui a fost emis mandat de arestare în lipstă, iar Stănel Lăcătuş s-a predat în seara de 5 decembrie, el fiind încarcerat în Arestul IPJ Brăila. Potrivit unor surse, Corbu le-ar fi spus poliţiştilor că nu a ştiut că este căutat de autorităţi, iar cum a aflat, s-a predat. Asta, deşi toată presa a vuit că percheziţiile au avut loc inclusiv la locuinţa sa şi că a primit mandat de arestare în lipsă.

La şedinţa din 29 noiembrie, după cum se arată pe site-ul instanţei, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Stan Cristian Gică, Gorgovan Aurelian şi Pavel Ion, pe o durată de 30 de zile. S-a dispus şi arestarea preventivă a inculpatului Lăcătuş Stănel, pe o durată de 30 de zile, începând cu data prinderii şi încarcerării.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro