Brăilenii care au în curte sau apartament câini de rasă comună nesterilizaţi şi neînregistraţi riscă sancţiuni drastice, de la începutul lunii mai. Primăria Brăila anunţă că expiră perioada de graţie acordată posesorilor de câini pentru a intra în legalitate şi că, după 1 mai, vor începe controalele şi aplicarea de amenzi.
"Vom începe verificările în zonele rezidenţiale ale municipiului. Posesorii de câini vor trebui să facă dovada că şi-au sterilizat, microcipat şi înregistrat animalul. Cine nu s-a conformat va fi sancţionat, conform legii. Controalele vor fi făcute de echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală şi agenţi ai Poliţiei Locale. De asemenea, împreună cu Poliţia Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, vor fi verificaţi cei care au adoptat câini din adăposturile publice, pentru a se vedea în ce măsură sunt respectate obligaţiile pe care şi le-au asumat atunci când au făcut adopţia. De la începutul anului în curs, au fost adoptate 87 de exemplare, din adăposturile de la Lacu Sărat şi de la Unirea", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Amenzile prevăzute de lege sunt drastice. Cei care nu şi-au sterilizat câinii riscă să fie sancţionaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, iar cei care nu i-au microcipat şi înregistrat în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. Sancţiunile ar fi trebuit aplicate încă de la 1 ianuarie 2015, dată la care au intrat în vigoare noile prevederi legale, însă Primăria Brăila a decis să le acorde un răgaz posesorilor de câini, pentru a avea timp să se conformeze.
După cum se ştie, autorităţile locale le-au oferit posibilitatea brăilenilor de a-şi steriliza şi microcipa gratuit câinii. Primăria a încheiat un parteneriat în acest sens cu Asociaţia Dog Rescue Romanian, care a adus aici echipe de medici în vederea efectuării operaţiilor. Din iulie 2014 şi până în prezent, au fost organizate numeroase campanii de sterilizare gratuite, însă numărul brăilenilor care au venit cu câini a fost destul de mic.
"În total, au fost aduşi la sterilizat, în cadrul campaniilor gratuite, 1.158 de câini. E destul de puţin, având în vedere că numărul câinilor din gospodăriile populaţiei, în municipiul Brăila, se ridică la circa 13.000 de exemplare", spune viceprimarul Ciocan.
Primăria a organizat, pe parcursul lunii aprilie, o amplă campanie de informare, prin care le-a atras atenţia brăilenilor că, de la 1 mai, vor fi aplicate sancţiuni pentru nesterilizarea şi neînregistrarea câinilor. Poliţia Locală a împărţit pliante în acest sens, însă efectele nu au fost chiar pe măsura aşteptărilor. La ultimele campanii de sterilizare organizate de Primărie şi Asociaţia Dog Rescue au fost aduşi, ce-i drept, 92 de câini, în medie, faţă de 58 câţi erau înainte.
Cabinetele veterinare se aşteaptă la un val de sterilizări
Ca să nu încaseze amenzi, brăilenii care nu s-au grăbit să profite de campaniile gratuite ale Primăriei vor trebui să îşi sterilizeze şi înregistreze câinii pe propria cheltuială, la cabinetele veterinare din oraş. Medicii veterinari se aşteaptă la o creştere a solicitărilor, după data de 1 mai. La cabinetul doctorului Victor Popescu au fost pregătite inclusiv cuşti metalice în care câinii vor putea fi ţinuţi o zi sau două, în perioada post-operatorie. "Oferim inclusiv spitalizare, pentru cei care nu au condiţii pentru a ţine acasă câinii după operaţie. În ceea ce priveşte tarifele practicate, la noi sterilizarea unui mascul de talie mică costă 100 lei, iar pentru cei de talie mare şi foarte mare, costă 150 lei. Castrarea femelelor de talie mică este 150 lei, iar pentru cele de talie mare se percepe un tarif de 250 lei. Introducerea câinelui în baza de date, microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate costă 50 de lei", ne-a declarat doctorul veterinar Victor Popescu.
La cabinetul doctorului Marian Căpăţână, se percepe un tarif de 140 lei pentru sterilizarea căţelelor de talie mică sau medie, şi 170 lei pentru cele de talie mare, în timp ce pentru masculi tarifele se situează în jurul valorii de 70 - 90 lei, în funcţie de talie. Medicul veterinar Marian Căpăţână ne-a declarat că la cabinetul său nu se asigură spitalizare post-operatorie. "Noi folosim materiale de generaţie nouă, care se resorb foarte repede, astfel că nu mai e nevoie de recuperare postoperatorie, deoarece câinii îşi revin foarte repede", susţine medicul Căpăţână.
În contextul în care costurile pentru sterilizare şi înregistrare sunt destul de mari, raportat la puterea de cumpărare a celor mai mulţi dintre brăileni, este posibil ca mulţi dintre posesorii de câini să îşi abandoneze patrupedele pe domeniul public, pentru a scăpa de amenzile anunţate de Primărie. Din acest motiv, numărul de câini maidanezi din municipiu, care în prezent este estimat la 5.000 de exemplare, ar putea creşte exponenţial în următoarea perioadă.