Astăzi încep protestele anunţate de Sindicatul "Sanitas" Brăila la Spitalul Judeţean, decizie luată ca urmare a refuzului managerului de a semna Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Sindicaliştii au trimis adrese către primărie şi spital, prin care anunţă că în perioada 7-11 mai vor manifesta în curtea instituţiei, în sediul de pe Şoseaua Buzului, nr. 2, între orele 15.00 şi 17.00. Conducerea sindicatului este hotărâtă să nu renunţe la proteste, mergând până la organizarea grevei generale, dacă se va lovi de acelaşi refuz din partea conducerii spitalului.
Conflictul de muncă a fost deschis de către "Sanitas" la mijlocul lunii aprilie, având în vedere refuzul repetat al managerului Spitalului Judeţean de a semna şi înregistra Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în forma negociată şi finalizată pe 14 februarie, în temeiul art. 163 din Legea nr. 62 /2001, a Dialogului Social. Deşi au fost parcurse toate etapele în negocierea contractului de muncă, care s-au purtat, începând cu 29 decembrie 2011, între comisii formate din reprezentanţi ai sindicaliştilor şi ai patronatului, ajungându-se la un acord, fără a exista obiecţii de nicio parte, managerul unităţii a refuzat semnarea formei finalizate a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Rodica Sin a venit cu propriile obiecţii, după încheierea negocierilor, motivând că nu ar fi fost informată despre derularea negocierilor, dar reprezentanţii ITM au arătat clar, într-o adresă din luna martie că, şi în această situaţie, eventuale modificări pot fi aduse după înregistrarea contractului colectiv de muncă. "Negocierea a început la solicitarea organizaţiei sindicale, în speţă Sindicatul Sanitas, forma finală fiind agreată fără obiecţii, de cele două comisii mandatate să participe la negociere în data de 14 februarie 2012. În situaţia în care persoana desemnată să semneze contractul colectiv de muncă din partea unităţii, respectiv conducătorul acesteia, nu a fost informat de către persoanele mandatate să participe la negociere, asupra problemelor ce au fost dezbătute pe tot parcursul negocierilor, apreciem că, după înregistrarea contractului colectiv de muncă la ITM Brăila în forma finală convenită în data de 14 februarie, clauzele acestuia pot fi modificate, cu respectarea dispoziţiilor art. 149 şi 150 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social", se arată în adresa ITM.
Promisiuni în al 12-lea ceas
După ce vineri, conducerea sindicatului a anunţat, într-o conferinţă de presă, declanşarea acţiunilor de protest, având în vedere că cei aproape 2.000 de angajaţi au rămas, de trei luni, fără contract de muncă şi că nu li se acordă anumite drepturi salariale, printre care tichetele de masă, iată că managerul Rodica Sin promite, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul Spitalului Judeţean, sâmbătă, că totuşi va acorda cu ţârâita restanţele pe care, de altfel, sindicaliştii şi le-au câştigat în instanţă. "Având în vedere Legea 230/2011 pentru aprobarea OUG. nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, ce au ca obiect acordarea unor drepturi salariale, vă facem cunoscut că în acest an se va efectua plata a 5% din valoarea prevăzută în Decizia Civilă nr. 650/2011 a Curţii de Apel Galaţi, actualizată cu indicele preţurilor de consum. Astfel, în luna mai 2012 se va plăti jumătate din valoarea tichetelor de masă, urmând ca diferenţa să fie acordată trimestrial", se arată în comunicat. Se pare că, peste noapte, conducerea spitalului a găsit resurse financiare să plătească drepturile legale salariaţilor, deşi în timpul negocierilor a invocat lipsa de buget din cauza datoriilor pe care le are spitalul. Acest lucru este consemnat într-un alt comunicat postat pe site-ul spitalului, prin care managerul încearcă să acrediteze ideea că Sindicatul "Sanitas" ar dezinforma salariaţii cu privire la Contractul Colectiv de Muncă. În fapt, este un extras din procesul verbal încheiat în urma concilierii conflictului de muncă, de către ITM, în data de 27 aprilie, care a rămas fără rezultat. "Cu privire la bonurile de masă, d-na director economic a precizat în cadrul negocierilor că unitatea înregistrează datorii şi nu se poate angaja în aşa ceva, nu avem buget", a spus managerul la conciliere, unde a mai recunoscut că "acordarea bonurilor de masă, unul dintre motivele pentru care nu s-a semnat CCM-ul, este faptul că unitatea are datorii la bugetul de stat şi la acest moment nu avem buget care să acopere pentru tot anul". În fapt, Rodica Sin a încercat să-şi impună propriile obiecţii după finalizarea negocierilor, iar pretextul că nu ar fi fost informată nu stă în picioare, din moment ce în acelaşi proces verbal de la conciliere, managerul a recunoscut, la întrebarea reprezentantului ITM, că "în cadrul întâlnirilor dintre părţi, salariaţii din comisie au venit şi mi-au spus de tensiunile din cadrul şedinţelor şi cu privire la negocierea greoaie". Negociere "greoaie" care, să nu uităm, a avut ca rezultat o formă finală a CCM, semnată fără obiecţiuni de cele două comisii.