Încep înscrierile pentru Casa Verde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Echipamente de încălzire moderne, cu bani de la stat

Încep înscrierile pentru Casa Verde

• brăilenii care vor un sprijin financiar consistent din partea statului pentru a-şi încălzi locuinţele cu panouri solare sau pompe de căldură sunt aşteptaţi, de luni, 10 octombrie, să depună dosarele de finanţare la sediul APM • citiţi aici care sunt paşii de urmat

 

Brăilenii care vor să beneficieze de un sprijin financiar din partea statului pentru a-şi încălzi locuinţele cu panouri solare sau cu pompe de căldură pot depune dosarele de finanţare, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în sesiunea programată între 10 şi 24 octombrie. Prin Programul Casa Verde populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde populaţia are de parcurs cinci paşi:

Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului

Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program

Pasul 3.: Semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu

Pasul4.: Demararea lucrărilor

Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Ghidurile de finanţare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 şi Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Procedural, după depunerea dosarelor de către populaţie la agenţiile teritoriale şi transmiterea acestora la Administraţia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte şi se vor aproba în Program cele care respectă cerinţele Ghidului de Finanţare. După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanţare şi le va transmite în teritoriu, la sediile Agenţiilor de Protecţie a Mediului, pentru a fi semnate şi de către românii admişi în Program. Aceştia au la dispoziţie, pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul  persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016 la Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti.

O instituţie solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, până la un anumit prag.

În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro