Mergi la conţinutul principal

Încep înscrierile în Programul Rabla pentru electrocasnice

• astăzi, 21 noiembrie, se dă startul înscrierilor în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice • la fel ca ediția anterioară, acest program se va derula în trei etape, respectiv prima pentru mașini de spălat rufe sau vase și frigidere sau congelatoare, a doua pentru televizoare, laptopuri și tablete și a treia pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare

 

Se dă startul celei de-a doua ediții a Programului Rabla pentru Electrocasnice! Așa că, dacă doriți să participați la programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic trebuie să știți că începând de astăzi, 21 noiembrie, ora 10.00, încep înscrierile în program. Pentru asta, persoanele fizice au la dispoziție 5 zile, timp în care trebui să-și creeze un cont de utilizator în aplicația informatică. Bugetul alocat pentru acest an se anunță a fi cel mai mare de până acum, Administrația Fondului pentru Mediu alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut. ”Reamintim tuturor celor interesați să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu-Adrian Neculaescu. După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Calendarul de desfășurare a programului pentru această sesiune este următorul: înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 10.00 – 25.11.2022, ora 23.59);  etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 10.00 - 09.12.2022, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25.000 mii lei;  etapa II: selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele (12.12.2022, ora 10.00 - 16.12.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10.000 mii lei;  etapa III: selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (19.12.2022, ora 10.00 – 23.12.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15.000 mii lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Așadar, bugetul alocat pentru cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte. Astfel, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:  400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;  400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin AÂÂ;  400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;  400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin AÂÂ;  200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete. Însă, mare atenție! Voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică. Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalitățile de achiziționare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile. În cazul în care persoana fizică a selectat un voucher în prima ediție și ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeași categorie pe parcursul aceluiași an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de același tip de voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic. În schimb, toate conturile comercianților, create în edițiile anterioare ale Programului, rămân valabile și pot fi utilizate și în sesiunile de anul acesta.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro