Dacă prognozele meteorologice se confirmă, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila va putea, în sfârşit, să demareze cea de-a doua acţiune de dezinsecţie din acest an. Din cauza ploilor căzute la intervale foarte scurte, în ultimele săptămâni nu s-au mai putut aplica tratamentele anti-ţânţari şi anti-căpuşe, deoarece substanţele ar fi fost "spălate" înainte de a-şi face efectul. După prima etapă, derulată la începutul lunii mai, SUPAGL programase începerea celei de-a doua etape de dezinsecţie pe 11 iunie, bazându-se pe prognozele care anunţau vreme însorită. Condiţiile meteo s-au schimbat, însă, aşa că acţiunea a trebuit amânată. Teoretic, aceasta va începe în dimineaţa zilei de joi, 16 iunie, când se anunţă, în sfârşit, cer senin. De altfel, meteorologii anunţă că încă de astăzi, 15 iunie, norii dispar şi lasă loc unei perioade cu cer senin şi temperaturi din ce în ce mai ridicate, stare a vremii care s-ar putea menţine pe tot parcursul săptămânii viitoare.
În atari condiţii, SUPAGL anunţă că joi dimineaţă şi vineri dimineaţă se vor împrăştia din avion, asupra municipiului, substanţe împotriva ţânţarilor şi căpuşelor. Este vorba despre s-metopren, bacillus thuringiensis deltamethrin si piperonyl butoxid, cipermetrin si tetrametrin, fipronil, cyflutrin, bromadiolone. Aceste substanţe au un spectru larg de acţiune, aşa că nu ucid doar ţânţari şi căpuşe ci şi insecte benefice, cum ar fi albinele. Ca să nu se mai repete incidentul din luna mai, când un apicultor din satul Vărsătura a reclamat că nu a fost anunţat din timp, motiv pentru care tratamentele avio făcute de Primăria Brăila i-au ucis jumătate din familiile de albine, de data aceasta SUPAGL susţine că a trimis înştiinţări către toate Primăriile comunelor limitrofe. "I-am anunţat direct inclusiv pe crescătorii de albine care au trecut pe la sediu şi ne-au lăsat numărul de telefon, pentru a-i suna înainte de a face tratamentele din aer. Sunt 12 apicultori în această situaţie şi fiecare în parte a fost înştiinţat că urmează să începem acţiunea de dezinsecţie", ne-a declarat Marilena Barbu, directorul tehnic al SUPAGL Brăila.
Dacă ar fi continuat ploile, iar tratamentele împotriva insectelor ar fi întârziat în continuare, Brăila ar fi ajuns să fie "terorizată" nu doar de ţânţari ci şi de căpuşe. În luna mai, 60 de brăileni s-au prezentat la spital, după ce au fost muşcaţi de căpuşe, iar în primele două săptămâni ale lui iunie au fost consemnate 12 cazuri. Cadrele medicale atrag atenţia că îndepărtarea căpuşelor înfipte în piele trebuie făcută doar de personal calificat. "Oamenii trebuie să vină de urgenţă la spital deoarece căpuşa trebuie extrasă, apoi trebuie făcut un tratament. Deci oamenii acasă nu au ce să facă, nu e bine să scobească acolo pentru că ea are nişte picioare ca nişte capse de hârtie, 10 capse prinse într-un loc, sunt extraordinar de dure, de violente. Dacă se rup picioarele şi rămân în piele trebuie scoase chirurgical", explică Alina Neacşu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.