Mergi la conţinutul principal

În urmă cu un an era ”pericol public”, acum arată a faţadă demnă de Regala Brăilei

• zidul exterior al clădirii de pe strada Mihai Eminescu nr. 44 care, în decembrie 2018, s-a prăbuşit pe trotuar din cauza stării avansate de degradare a fost, în sfârşit, reabilitat • plasa de protecţie a fost înlăturată, iar faţada se înscrie cu brio în linia arhitectonică a zonei • mai este de lucru în continuare la porţiunea de la parter, ce ar urma să fie gata în câteva săptămâni • investiţia în reabilitare a fost făcută de firma care este proprietarul clădirii, administrată de omul de afaceri Gheorghe Puşcaşu

 

După o lungă perioadă în care a reprezentat un adevărat pericol public din cauza stării avansate de degradare, faţada clădirii-monument istoric de pe strada Mihai Eminescu nr. 44 a fost restaurată, iar acum este în măsură să facă cinste zonei centrale a oraşului, aşa cum ar trebui să se întâmple cu toate clădirile învecinate. În decembrie 2018, cu doar două zile înaintea Crăciunului, partea superioară a acestei faţade s-a năruit pe trotuar şi puţin a lipsit ca un trecător să fie prins sub grămada de moloz. Până la acel incident periculos, din faţada degradată s-au tot desprins, ani de zile, bucăţi de moloz şi cărămizi, iar Poliţia Locală l-a amendat de mai multe ori pe proprietar pentru lipsa de investiţii în consolidarea şi reabilitarea porţiunii de zid cu probleme. Sancţiunile, în valoare de câte 200 lei - cât permiteau reglementările existente la momentul respectiv - au fost “încasate” de firma “Venta Prod” SRL, administrată de omul de afaceri brăilean Gheorghe Puşcaşu, cunoscut ca fiind patronul unei alte firme, “P&G Construct”, specializată chiar în domeniul construcţiilor. Puşcaşu ne-a declarat, după incidentul cu porţiunea de faţadă prăbuşită, că nu s-a apucat de renovare deoarece nu a primit autorizaţie de construcţie de la Primărie. De ce nu fusese acordată respectiva autorizaţie am explicat pe larg în cotidianul nostru în câteva articole dedicate acestei teme. Reamintim pe scurt că Primăria nu a eliberat autorizaţia deoarece de la dosar lipsea avizul Direcţiei pentru Cultură (reprezentantul Ministerului Culturii în teritoriu), iar acel aviz nu fusese dat fiindcă firma lui Puşcaşu era acuzată că nu respecta normele din domeniul monumentelor istorice. Această încălcare a normelor s-ar fi produs, conform Direcţiei pentru Cultură, inclusiv la intervenţiile făcute în partea din spate a clădirii, la care lucrările au început înainte de a fi consolidată faţada dinspre strada Eminescu. Mai exact, nu s-ar fi respectat regimul de înălţime, imobilul fiind înălţat cu un etaj faţă de cum era înainte de intervenţie.

Pe lângă problema legată de eliberarea autorizaţiilor şi “bătăliile” purtate cu Direcţia pentru Cultură, Gheorghe Puşcaşu invoca faptul că nu se poate apuca de faţadă şi din cauză că partea de la parter are un alt proprietar, care nu ar vrea să contribuie financiar la efectuarea lucrărilor. Este vorba despre firma “Hepites” Galaţi, care administrează câteva farmacii în municipiul nostru.

Între timp, mai exact de la începutul anului 2019, partea birocratică a fost rezolvată, firma lui Gheorghe Puşcaşu reuşind să îndepulinească normele legale în vederea eliberării autorizaţiilor de construcţie, astfel că intervenţia asupra faţadei a putut începe.

 

Probleme cu regimul de proprietate al spaţiului comercial de la parter

 

A durat un an de zile până când s-au finalizat lucrările la porţiunea de la etajul I al clădirii, iar în primele zile ale lui 2020 plasa de protecţia a putut fi dată, în sfârşit, la o parte. Acum, frontispiciul arată bine, înscriindu-se în linia arhitectonică a străzii Mihai Eminescu, fosta Regală a Brăilei.

Gheorghe Puşcaşu ne-a declarat că investiţia în reabilitarea faţadei şi a camerelor de la stradă s-a ridicat la circa 300.000 lei, aici fiind incluse şi costurile legate de consolidarea fundaţiei şi subsolului. “Mai avem de lucru la zidul exterior al parterului clădirii, acolo unde va fi un spaţiu comercial. Va fi făcut tot în stil clasic, cu uşă din lemn stratificat, ca să păstrăm specificul zonei. Se lucrează, sperăm să terminăm în câteva săptămâni. Până acum, cei care pretind că sunt proprietarii acestui spaţiu de la parter nu mi-au prezentat niciun act din care să reiasă că ei chiar deţin acea porţiune din clădire. Dacă vin cu un act de proprietate, vor trebui să achite partea lor din investiţia făcută în reabilitare şi pot păstra spaţiul în continuare. Dacă nu, atunci să ne rămână nouă, în contul cheltuielilor făcute cu reabilitarea. Intenţionăm să îi menţinem destinaţia de spaţiu comercial”, ne-a spus Puşcaşu. Acesta precizează că în partea din spate a clădirii a amenajat, cu o investiţie de circa 8-900.000 lei, cinci apartamente a câte două camere, cel dinspre strada Mihai Eminescu, de la etaj, fiind cel mai spaţios, cu circa 100 mp de suprafaţă locuibilă. Deocamdată, apartamentele nu sunt finisate. Gheorghe Puşcaşu susţine că va angaja un designer care să le dea un aspect interior demn de zona centrală a oraşului, apoi le va închiria persoanelor interesate.

“Vor fi locuinţe pentru cei cu gusturi deosebite. Intenţionăm să intervenim şi asupra faţadei Hotelului Regal, situat în imediata apropiere, pe care l-am restaurat la începutul anilor 2000 cu materiale specifice acelei perioade. De exemplu, tâmplăria ferestrelor este din lemn de stejar, dar vrem să o înlocuim cu lemn stratificat, să fie ceva potrivit anului 2020, care să se încadreze cât mai bine în arhitectura străzii Regale”, ne-a declarat Gheorghe Puşcaşu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro