În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora. Dormim mai puțin! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora. Dormim mai puțin!

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii își dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce desparte 30 martie de 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00. 

Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în același moment în toate țările Uniunii Europene.

 

Cum ne afectează

 

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit, informează Mediafax.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

"Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

"Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. De asemenea, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenție, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei de vară

Eurodeputații au votat marți, 26 martie, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021.

Un număr de 410 eurodeputați au votat pentru propunere, 192 împotrivă și 51 s-au abținut.

În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni și de Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunța la practica de a-și schimba ora de două ori pe an și vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să mențină permanent ora de vară, conform Digi24.

Conform proiectului de rezoluție, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, țările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Statele membre trebuie să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor înainte de aplicarea măsurii până în aprilie 2020, iar apoi să se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate să nu afecteze funcționarea pieței unice.

Această coordonare înseamnă practic ca toate părțile să-și depășească problemele în domenii precum orarul zborurilor și al altor mijloace de transport. Dacă Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Comisia Europeană a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei după un sondaj la nivelul UE, în urma căruia măsura s-a bucurat de un sprijin copleșitor. Practic, din 4,6 milioane de răspunsuri, 84% au fost în favoarea renunțării la schimbările orare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro