Mergi la conţinutul principal

În Brăila nu mai e loc de încă un mall

Echilibru pe piaţa de retail de la Brăila. Un studiu prezentat de revista Capital arată că România mai suportă dezvoltarea a 41 de centre comerciale, dintre care 13 de dimensiuni medii şi 28 cu suprafeţe mici, pentru a se alinia la media europeană, însă niciunul la Brăila. Şi asta deoarece la noi n-ar mai fi loc de încă unul. Studiul privind potenţialul de dezvoltare a sectorului comercial din fiecare judeţ din România a fost realizat în raport cu suprafaţa medie de spaţii comerciale existente în Uniunea Europeană, prin ajustarea puterii de cumpărare, a gradului de ocupare a forţei de muncă şi a produsului intern brut pe cap de locuitor, la indicatorii medii din Europa. Potrivit revistei amintite, "judeţele Dâmboviţa, Olt, Galaţi şi Dolj au cel mai mare potenţial de dezvoltare, pe baza indicatorilor analizaţi. Oraşele mari din aceste zone pot suporta câte două centre comerciale medii, în suprafaţă de circa 30.000 mp. Calculele sunt confirmate şi de intenţiile investitorilor, care şi-au asigurat terenuri în oraşele reşedinţă ale celor patru judeţe, însă planurile lor de dezvoltare au fost date peste cap de venirea crizei. Spre exemplu, gălăţenii se pregătesc de deschiderea mall-ului Shopping City Galaţi, dezvoltat de New Europe Property Investments (NEPI), după tentativele eşuate ale altor şase investitori care puseseră ochii pe acest judeţ înainte de criză".
În ce priveşte judeţul nostru, studiul arată că Brăila a ajuns la echilibru în raport cu indicatorii europeni, aşa că pe hartă apare menţiunea că potenţialul este zero. "Sunt şi judeţe în care există un echilibru între suprafaţa existentă de centre comerciale şi capacitatea de absorbţie a pieţei, precum Brăila, Suceava, Cluj şi Timiş", se menţionează în studiul celor de la Capital. Explicabil pentru Brăila, dacă luăm în calcul faptul că deja există un complex comercial care ocupă o poziţie importantă pe piaţa locală de retail şi discutăm aici de Promenada Mall. În plus, este cunoscut tuturor eşecul complexului comercial "Armonia", închis în vara lui 2009, imediat după debutul crizei economice, la nici un an de la inaugurare, din lipsă de chiriaşi. Între timp, dezvoltatorul imobiliar care s-a ocupat de acest proiect a intrat în faliment şi chiar dacă preţul cerut pe întregul complex este cu mult sub costul de realizare (creditorii centrului comercial au aprobat vânzarea obiectivului la 10 milioane euro, fără TVA în condiţiile în care numai banca creditoare are de recuperat 28 milioane de euro), nu se găsesc investitori interesaţi să cumpere proprietatea aflată la ieşirea din oraş spre Focşani. La fel cum nu se înghesuie cumpărătorii nici pentru complexul comercial PIC, deţinut de fraţii Penescu în zona fostei fabrici de ciment de la Stânca, şi acesta închis în 2009, din cauza scăderii vânzărilor, dar şi a problemelor cu justiţia ale unuia dintre fraţi. Cea mai recentă tentativă de vânzare promova un preţ de pornire de aproape 4,61 milioane euro plus TVA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro