Ceea ce ar fi trebuit să fie un cartier rezidenţial, la marginea cartierului Chercea, în zona Catanga, unde pe vremuri funcţiona depozitul de lemne al municipiului, s-a transformat, în ultima perioadă, într-o imensă groapă de gunoi. În urmă cu aproape patru ani, Consiliul Local Municipal Brăila a hotărât să atribuie în folosinţă gratuită 136 de loturi pentru construirea de case. Pentru ca noul cartier să se ridice rapid, municipalitatea îşi luase angajamentul să extindă în cel mai scurt timp reţelele de utilităţi necesare.
Reţelele de apă şi canalizare s-au montat, însă, abia după vreo doi ani, iar reţeaua de alimentare cu curent electric încă nu acoperă decât o singură stradă a viitorului cartier. În acest context, doar pe câteva dintre loturile atribuite s-au construit efectiv case. Unele dintre acestea sunt finalizate, altele sunt încă în construcţie. Restul loturilor au rămas neutilizate, astfel că noul cartier este, de fapt, doar un mare teren viran, pe care posesorii de căruţe din Catanga îl folosesc pentru depozitarea deşeurilor. În general, căruţaşii transportă aici, contracost, moloz şi alte resturi provenite din demolări. Se mai aduce, însă, şi gunoi de grajd, de la crescătorii de animale din Chercea, precum şi numeroase deşeuri menajere.
"Zilnic vin căruţe care răstoarnă gunoaie în zonă. Pe lângă căruţe mai apar şi camioane cu platformă care basculează, pur şi simplu, tone de deşeuri inerte. Am făcut numeroase sesizări către autorităţile locale, însă acestea par depăşite de situaţie. Chiar dacă mai trec patrule ale Poliţiei Locale şi le aplică amenzi celor care aruncă deşeuri, situaţia rămâne neschimbată. În urmă cu câteva zile, cei de la Primărie au început o salubrizare a zonei. N-au strâns, însă, nici măcar 5 la sută din gunoaiele existente şi s-au oprit. Oricum, în câteva zile, locurile abia curăţate s-au umplut din nou de deşeuri. Deja, această situaţie se perpetuează de foarte mult timp, în ciuda nenumăratelor sesizări trimise către reprezentanţii administraţiei publice locale. Din câte se pare, nu există un interes real pentru remedierea acestei probleme, iar terenurile acordate de Primărie în vederea construirii de locuinţe sunt lăsate de fapt pe post de haldă de gunoi pentru cetăţenii din cartierul învecinat", ne-a declarat Alexandru Maruşa, unul dintre puţinii brăileni care au început construcţia unei case în zonă.
Casa acestuia, neterminată încă, este, practic, înconjurată de gunoaie de tot felul, de la moloz la resturi din plastic şi bălegar.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ne-a declarat că, la începutul lunii martie, a fost făcută o salubrizare a zonei. "Din păcate, gunoaiele au reapărut. O să mai intrăm odată să facem curăţenie, dacă acesta este gradul de civilizaţie al cetăţenilor...", ne-a spus Dan Apostol, directorul SUPAGL.
La rândul său, conducerea Poliţiei Locale ne-a informat că prin zona Cimbrului trece zilnic o patrulă, care a amendat numeroşi indivizi prinşi în timp ce aruncau deşeuri. "O să intensificăm aceste patrulări, în speranţa că vom reuşi să descurajăm până la urmă acest obicei de a depozita gunoaie în halde neautorizate", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila. De altfel, chiar ieri, în timp ce documentam acest articol la faţa locului, patrula Poliţiei Locale prinsese asupra faptului doi căruţaşi, pe care i-a amendat cu câte 100 de lei.