Mergi la conţinutul principal

"Împuşcat din greşeală"

* următoarea oprire a fost la blocul unde locuia victima, din zona Spitalului Judeţean de Urgenţe Brăila * la înmormântare nu au fost văzute personaje cunoscute din lumea interlopă brăileană, nici măcar naşul victimei, Sebastian Stoian, zis "Neluţu"

Brăileanul împuşcat de poliţiştii bucureşteni în timpul unei misiuni sub acoperire a fost înmormântat, ieri, la Cimitirul "Sf. Mina", din cartierul Chercea. Sute de persoane - prieteni, vecini sau oamenii care nu l-au cunoscut niciodată pe Sorin Pârvu, dar au fost şocaţi de incidentul în urma căruia acesta şi-a pierdut viaţa -, au fost alături de familia îndoliată. Nimic, însă, nu a putut alina suferinţa părinţilor, fratelui sau a soţiei sale, răpuşi de durere după ce Sorin a plecat prea devreme de lângă ei, la doar câteva luni după ce împlinise 30 de ani.

Cortegiul funerar a plecat de la casa părintească a victimei, din cartierul Chercea, unde trupul neînsufleţit a ajuns luni, după ce medicii legişti gălăţeni i-au efectuat necropsia. Sute de flori şi coroane au fost urcate într-o maşină şi doar două dintre ele, din partea fam. Stoian şi a prietenilor, au ajuns în acelaşi autoturism în care se afla şi sicriul. În coloană, zecile de maşini ce aveau lipită pe parbriz sau pe lunetă poza lui Sorin, însoţită de mesajul "Împuşcat din greşeală", l-au plimbat pe tânăr pe străzile pe care, şofer fiind, le-a străbătut atât de des în ultimii ani. La fiecare staţionare a cortegiului, traficul în zonă era îngreunat, fiind astfel nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a dirija circulaţia, alţii decât cei deja prezenţi la înmormântare, dar sub acoperire. Parcă pentru a demonstra că ceea ce s-a întâmplat nu se termină aici şi acum, familia a decis ca prima oprire să fie făcută chiar la locul unde s-a consumat tragedia: intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor. Mai apoi, cortegiul s-a îndreptat spre Ansamblul Buzăului, unde a locuit Sorin Pârvu. În zona Spitalului Judeţean pentru Urgenţe Brăila maşinile s-au oprit, sicriul fiind dus pe braţe până în faţa blocului, apoi readus la maşină. Drumul a continuat în sens invers, pe acelaşi traseu, până când cortegiul a revenit în cartierul Chercea, pentru destinaţia finală: biserica şi apoi cimitirul "Sf. Mina". Slujba religioasă a fost oficiată de trei preoţi.

La înmormântare nu au fost văzute personaje cunoscute din lumea interlopă brăileană, însă acestea au fost prezente prin coroanele de flori care le purtau semnătura, cum ar fi "Caţali" sau Graur. Nu au fost observaţi nici Sebastian Stoian, zis "Neluţu" (n.r. - naşul victimei), dar nici fiul său, care era în maşină cu Sorin Pârvu în ziua tragediei. Singur lucru ieşit din tiparele înmormântărilor româneşti au fost câţiva porumbei albi, eliberaţi de pe sicriu după ce acesta a fost scos din casa părintească şi apoi după fiecare oprire a cortegiului.

01parvu1 Mai mulţi porumbei albi au fost eliberaţi de pe sicriu după ce acesta a fost scos din casa părintească, şi mai apoi după fiecare oprire Sorin Pârvu - omorât după ce arma unui ofiţer s-a descărcat accidental

Focul de armă care a dus la uciderea lui Sorin Pârvu a fost tras accidental, este ultima variantă a procurorilor. "Asta nu înseamnă că nu se poate vorbi de vinovăţie, ci doar că nu a fost intenţie", a precizat Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Bărbatul a fost împuşcat de poliţişti de la IGPR în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean deosebit de periculos, care este urmărit internaţional. Glonţul i-a intrat prin gât şi i-a produs leziuni grave, ducând la decesul victimei, a doua zi. Incidentul s-a consumat sâmbătă, în jurul orei 14.00, când poliţiştii au blocat în trafic autoturismul în care se afla Sorin Pârvu, având informaţii că acesta era folosit şi de urmărit, fără să vadă însă cine este în interior, întrucât maşina avea geamuri fumurii. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil şi cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mână, moment în care victima, care era în maşină cu unul din fii lui "Neluţu", a crezut că sunt atacaţi de membrii vreunei grupări rivale. Atunci a lovit maşina poliţiştilor, încercând să-şi asigure scăparea, iar judiciariştii de la IGPR au făcut uz de armă ca să-i oprească, unul dintre gloanţe nimerindu-l în gât pe Sorin Pârvu.

01parvu2 Prima oprire a cortegiului a fost făcută chiar la locul unde s-a consumat tragedia: intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor Deşi poliţistul care a tras focul mortal a fost identificat, până acum procurorii se feresc să-i dezvăluie identitatea. "Anchetăm fapta în general. Ştim din pistolul cui s-a tras glonţul, dar pentru că nu avem toate rapoartele şi datele de la faţa locului nu putem divulga identitatea sa", a mai adăugat Marcel Codiţă. Conform declaraţiilor adunate de la martorii incidentului, glonţul a fost tras când poliţiştii au deschis portiera maşinii, iar Pârvu încerca să scape de "barajul" forţelor de ordine. După autopsie şi conform declaraţiilor poliţistului, anchetatorii au refăcut tot scenariul: în momentul în care maşina unde, potrivit autorităţilor, s-ar fi aflat un urmărit internaţional, a fost blocată de poliţişti, unul dintre aceştia a deschis uşa din spatele şoferului. Cu pistolul în mâna stângă, agentul l-ar fi somat pe cel de la volan să coboare. Numai că omul s-a speriat şi a dat în marşarier. L-ar fi lovit astfel peste mână pe ofiţer, iar arma acestuia s-ar fi descărcat. Ancheta este încă la început, testele balistice nefiind efectuate la acest moment şi nici expertiza tehnică a autoturismului în care se afla victima.

01parvu3 Din cortegiul funerar au făcut parte zeci de maşini, ce aveau lipită poza lui Sorin Pârvu pe parbriz sau pe lunetă Când pot utiliza poliţiştii armele împotriva infractorilor

Potrivit Statutului poliţistului şi legii privind folosirea armelor de foc, poliţiştii pot face uz de pistoalele din dotare împotriva infractorilor oriunde, însă trebuie să respecte anumite limite. Astfel, oamenii legii pot folosi arme de foc împotriva celor care îi atacă, pentru imobilizarea infractorilor care, după comiterea unei infracţiuni, încearcă să fugă, dar şi "împotriva oricărui mijloc de transport folosit de aceştia, precum şi împotriva conducătorilor acestor mijloace de transport, care refuză să oprească la semnalele regulamentare ale organelor abilitate, existând indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune ori că este iminentă săvârşirea unei infracţiuni".

De asemenea, poliţiştii pot face uz de armă "pentru imobilizarea sau reţinerea persoanelor cu privire la care sunt probe şi indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune şi care ripostează ori încearcă să riposteze cu arma sau cu alte obiecte care pot pune în pericol viaţa ori integritatea corporală a persoanei". Legea prevede strict că "armele de foc se folosesc după somaţia: Stai, stai că trag!". "Dacă cel în cauză nu se supune, se somează prin tragerea focului de armă în sus, în plan vertical. (...) În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia", se mai arată în textul legii.

30urm Giulian Dumitraşcu Urmărire generală
Brăilean căutat pentru un omor comis în Italia


Giulian Dumitraşcu (33 de ani) este urmărit internaţional în baza unui mandat de arestare european emis de autorităţile italiene, pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. El este acuzat că la sfârşitul anului trecut, împreună cu alte persoane, a ucis un bijutier din Roma, pe care apoi l-au jefuit. Victima a fost torturată şi bătută până nu a mai mişcat, fiind găsită cu mâinile şi picioarele legate la spate. Iniţial, fiind vorba de o crimă atât de brutală, anchetatorii nu s-au gândit la un simplu jaf, ci la o reglare de conturi. Ipoteza era alimentată de stilul de viaţă pe care l-a avut victima în ultima perioadă cât şi de recentele sale probleme financiare. Cine poate da relaţii despre Giulian Dumitraşcu este rugat să anunţe cea mai apropiată secţie de Poliţie sau să sune la 112.

Precizăm că Giulian Dumitraşcu este cel despre care judiciariştii bucureşteni aveau informaţii că s-ar fi aflat în autoturismul implicat în incidentul de sâmbătă, soldat cu moartea tânărului Sorin Pârvu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro