Mergi la conţinutul principal

Împărțirea «sărăciei» în Județul Brăila

• consilierii județeni au aprobat recent repartizarea către comune, cele trei orașe și Municipiul Brăila a fondului reprezentând impozitul pe venit corespunzător cotei de 6% ce a fost încasat suplimentar în acest an • este vorba despre puțin peste 590.000 lei • deși suma este extrem de mică, consilierii PNL Brăila au dorit să atragă atenția că localitățile conduse de primari liberali abia dacă au văzut vreun ban

 

Consiliul Județean Brăila a aprobat, recent, într-o ședință extraordinară, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a fondului ce i-a fost pus la dispoziție, reprezentând impozitul pe venit corespunzător cotei de 6% încasat suplimentar în anul 2022. Chiar dacă discutăm despre o sumă extrem de mică, puțin peste 590.000 lei, subiectul a provocat nemulțumire în rândul consilierilor PNL Brăila, supărați pe modul în care au fost împărțiți banii.

După cum reiese din referatul de aprobare al proiectului, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila a emis această decizie privind repartizarea a 594.650 lei de către Consiliul Județean la nivelul tuturor comunelor și orașelor brăilene. Din aceeași sursă aflăm că înainte de a împărți sumele, CJ Brăila a solicitat unităților-administrativ teritoriale o informare privind banii necesari pentru susținerea anumitor cheltuieli.

Una peste alta, Municipiul Brăila a primit 249.650 lei, cele trei orașe (Ianca, Făurei și Însurăței) 103.000 lei. Mai precis, Ianca a luat 37.000 lei iar celelalte două câte 33.000 lei fiecare. Iar comunele au obținut în total 242.000 lei. Cele mai mici sume (3.000 lei) au mers către Berteștii de Jos, Cireșu, Frecăței, Gropeni, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Ulmu și Zăvoaia. Cea mai mare sumă a primit-o comuna Ciocile (9.000 lei). De asemenea, câte 8.000 lei fiecare au luat și Bordei Verde, Gemenele, Racovița, Siliștea, Șuțești, Traian, Tufești, Unirea, Victoria și Vișani. Restul localităților au primit bani la un nivel cuprins între aceste două praguri.

În ședința extraordinară din 13 decembrie, care s-a desfășurat online în sistem de videoconferință, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a criticat modul în care au fost împărțiți banii. Acesta l-a acuzat pe președintele Consiliului că deși a declarat că va împărți întotdeauna în mod egal banii la nivelul județului, de această dată din punctul de vedere al liberalilor, a demonstrat că nu consideră toți cetățenii egali. Bucălău a mai amintit că primarii PNL au solicitat sume mult mai mari decât au primit din partea instituției.

”Ceea ce li s-a cerut domnilor primari referitor la investiții este pe 2023. Exact cum se procedează în fiecare an. La acest proiect este doar diferența de sumă. Impozitul pe venit corespunzător cotei de 6% încasat suplimentar în 2022. Exact cum v-am citit. Și sunt sume foarte mici. S-a luat numărul de populație și proiectele pe care le au. E o sumă foarte mică, așa a ieșit din altgoritmul de calcul. Vreți formula? Veniți și v-o explicăm la sediu. Că dacă e să stau acum să fac matematică nu cred că e corespunzător. Și cred că îl chem și pe domnul profesor Botea (n.r. – consilierul județean Viorel Botea, profesor de matematică) să ne dea și notă la final”, a răspuns președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu votul majorității. Cei șase consilieri județeni PNL prezenți la ședință s-au abținut în semn de protest față de modul în care au fost repartizate sumele, după cum a explicat Bucălău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro