Împărţirea României pe regiuni - un hibrid din care nu va ieşi nimic bun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Împărţirea României pe regiuni - un hibrid din care nu va ieşi nimic bun

* conform împărţelii ungureşti, Brăila ar putea face parte dintr-o regiune împreună cu Galaţi, Buzău şi Vrancea

Social-democraţii brăileni nu sunt de acord cu iniţiativa UDMR de reîmpărţire a teritoriului ţării pe regiuni administrative şi spun că, din acest proiect, menit doar să acorde autonomie ţinutului secuiesc, în restul ţării nu va ieşi nimic bun. Cel puţin nu în această formă. Amintim că plenul Senatului a adoptat tacit, în februarie, o iniţiativă a UDMR de modificare şi completare a Legii 315/2004, privind dezvoltarea regională, PSD acuzând cu acea ocazie reprezentanţii coaliţiei de guvernământ că au folosit "tertipuri" şi "manevre" pentru trecerea acestui proiect fără dezbateri. Proiectul legislativ are în vedere reorganizarea regiunilor de dezvoltare din România, mărind numărul acestora de la 8 la 16, grupate la rândul lor în 5 macroregiuni, după cum urmează: Botoşani - Suceava, Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui, Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea (macroregiunea I), Constanţa - Tulcea, Bucureşti, Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinţi - Olt (macroregiunea II), Gorj - Vâlcea, Argeş - Dâmboviţa - Prahova (macroregiunea III), Arad - Caraş-Severin - Timişoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Braşov (macroregiunea IV), Covasna - Harghita - Mureş, Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş şi Bihor - Salaj - Satu-Mare (macroregiunea V).
PSD-iştii brăileni spun, de asemenea, că această modificare teritorială nu se poate face bătând din palme, ci trebuie consultată mai întâi populaţia, prin referendum.

"Ce vor ei să facă este un hibrid care nu răspunde nici nevoilor României, nici cerinţelor UE. În plus, orice modificare a legii împărţirii teritoriale se face prin referendum şi atunci va fi extrem de complicat să convingi toate judeţele ţării să vină cu peste 50% din populaţie la vot şi să aprobe apartenenţa lor la o regiune, indiferent care e ea. În plus, legea promovată de UDMR face discrepanţe între regiuni, unele fiind formate din judeţe care oricum erau puternice, iar altele din judeţe mici, slabe din punct de vedere economic", a comentat ieri primarul Aurel Simionescu.
Acesta a mai adăugat că, totodată, dacă se doresc 4 nivele de decizie, în loc de 3 cum sunt acum, adică un nivel local, unul judeţean, unul regional şi unul naţional, atunci trebuie din nou modificată Constituţia, deci făcut un nou referendum. "Chiar dacă ei spun că la anul treaba asta va fi gata, eu vă spun că nu va fi aşa. Trebuie făcute cel puţin 2 referendumuri, trebuie convinsă lumea să vină la vot, nu e aşa simplu...", a mai adăugat Simionescu.

Edilul-şef a mai adăugat că singura şansă ca lucrurile să fie făcute un pic mai bine, ar fi ca până la implementarea acestei legi, să se dea posibilitatea consiliilor judeţene să ia singure decizii în această privinţă, ca lucrurile să se armonizeze.

"Dacă mergem pe ce înseamnă normalitate la nivel european, ar trebui să existe cam 1 milion de locuitori pe 10.000 de km pătraţi, ca să ai o regiune. Brăila ar putea intra într-o formulă mai mică, sub această medie, numai cu Galaţiul sau în una mai mare, cu Galaţiul şi Buzău sau Vrancea. Ăsta e adevărul. Cu Tulcea nu poate, că ei ţin de Dobrogea, sunt cu Constanţa şi ei chiar se agreează, nici cu Ialomiţa nu merge că e un judeţ mic, cu putere economică slabă, iar ideea unei regiuni e să fie mai puternică decât judeţele luate separat. Lucrurile sunt foarte complicate. De aceea zic că nu se vor face imediat", a punctat Simionescu.

La rândul său, consilierul municipal Doru Damian a adăugat că deşi este arhicunoscută relaţia dificilă dintre Brăila şi Galaţi, cruntul adevăr este că, oricum am da-o, tot într-o regiune care implică Galaţiul vom pica. "Se ştie că există anumite resentimente între Brăila şi Galaţi, poate lipsite de o bază reală, dar, din nefericire, fără ei nu se poate. Oricum, decizia asta o vor lua cetăţenii, nu noi politicienii, însă, de preferat, din punctul meu de vedere, ar fi o uniune gen Brăila - Galaţi - Buzău. Ăsta ar fi cel mai indicat lucru. Noi avem agricultură, ei au industrie".

În ceea ce îl priveşte, senatorul Ion Rotaru s-a arătat de părere că orice formulă care implică încă un judeţ în afară de Galaţi, în această posibilă regiune, e mai bună decât formula Brăila - Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro