• Primăria dă vina pe numărul foarte mare de cereri venite din partea populaţiei şi pe procedura complexă care trebuie respectată înainte de aprobarea tăierilor • sute de cereri aşteaptă în prezent să fie rezolvate • pe de altă parte, brăilenii reclamă lentoarea cu care se mişcă lucrurile • “Avem pe stradă o salcie bătrână care se poate prăbuşi oricând peste maşini sau oameni. De la începutul lui martie bat drumul până la Primărie, dar degeaba, că nu se ia nicio măsură”, se plânge un localnic domiciliat pe o stradă din Brăiliţa
Solicitările făcute de brăileni la Primărie pentru doborârea sau toaletarea unor arborii bătrâni şi bolnavi care s-ar putea prăbuşi oricând peste maşini, case sau trecători sunt tot mai mai dese în ultima perioadă, iar timpul de aşteptare pentru rezolvarea lor se întinde de la câteva săptămâni până la câteva luni. Perioadă în care oricând se poate întâmpla o nenorocire. Brăileanul Mircea Zaman, domiciliat pe strada Smârdan din cartierul Brăiliţa, ne-a sesizat că a înaintat o cerere către autorităţile locale încă de pe 2 martie, pentru doborârea unei sălcii, şi nici până în prezent nu a primit niciun răspuns. “Copacul acesta este foarte bătrân şi deja a început să se usuce. Se macină la baza trunchiului şi oricând poate să cadă peste maşinile parcate pe stradă. Pericolul e mare, fiindcă pe aici trec zilnic copii în drum spre şcoală, şi la doar câţiva paşi de copacul care stă să cadă este o staţie de autobuz. De la începutul lunii martie m-am tot dus pe la Primărie, ca să văd în ce stadiu este cererea depusă acolo, dar nu mi se dă niciun răspuns. De fiecare dată mi se spune că doamna care trebuie să aprobe cererea nu este în birou şi că altcineva nu poate să îmi dea un răspuns”, se plânge Mircea Zaman, autorul sesizării.
Reporterul nostru a solicitat, miercuri, 26 aprilie, un punct de vedere din partea Direcţiei Tehnice a Primăriei Brăila, cea care are în atribuţii, printre altele, şi domeniul gestionării arborilor de pe raza municipiului. Directorul Marius Termegan a solicitat un scurt răgaz, pentru a vedea în ce stadiu se află cererea reclamantului Mircea Zaman, iar a doua zi, deci joi, 27 aprilie, a revenit cu un răspuns. “Cererea a fost semnată şi astăzi (ieri n.n.) va fi trimisă către Seroplant, pentru a fi pusă în aplicare. În mod normal, termenul de aprobare a acestor cereri este de 30 de zile, însă în cazul de faţă a durat ceva mai mult, deoarece a intervenit şi perioada Paştelui, cu liberele aferente. Cert este că solicitarea domnului respectiv a fost aprobată, iar arborele urmează să fie doborât. Când se va întâmpla acest lucru depinde de cei de la Seroplant, care trebuie să facă faţă unui volum foarte mare de muncă, din acest punct de vedere”, ne-a declarat directorul Termegan. Acesta a mai precizat faptul că fiecare cerere de doborâre a unui arbore este analizată de o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice, Seroplant, Poliţiei Locale şi chiar ai instituţiei Arhitectului-şef al municipiului. “Comisia respectivă se deplasează la faţa locului, pentru a vedea în ce stadiu se află arborele. Dacă se constată că pericolul de prăbuşire este iminent, se urgentează operaţiunea de tăiere. Dacă nu e un pericol iminent, dar arborele prezintă totuşi un risc de prăbuşire, se aprobă doborârea, iar cererea se înaintează către Seroplant, care acţionează în limita timpului disponibil şi a priorităţilor existente. În cazul speciilor protejate, cum ar fi nucul, din comisie fac parte şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului”, ne-a informat directorul Termegan, justificând astfel şi durata mare a procesării cererilor.
Seroplant reuşeşte cu greu să facă faţă cererilor
Odată semnată cererea de către specialiştii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, de doborârea arborilor se ocupă efectiv Serviciul de Utilitate Publică Seroplant. Directorul acestei instituţii, Ligia Drăgan, spune, însă, că numărul arborilor pentru care se acordă aprobare de doborâre este foarte mare, astfel că intervenţiile pot întârzia o perioadă. La sfârşitul anului 2016, în evidenţele Seroplant figurau 317 arbori aprobaţi pentru doborâre, 1.823 aprobaţi pentru toaletat şi 519 pentru reducţii, adică o toaletare ceva mai agresivă, al cărei scop este uşurarea coroanei arborilor, în cazul când aceştia sunt mai înclinaţi decât ar fi normal chiar dacă au trunchiul sănătos. De la începutul anului în curs, s-au mai dat aprobări pentru 88 de doborâri şi 282 de toaletări. Între timp, Seroplant a doborât 485 de arbori şi a toaletat 2.904, însă dintre aceştia nu fac parte doar cei pentru care existau cereri din partea populaţiei ci este vorba şi de copaci incluşi în operaţiunile curente din cadrul curăţeniei de primăvară, derulată în toate cartierele din municipiu.
În prezent, cu tot cu solicitările venite din partea cetăţenilor şi cu constatările făcute pe teren de specialiştii proprii, Seroplant mai are de doborât 248 de arbori, de toaletat 1.699 şi de făcut reducţie unui număr de 398 de exemplare. “Volumul de muncă e destul de mare, mai ales că, pe lângă copacii aflaţi deja în evidenţă, mai intervin şi situaţiile generate de vijelii cum a fost cea din urmă cu câteva zile, când trebuie să ne ocupăm de arborii doborâţi de vânt. Lucrurile vor merge ceva mai repede după ce vom încheia un contract cu o firmă de alpinism utilitar. În prezent, procedura de licitaţie pentru acest contract este în plină desfăşurare”, ne-a declarat directorul Seroplant.