Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila mai are şanse să intre într-un program naţional pentru tratamentul infarctului miocardic acut (programul STEMI n.n), în 2015. Cel puţin aşa apreciază reprezentaţii Consiliului Judeţean Brăila care au anunţat recent că "Vamed", firma care a întârziat cu mult lucrările de execuţie, va continua proiectul de reabilitare la secţia de cardiologie intervenţională, demarat în februarie 2013. Deşi iniţial, era prevăzut ca proiectul de investiţie să fie gata în luna august a anului trecut, având ca termen de prelungire 5 decembrie 2014, constructorul nu a finalizat lucrarea nici în ziua de azi. Conducerea CJ Brăila nu a reziliat contractul cu "Vamed" aşa cum a ameninţat iniţial, însă a cerut ca noul termen de prelungire acordat să fie respectat. În caz contrar, CJ va percepe penalităţi
"severe".
"De curând am încheiat un audit la Spitalulul Judeţean de Urgenţă Brăila, la invesţia pe care noi o avem acolo angajată. Mai exact, la secţia de Cardiologie. Auditul s-a încheiat de două zile şi pot să vă spun că s-a încheiat cu recomandarea de a continua finanţarea. Un lucru care pe mine mă mulţumeşte pentru că eram iniţial pus în situaţia de a anula licitaţia şi de a o lua de la zero. Se va continua pe condiţii severe de finalizare, astfel încât ziua pe care o vom stabili prin contract să fie chiar ultima zi de şantier. Dacă nu, condiţii extrem de severe de penalizare", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.
Întrebat cum au explicat reprezentanţii "Vamed" întârzierea lucrărilor de execuţie, şeful CJ Brăila a spus că, printre altele, firma austriacă a cerut bani în plus pentru lucrări neprevăzute, dar că, la nivel de administraţie, nu s-a luat în calcul această doleanţă. "În decembrie «Vamed-ul» a cerut 146 de zile prelungire. Nu am semnat până acum acest document, urmând să-l semnăm zilele viitoare şi să renegociem acest număr de zile, pe aceiaşi bani. Deci nu se schimbă niciun leu din ofertă, doar că se întârzie cu câteva luni finalizarea proiectului. E o prelungire aproape istorică. Este posibil să nu fi fost o mână fermă care să-i oblige să lucreze în permanenţă, dar şi o colaborare ambiguă. Da, au cerut bani, dar nu s-a acceptat ", a mai precizat şeful interimar al CJ Brăila.
Pacient mort în drum spre Bucureşti
Amintim că tergiversarea lucrărilor demarate în cadrul secţiei de Cardiologie a SJU Brăila a produs deja primele victime la Brăila. Pe 8 decembrie, un pacient de 72 de ani s-a stins din viaţă la scurt timp de la debutul infarctului de miocard, în drum spre Bucureşti, unde urma să i se implanteze un stent coronarian. Lunar, circa 8 pacienţi mor la Brăila pentru că nu li se implantează stenturi coronariene imediat de la debutul infarctului miocardic acut.
Programul naţional de sănătate privind tratamentul invaziv al infarctului miocardic a fost lansat în august 2010 şi, în momentul de faţă astfel de intervenţii medicale se fac în 10 clinici specializate din Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. Prin acest program, Ministerul Sănătaţii decontează 100% costurile implantului de stent şi ale tratamentului pentru dezobstrucţia arterelor coronariene.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul privind "Proiectarea şi execuţia de lucrări la secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila" a fost lansat de către Consiliul Judeţean în 28 decembrie 2011 şi a fost câştigat de subsidiara "Vamed România" SRL care s-a angajat să facă lucrările pentru suma de 10 milioane lei.