Mergi la conţinutul principal

«Vânătoare» de braconieri în Balta Mică a Brăilei

Unelte de pescuit, plase monofilament şi importante cantităţi de peşte prins ilegal au fost confiscate în urma unei acţiuni pe linia prevenirii braconajului piscicol. Poliţişti şi lucrători ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură au acţionat cu o ambarcaţiune cu motor în Balta Mică a Brăilei, arie protejată, dar şi pe drumurile dinspre fluviul Dunărea către localităţile din apropiere. Peste 20 kg de peşte, din speciile somn, crap şi novac, au fost confiscate de la patru pescari.
În ziua de 13 mai, între orele 04.00-12.00, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila-Serviciul de Ordine Publică, de la Posturile de Poliţie Comunale Tichileşti şi Gropeni, în cooperare cu lucrători din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, au pornit la vânătoare. "Echipajele au acţionat cu o ambarcaţiune cu motor, în arealul parcului natural, precum şi pe drumurile publice dinspre fluviul Dunărea către localităţile Tichileşti şi Gropeni. Scopul acţiunii a fost acela de a preveni şi combate ilegalităţile în domeniul piscicol şi alte fapte ilegale asociate", a precizat scms. Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila. Au fost legitimate 16 persoane, dintre care două au fost conduse la sediul Postului de Poliţie Comunal Gropeni, pentru verificări suplimentare, şi au fost controlate două autovehicule şi 7 ambarcaţiuni. Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru o infracţiune privind pescuitul şi acvacultura şi au dat amenzi în valoare de 1.300 lei pentru două contravenţii, fiind confiscate şi trei unelte pentru pescuit.

Pescarii ilegalişti, prinşi în plasă

La ora 06.00, pe malul stâng al Dunării, în zona comunei Gropeni, a fost depistată o ambarcaţiune cu motor, neînregistrată, în care se aflau două persoane. La vederea poliţiştilor, acestea, identificate ulterior ca fiind Ionel D. (38 de ani) şi Rafael P. (39 de ani), din comuna Gropeni, au aruncat din barcă un sac din rafie încărcat cu bunuri. Sacul a fost recuperat imediat şi în el a fost găsită o plasă de tip setcă din nailon, în două fire. Totodată, în ambarcaţiune au fost găsite alte două unelte pentru pescuit. "În cauză a fost întocmit dosar penal pentru deţinere sau folosire neautorizată la pescuit a uneltelor de pescuit comercial, conform O.U.G. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura", a declarat reprezentantul Poliţiei brăilene.
La ora 15.00, în plasa poliţiştilor din Făurei, care au acţionat în zona râului Buzău, au picat alţi patru pescari certaţi cu legea. Au fost prinşi în flagrant, în apropierea podului de pe DJ 203, Ion G. (46 de ani), Enache B. (43 de ani) şi G.I. (17 ani), toţi din comuna Jirlău, şi Nicolae O. (47 de ani), din comuna Galbenu. Aceştia pescuiau dintr-o barcă gonflabilă, folosind două plase din aţă. Poliţiştii le-au ridicat în vederea confiscării barca, uneltele şi cantitatea de 21,5 kg de peşte, din speciile somn, crap şi novac. Pe numele persoanelor depistate a fost întocmit dosar penal.
Poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Transporturi au surprins o persoană care se afla pe pasarela de acces pe un ponton, amplasată pe malul stâng al fluviului Dunărea, şi pescuia cu ajutorul unei unelte tip năpatcă, confecţionată artizanal. Cel depistat era Petrică R. (47 de ani), din municipiul Brăila, care s-a ales şi el cu un dosar penal, pentru că pescuia în perioada de prohibiţie, iar năpatca i-a fost confiscată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro