Conducerea Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila a anunţat, recent, că lucrările de reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare pe străzi separate din municipiu se vor finaliza până la sfârşitul anului în curs, aşa cum se prevede în contract. Realitatea din teren nu pare a proba, însă, optimismul celor de la CUP "Dunărea". Ieri, pe una dintre străzile incluse în proiect era şantier în toată regula. Este vorba despre Str. Plevnei, unde, pe tronsonul cuprins între străzile 1 Decembrie 1918 şi Şcolilor, utilajele firmei "Tancrad" SRL Galaţi - executantul lucrărilor - săpau de zor şanţuri pe carosabil. În stadiul de şantier în lucru se află, însă, şi alte străzi din zona centrală a municipiului, cum ar fi Rahovei sau Unirii. Cu toate acestea, pe lângă şefii de la CUP "Dunărea" şi conducerea Primăriei se declară optimistă că, până pe 31 decembrie, străzile în cauză vor fi finalizate, inclusiv cu refacerea carosabilului pe traseul săpăturilor. "Din câte am înţeles, conductele principale au fost puse pe poziţie, iar acum se mai lucrează doar la montarea branşamentelor. Refacerea părţii carosabile prin asfaltare depinde de felul cum va fi vremea. Din fericire, nu se mai anunţă ninsori şi nici temperaturi foarte scăzute, deci s-ar putea executa şi asfaltarea până la sfârşitul lunii", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă. Întrebat ce penalităţi i s-ar putea aplica firmei "Tancrad" dacă depăşeşte termenul de finalizare a lucrării, Dănăilă ne-a răspuns că de acest aspect se va ocupa CUP "Dunărea", în calitate de contractant al lucrării. Din păcate, în ciuda mai multor încercări, ieri nu am reuşit să contactăm telefonic pe nimeni din conducerea Companiei de Utilităţi Publice, pentru a obţine un punct de vedere. Surse din cadrul companiei, care au preferat să îşi păstreze anonimatul, ne-au spus, totuşi, că "Tancrad" face eforturi serioase pentru a respecta termenii contractului. În acest sens, a fost achiziţionat un aditiv special cu ajutorul căruia asfaltul va putea fi turnat chiar şi în condiţiile unor temperaturi de iarnă. Dacă va veni o ninsoare mai serioasă, însă, oricât ar fi de performanţi respectivii aditivi nu îi vor putea ajuta pe cei de la "Tancrad" să se înscrie în termenul limită de finalizare a proiectului...
Reamintim că lucrările de extindere a reţelelor de apă şi/sau canalizare se fac în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Există două contracte, ambele obţinute prin licitaţie de "Tancrad" SRL, dintre care unul se referă la montarea separată a conductelor, fie de canalizare, fie de apă, în funcţie de necesităţile străzilor respective. În acest contract au fost prinse 138 de străzi din toate cartierele municipiului, inclusiv din zona centrală. În prezent, mai sunt de finalizat doar trei dintre acestea: Unirii, Rahovei şi Plevnei, iar termenul limită este 31 decembrie a.c. Cel de-al doilea contract include 65 de străzi pe care trebuie montate atât conducte de canalizare cât şi de apă. Termenul final pentru acesta este luna aprilie 2014, iar constructorul stă mult mai bine, în sensul că mai are de finalizat doar trei străzi: Mihai Bravu, în zona centrală, Dej şi Racului, în cartierul Lacu Dulce.
Reamintim, de asemenea, că străzile incluse în cele două proiecte beneficiază doar de extinderea reţelelor de apă şi canalizare, respectiv reabilitarea celor existente deja. Modernizarea tramei stradale, prin asfaltarea carosabilului şi amenajarea de trotuare şi spaţii verzi, nu este prevăzută în finanţarea venită prin POS-ul de Mediu. Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat, însă, în repetate rânduri, că pentru asfaltarea străzilor în cauză se vor aloca fonduri de la bugetul local sau se va încerca accesarea unor fonduri europene destinate acestui tip de investiţie. Nu s-a precizat, însă, şi un termen limită până când ar trebui finalizate aceste investiţii.