Mergi la conţinutul principal

«Taliu» va executa 9 ani în loc de 19 ani de puşcărie

Sentinţă favorabilă infractorilor "Taliu" şi "Vidanjă" la Curtea de Apel Galaţi, după ce au recunoscut săvârşirea faptelor. 

Astfel, magistraţii Curţii au admis apelurile declarate de Ionel Surdu şi Vasile Derviş, infractori arestaţi în ianuarie 2013, au desfiinţat în parte prima sentinţă (a Tribunalului Brăila) şi au dispus ca aceştia să execute pedepse de 9 ani, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare. Mai mult, CA Galaţi a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de "Taliu", acesta fiind condamnat pentru loviri cauzatoare de moarte (LCM) şi furt calificat, în loc de crimă, tâlhărie şi violare de domiciliu, cum a fost la instanţa de fond. Ambii inculpaţi au beneficiat de avantajele oferite de recunoaştea vinovăţiei, potrivit art 320 indice 1 (vechiul Cod Procedură Penală).
Crima petrecută în noaptea Anului Nou - 31 decembrie 2012/ 1 ianuarie 2013 - pe strada Călugăreni din cartierul Radu Negru a fost soluţionată, iniţial, în defavoarea celor doi inculpaţi. În septembrie 2013, judecătorul Gabriela Avram de la Tribunalul Brăila l-a condamnat pe recidivistul Ionel Surdu zis "Taliu", în vârstă de 42 de ani, la 19 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi furt calificat.
Tovarăşul lui "Taliu", Vasile Derviş, în vârstă de 37 de ani, zis "Vidanjă", a primit 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru furt calificat şi port ilegal de armă albă (toporişcă). Prin aceeaşi hotărâre judecătorească, "Taliu" a fost obligat la plata unor despăgubiri de 10.000 de lei către familia victimei Vasilica Girip, zisă "Sica", în vârstă de 48 de ani (dispoziţia a fost menţinută de judecătorii Curţii de Apel). Mai trebuie precizat că decizia CA Galaţi nu este definitivă, dosarul crimei de pe Călugăreni aflându-se acum în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ieşit din penitenciar în luna octombrie 2012, Ionel Surdu zis "Taliu" a luat o viaţă (judecătorii brăileni au considerat că e vorba de crimă, cei gălăţeni că sunt "loviri cauzatoare de moarte") în noaptea de Revelion, femeia de 48 de ani fiind atacată şi lovită în timp ce dormea în locuinţa concubinului Sorin Lica, de 40 de ani.
"Taliu" nu a dat buzna în casa victimei de unul singur, a venit însoţit de un alt recidivist, Vasile Derviş, zis "Vidanjă", abia ieşit din penitenciar, în luna decembrie 2012.
Procurorul care s-a ocupat de caz preciza, imediat după comiterea faptelor: "Multiplele antecedente penale ale inculpaţilor (liberaţi ultima oară din penitenciar în lunile octombrie şi decembrie 2012), urmate aproape imediat de săvârşirea unor infracţiuni extrem de grave, dovedesc nu numai perseverenţa lor infracţională, ci mai ales agravarea potenţialului criminogen al acestora şi intensificarea atitudinii lor agresive. Inculpaţii s-au ascuns imediat după ce au aflat că suspectul iniţial, Lica Sorin, a fost ridicat de poliţie şi au realizat, astfel, că agresiunea a produs consecinţe grave".
Potrivit dosarului penal, cei doi infractori au escaladat poarta de peste doi metri (din tablă galvanizată), au pătruns în curtea locuinţei de pe strada Călugăreni, apoi au dat buzna în casă. În interiorul locuinţei, răufăcătorii aflaţi în stare de ebrietate au spart vreo două uşi, cu intenţia de a-i aplica o "corecţie" proprietarului Sorin Lica, cu care avuseseră mai devreme o altercaţie. Vasile Derviş ("Vidanjă") luase cu el o toporişcă, însă cel care a lovit-o pe Vasilica Girip a fost Ionel Surdu ("Taliu"). Ascunsă sub plapumă şi buimacă de somn, "Sica" a fost lovită cu pumnii şi cu partea neascuţită a toporului în abdomen şi în torace, fiindu-i rupte splina şi câteva coaste.
Femeia a murit după mai puţin de jumătate de oră de chinuri, iar concubinul ei a devenit primul suspect. Aflând că Lica a fost dus la poliţie pentru a fi audiat, "Taliu" şi "Vidanjă" au fugit de acasă, ascunzându-se într-un imobil părăsit din Brăila.
Contactaţi la scurt timp de la incident, vecinii victimei ne-au precizat că nenorocirea s-a petrecut în jurul orei 1.30, în noaptea de 31 decembrie 2012/ 1 ianuarie 2013. Fiind gălăgie pe străzi, nimeni nu a sesizat că în locuinţa lui Lica se petrece o tragedie. În plus, acolo mai avuseseră loc scandaluri. Ofiţerul de serviciu de la IPJ Brăila a fost sesizat în jurul orei 2.30, iar la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj al SAJ, care a constatat decesul victimei.
Chiar în noaptea Anului Nou, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale au mers la locul faptei, sperând să dea de urmele criminalului, stabilind, iniţial, că a fost vorba de o tâlhărie urmată de moartea victimei. La scurt timp, Lica a fost scos de pe lista suspecţilor, iar oamenii legii au pornit pe urmele recidiviştilor Ionel Surdu şi Vasile Derviş.
Potrivit acuzării, în noaptea de Anul Nou, "Taliu" şi "Vidanjă" au ajuns la domiciliul lui Sorin Lica cu scopul de a-l agresa pe el şi pe fratele lui, cu care avuseseră o altercaţie. Aflaţi în stare de ebrietate, recidiviştii au pătruns în imobil şi au forţat uşa camerei în care dormea Vasilica Girip. Surdu i-a aplicat femeii mai multe lovituri în zona toracică şi abdominală, inclusiv cu toporişca, provocându-i leziuni interne care au condus la deces. Înainte de a părăsi locul faptei, cei doi au furat din casă un cojoc, o geacă de blugi şi o damigeană cu cinci litri de vin. Surse din cadrul parchetului ne-au precizat că atacatorii l-au căutat pe concubinul victimei peste tot, inclusiv sub pat şi în şifonier. În timp ce "Taliu" o lovea pe femeia neajutorată, "Vidanjă" căuta prin casă bunuri de furat.
Ionel Surdu şi Vasile Derviş au fost capturaţi în ziua de 3 ianuarie 2013, în jurul orei 12.00, de luptătorii SAS şi poliţiştii de la Investigaţii Criminale. De atunci, se află după gratii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro