* doi bărbați au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au leșinat pe stradă * autoritățile ne recomandă să consumăm 1,5 – 2 litri de apă pe zi, fructe, mâncăruri sărace în calorii și să nu ieșim afară în intervalul orar 11.00 – 18.00 * hainele pe care le purtăm trebuie să fie de culoare deschisă, lejere și subțiri * de asemenea, în municipiu și județ au fost amplasate 111 puncte de distribuire a apei potabile
Cea de-a doua zi de cod portocaliu de caniculă a făcut deja două victime în interval de o oră. Este vorba de doi bărbați.
Prima victimă a leșinat în zona Kaufland din cartierul Viziru. Acesta a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Brăila și dus la spital. Martorii povestesc că victima era plină de sânge în zona feței, din cauza căzăturii. Tot aceștia susțin că bărbatul avea în jur de 40-45 de ani.
Cea de-a doua victimă a fost preluată de un echipaj SMURD. Bărbatului, în vârstă de 60 de ani, i s-a făcut rău pe o stradă din orașul Însurăței și a căzut. Paramedicii l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, pentru îngrijiri de specialitate.
Măsuri luate de autoritățile locale pe perioada caniculei
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila s-a întâlnit în ședință extraordinară și a dispus mai multe măsuri pe perioada valului de caniculă ce a cuprins județul nostru. Astfel, s-a decis „intensificarea acțiunilor de informare a populației pentru crearea mentalității necesare asigurării autoprotecției comunităților locale”, potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila. Vor fi intensificate și controalele privind utilizarea focului în spații deschise, cum ar fi gospodăriile, rampele de gunoi, islazuri, zone de agrement, culturi agricole, miriști și altele. Locurile de scăldat vor fi atent monitorizate de autorități, în scopul prevenirii cazurilor de înec.
Pompierii și voluntarii ISU sunt la datorie non-stop, pentru a putea interveni în cel mai scurt timp la stingerea eventualelor incendii.
Persoanele aflate în dificultate a căror stare de sănătate riscă să se agraveze din cauza temperaturilor crescute sunt în vizorul autorităților locale.
De asemenea, la nivelul județului Brăila au fost amplasate 111 puncte de distribuire a apei potabile, locuri ventilate corespunzător, pentru ca trecătorii să se poată feri de arșița soarelui. Aceste amplasamente sunt amenajate în sediile primăriilor și în căminele culturale, în localitățile brăilene. În municipiu, punctele de distribuire a apei potabile se află la sediul Primăriei Municipiului, la Teatrul „Maria Filotti”, la Direcția de Asistență Socială, în zona Piața Halelor, în Piața Concordiei, în Piața Săracă, în cartierele Vidin și Radu Negru, la Microhală, în Orășelul Copiilor din parcul Monument, la Grădina Zoologică, la SUP de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor.
Recomandările autorităților locale pe perioada caniculară
Brăilenii sunt sfătuiți de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență să evite deplasările în timpul amiezii. De preferat este să ieșim din casă dimineața și seara și să mergem prin locuri umbrite.
Și efortul fizic intens trebuie evitat între orele 11.00 – 18.00, iar hainele pe care le purtăm să fie lejere, deschise la culoare, subțiri și să nu ne lipsească ochelarii de soare și pălăriile.
O importanță deosebită trebuie să acordăm și alimentației și consumului de lichide. Este recomandat să bem 1,5 – 2 litri de apă zilnic, sucuri naturale din fructe și ceaiuri (soc, mușețel , urzici). Mesele de peste zi trebuie să fie echilibrate și variate, predominante fiind produsele cu valoare calorică mică. Pepenele, prunele, roșiile, iaurturile sunt alimente recomandate pentru consum în zilele caniculare.
Există și o listă cu alimente și băuturi interzise: produsele cu conținut sporit de grăsimi (în special cele de origine animală), cafea, cola, sucuri carbogazoase. Consumul de alcool duce la deshidratare și poate transforma o persoană într-o victimă a caniculei.
Sub nicio formă nu vom lăsa copiii sau animalele să ne aștepte în mașină!
În cazul în care simțim cel mai mic disconfort, stare de rău, vom contacta medicul de familie.