Deputatul Marian Dragomir, un fervent adversar al defrişărilor ce se preconizează în pădurea Stejaru, îndeamnă brăilenii să participe în număr cât mai mare la dezbaterea care va avea loc pe acest subiect, la Cabana Stejaru, miercuri, 9 decembrie, începând cu ora 14.00.
"Miercuri se va relua lupta între cozile de topor ale politicii brăilene care vor să taie Pădurea Stejarul şi Brăilenii Adevăraţi, care susţin viitorul copiilor noştri. Vino alături de noi pentru a-i privi în ochi pe cei care au făcut posibilă o retrocedare dubioasă, ce trebuie anchetată de instituţiile abilitate, pe cei care sub diverse formule încearcă să înlocuiască cântecul păsărelelor cu vuietul drujbelor, liniştea pădurii cu zgomotul intereselor financiare. Aceşti indivizi, dar mai ales interpuşii lor, nu trebuie să ajungă la conducerea Primăriei Brăila, la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, ci trebuiesc scoşi din administraţie, din politică şi chiar din Brăila. Vino să-i privim în ochi, să le arătăm că nu merită nimic şi că minciuna s-a terminat. Implică-te!!!", îndeamnă deputatul Dragomir, prin intermediul unui comunicat de presă transmis redacţiei noastre.
Acesta spune că, în condiţiile în care în Brăila sunt numeroase terenuri disponibile, platforme industriale abandonate, nu este normal ca "investitorii de carton" să aleagă tocmai pădurea Stejaru, plămânul verde al oraşului, ca loc pentru satisfacerea interselor lor financiare. Totodată, Marian Dragomir le transmite brăilenilor să nu se lase descurajaţi de fapul că locaţia aleasă pentru dezbatere se află în afara oraşului şi nici de ora nepotrivită la care a fost programată aceasta.
"Scoaterea din fondul silvic a suprafeţei de 13 ha de pădure reprezintă certitudinea că actualii proprietari nu se vor opri după defrişarea primelor 6 ha. Minciuna este dusă la rang de artă deoarece, sub iluzia construirii unui ansamblu social-sportiv, aflăm că actualii proprietari au pus un anunţ de vânzare a terenului retrocedat în condiţii dubioase la preţul de 10 milioane de euro, cu intenţia clară de a înşela posibilii cumpărători declarând în fals că terenul este situat în intravilan. Oare ce se va face cu aceşti 10 milioane de euro? Se vor acoperi anumite obligaţii? Vor fi finanţate campaniile electorale de anul următor ale cozilor de topor din politica brăileană? Ale cărui partid şi ale căror candidaţi?", se întreabă deputatul Marian Dragomir. Acesta exprimă convingerea sa fermă că pădurea Stejaru trebuie să rămână intactă şi trebuie ferită cu orice preţ de defrişările care se pun la cale. "Sunt adeptul plantării de arbori şi inamicul defrişăriii. Voi face tot ce este omenesc posibil pentru a înmulţi numărul arborilor şi voi rămâne un inamic al celor care taie pădurile", conchide deputatul Dragomir.
Miercuri, 9 decembrie, ora 14.00
Dezbaterea publică în urma căreia Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila urmează să dea sau nu aviz pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare din trupul pădurii Stejarul are loc miercuri, 9 decembrie, ora 14.00. Scopul adunării este acela de a oferi comunităţii posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere pe tema proiectului care ar putea duce la defrişarea câtorva hectare de pădure, pentru a face loc unui aşa-numit ansamblu social-sportiv, pe care un grup de investitori intenţionează să îl construiască în zonă. Opiniile exprimate în cadrul dezbaterii vor trebui luate în considerare de autorităţile de mediu atunci când vor decide dacă dau sau nu aviz pentru scoaterea din fondul forestier a acelei porţiuni de pădure.
Reamintim că un grup de iniţiativă format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov (sora viceprimarului Alexandru Dănăilă, care între timp a plecat din România şi a renunţat la acest proiect - n.n.), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă şi Mihai Periverzof a început demersuri, în 2011, pentru a scoate 13 ha din pădurea Stejaru din fondul silvic, în aşa fel încât terenul respectiv să fie liber pentru construcţii. Respectivii investitori au declarat că vor defrişa efectiv doar 6 ha de pădure pentru construirea unei baze sportive. Însă, odată scoasă din fondul silvic, întreaga suprafaţă de 13 ha va putea face, mai devreme sau mai târziu, obiectul defrişărilor.