Mergi la conţinutul principal

«Nu consumaţi carne de porc fără examen trichineloscopic!»

Începând de luni, 9 decembrie, circumscripţiile veterinare brăilene au program de lucru între orele 8.00 şi 19.00, pe tot parcursul săptămânii, inclusiv sâmbătă, iar duminica se va lucra de la ora 8.00 la ora 17.00. Măsura a fost luată pentru ca brăilenii să poată solicita examinarea trichineloscopică a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii. În municipiu, examenul se efectuează la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, situat vizavi de Piaţa Halelor, şi la Staţiunea pentru controlul alimentelor din incinta Pieţei Halelor. În judeţ, cei interesaţi se pot adresa fiecărui centru sanitar veterinar cu activitate concesionată, din fiecare comună.
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, solicitanţii trebuie să prezinte probe de la porcul sacrificat. Mostrele nu vor depăşi 40 de grame şi se vor preleva din muşchii pilieri diafragmatici, maseteri sau intercostali. Examinarea costă 11,61 lei pentru fiecare porc domestic şi 22,32 lei pentru porcii mistreţi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila atrag atenţia că există un risc major de îmbolnăvire de trichineloză, dacă se consumă carne de porc comercializată clandestin, provenită din surse necunoscute sau care nu au fost supuse controlului veterinar.
Comercializarea porcinelor vii din gospodăriile populaţiei se poate face pe teritoriul naţional în baza certificatului de sănătate şi a formularului de mişcare eliberate de către medicul veterinar de liberă practică, iar pentru comercializare în alte judeţe intervine în plus avizul interjudeţean eliberat de către DSVSA unde îşi au originea porcinele. Proprietarii animalelor sacrificate au obligaţia de a prezenta medicului veterinar cu liberă practică crotalia auriculară a animalului, pentru a putea fi scos din Baza Naţională de Date. În cazul depistării parazitului trichinella spiralis la porcinele sacrificate în gospodăriile populaţiei, se va proceda la confiscarea şi incinerarea animalului, iar proprietarii vor fi despăgubiţi conform HG 1214/2009.
Este interzisă introducerea pe piaţă a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, aceasta putându-se utiliza doar pentru consum familial. Există, totuşi, o posibilitate ca porcii din acest sector să ajungă pe piaţă în măcelării, şi anume sacrificarea lor în abatoare specializate.
Pe lângă carne de porc, pentru pregătirea preparatelor culinare de sezon se mai utilizează şi carne de ovine, bovine sau vânat. Veterinarii atenţionează consumatorii să se aprovizioneze cu aceste produse numai din unităţi autorizate şi înregistrate. În caz contrar, se expun riscului de contacta boli grave, precum antrax, cisticercoză, echinococoză sau scrapie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro