În luna noiembrie, la scurt timp după tragedia din clubul bucureştean "Colectiv", atunci când românii protestau în stradă, iar autorităţile din toată ţara controlau şi amendau pe bandă rulantă cluburile şi restaurantele, lăsând impresia că au început, în sfârşit, să aplice legile, Poliţia Locală Brăila a sancţionat, printre altele, şi SC "Mioriţa Com" SRL. Această firmă deţinută de omul de afaceri Corneliu Cloşcă a fost amendată după ce poliţiştii locali au constatat că ocupă abuziv o porţiune din trotuarul Căii Călăraşilor. Este vorba despre restaurantul "Mioriţa", care a fost extins cu mulţi ani în urmă pe respectivul trotuar, fără ca autorităţile brăilene să observe acest lucru până în noiembrie 2015. La momentul respectiv, firmei în cauză i-a fost aplicată o sancţiune de 2.000 lei, pentru "depăşirea suprafeţei menţionate în autorizaţia de funcţionare". "Societatea respectivă a fost somată ca, în termen de 30 de zile, să desfiinţeze construcţia care ocupă trotuarul", ne declara, pe 18 noiembrie 2015, Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila. La acea dată, pe uşa restaurantului "Mioriţa" era afişat anunţul "Acum e... ÎNCHIS!", fapt ce dădea de înţeles că patronatul intenţionează să se conformeze somaţiei Poliţiei Locale.
Am intrat deja în a doua decadă a lunii ianuarie 2016, iar la aproape două luni de când a fost emisă somaţia de eliberare a trotuarului restaurantul familiei Cloşcă ocupă în continuare domeniul public. Nici vorbă despre demolarea acelei extensii de pe trotuar! Singurul lucru care s-a schimbat, faţă de noiembrie 2015, este că pe uşă scrie "Acum e... DESCHIS".
Restaurantul "Mioriţa" funcţionează, aşadar, binemersi, cu toate că termenul de graţie dat de Poliţia Locală a expirat de mult. Întrebat ce măsuri se vor lua în continuare, directorul Traian Jipa ne-a declarat că Poliţia Locală nu poate trece la demolarea forţată a construcţiei ilegale până când nu se ia o decizie în acest sens de către instituţia arhitectului-şef al municipiului. "Arhitectul-şef trebuie să dispună demolarea. Nu intră în atribuţiile noastre să facem aşa ceva. Noi am aplicat sancţiunea prevăzută de lege, dar demolarea trebuie hotărâtă de Primărie, prin arhitectul-şef", ne-a declarat Traian Jipa.
Arhitectul-şef al municipiului, Ion Marian, spune, la rândul său, că deocamdată are mâinile legate. "Firma «Mioriţa Com» a depus un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate. Prin acest certificat de urbanism li s-a solicitat să obţină un aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, pentru ocuparea acelei porţiuni de trotuar din centrul istoric al municipiului. Dacă obţin avizul respectiv şi dacă se emite şi o hotărâre a Consiliului Local Municipal, li se poate da autorizaţie, ca să funcţioneze în forma actuală. Dacă Direcţia pentru Cultură nu dă aviz, vor trebui să demoleze construcţia de pe trotuar", ne-a declarat arhitectul-şef Ion Marian.
În ceea ce o priveşte, Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, ne-a declarat că nu va elibera niciodată un astfel de aviz, nici pentru "Mioriţa Com" şi nici pentru o altă firmă care vrea să ocupe trotuarele din centrul istoric după bunul plac. "Până în momentul de faţă nu s-a primit nicio solicitare de la «Mioriţa Com», dar oricum un asemenea aviz nu se poate da retroactiv, după ce domeniul public a fost ocupat deja. Domnul arhitect-şef ar trebui să ştie că noi nu acordăm avize retroactiv. Nu există în legislaţia specifică a Ministerului Culturii un articol care să permită aşa ceva", ne-a declarat Ana Hărăpescu.