Miercuri, de la ora 18.00, în sala mare a Teatrului "Maria Filotti" are loc premiera spectacolului "Liliom" de Ferenc Molnar, eveniment, care se petrece la 105 ani de la premiera piesei, pe o scenă din Budapesta. Montarea are toate ingredientele pentru a avea succes, atât la public, cât şi la critică. Direcţia de scenă îi aparţine lui Victor Ioan Frunză, decorul şi costumele sunt semnate de Adriana Grand, iar muzica este compusă de Tibor Cári. Textul a mai fost montat în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, dar a fost şi ecranizat cu succes. În România a mai fost montat o singură dată, tot de Victor Ioan Frunză, la Miercurea Ciuc, însă, actuala montare nu are nimic în comun cu ceea ce s-a gândit atunci. "Liliom" este o legendă mistică a suburbiei, istoria unui personaj atipic pentru care limbajul curent reprezintă un "cimitir al cuvintelor". Creatorul spectacolului consideră că Liliom se regăseşte în tinerii violenţi, dar paradoxal de fragili ai tendinţei Emo din zilele noastre.
Directorul teatrului brăilean, Lucian Sabados, a mărturisit că este foarte legat de acest proiect, că şi-l dorea de multă vreme, iar propunerea lui Victor Ioan Frunză a venit la momentul oportun. "Ferenc Molnar este un clasic al dramaturgiei maghiare, un text exemplar care pune în pagină o societate care nu s-a schimbat prea mult din 1912, cu o mentalitate obtuză, în care un paria cum este Liliom este executat fără milă. Este un om cu vulnerabilităţile, cu sensibilităţile lui pe care încearcă să le ascundă. Eu am integrat în programul meu managerial această piesă pentru că am promis că voi aduce publicului poveşti şi aceasta chiar este o poveste tulburătoare, foarte frumoasă, care vine cu o emoţie extraodinară, cu firesc, cu similitudinea multor lucruri care se repetă şi în zilele noastre. Povestea nu e neapărat tristă, este o melodramă, o întâmplare de viaţă exemplară. Este un spectacol romantic, o poveste specială în care o crimă este o justificare, iar totul este într-o poveste", a explicat directorul Lucian Sabados.
"Vor fi instalaţii, jocuri de lumini, elemente care să ne ajute să intrăm în convenţia poveştii"
Directorul de scenă Victor Ioan Frunză a ales ca timp în care să se petreacă acţiunea perioada interbelică, pe care o vor regăsi spectatorii în costume, în detalii casnice, pentru că această perioadă e mai bine cunoscută publicului românesc, încercându-se astfel să se scoată piesa din localizarea budapestană. "E un spectacol cu o amprentă vizuală puternică, vor fi instalaţii, jocuri de lumini, elemente care să ne ajute să intrăm în convenţia poveştii. Se construieşte astfel o lume cu personaje romantice, temerare, curajoase, care vorbesc într-un mod cu totul special despre iubire. Raportarea la sentiment, la emoţie, este un act providenţial. Acest spectacol va fi de un estetism rafinat, ne va trezi şi ne va da teme de gândire. Cred că aceasta este menirea artei, iar spectacolul «Liliom» te opreşte din rutină, propune un alt tip de abordare, te face să te gândeşti la sensul iubirii, la sensul răscumpărării păcatelor, la lucruri importante la care reflectăm foarte rar", crede directorul Lucian Sabados. Decorul va încerca să recompună atmosfera anilor 40, va fi unul suplu, care va permite teatrului să se deplaseze uşor la evenimente în ţară. Deja un selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru a sunat să afle când va putea viziona spectacolul pentru a vedea dacă va fi selecţionat.
Reprezentaţia va dura două ore fără pauză.