«Lăsaţi văicăreala şi începeţi curăţenia în oraş!» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Lăsaţi văicăreala şi începeţi curăţenia în oraş!»

Situaţia salubrizării Brăilei devine insuportabilă pentru tot mai mulţi brăileni, care s-au săturat de veşnicele grămezi de gunoi din anumite intersecţii ale oraşului, precum şi de eternele scuze ale autorităţilor, de genul "nu putem menţine curăţenia din cauza cetăţenilor necivilizaţi". Într-o scrisoare deschisă adresată redacţiei, cititoarea Mariana Murgoci, domiciliată pe strada Griviţei din municipiu, atrage atenţia administraţiei locale că ar trebui să înceteze cu scuzele şi să se apuce de treabă. "Introducerea taxei de salubritate de către Primărie ar trebui să genereze o dezbatere publică despre drepturile şi îndatoririle pe care le vor avea «părţile contractante»", este de părere cititoarea noastră.
Iată cum îşi argumentează aceasta punctul de vedere: "Pentru majoritatea locuitorilor acestui oraş, şi anume pentru acea majoritate care îşi plătea salubritatea şi respecta acest oraş şi până acum, veşnica scuză a administraţiei locale - fie că este Primăria sau serviciul de utilitate publică, că cetăţenii sunt de vină, ar trebui să dispară. Administraţia este menită a... administra cât mai bine şi în folosul majorităţii corecte şi tăcute. Am o comparaţie nu prea elegantă, dar foarte plastică: nicio mamă nu dă vina pe copil şi nu stă cu mâinile în sân pentru că acesta, din nefericire, face în pampers. Dacă are un copil destul de mare, îi aplică o corecţie şi tot încearcă să rezolve problema. Ideea este că nu stă cu mizeria sub nas sub pretextul că cel mic nu poate sau nu ştie să folosească oliţa. Administraţia locală mai mult se plânge, în timp ce «halde de gunoi neautorizate» au devenit adevărate repere ale oraşului: Str. Griviţa colţ cu Str. Diana, lângă fostul cimitir evreiesc; Str. Ştefan cel Mare, lângă fosta Şcoală nr. 10; Str. Cloşca colţ cu Str. Mihai Bravu; Str. Cloşca colţ cu Ştefan cel Mare. Brăila este un oraş al gunoaielor. Aceste halde sunt prezente atât iarna cât şi vara, pe caniculă. Ele sunt curăţate periodic, după intervenţii, telefoane, mail-uri pe la Primărie, articole de presă. Veşnic ni se spune că operatorii de salubritate fac treaba asta pe cheltuială proprie, că nu sunt plătiţi de Primărie. De ce trebuie să ştim noi treaba asta? Să ni se facă milă? Există o lege a salubrităţii prin care responsabilă cu curăţenia pe domeniul public este, dacă nu mă înşel, administraţia locală. De ce trebuie operatorul să presteze un serviciu neplătit? Nu suntem într-o economie de piaţă?", punctează brăileanca nemulţumită.
Mariana Murgoci susţine că subiectul legat de mizeria din oraş o preocupă de mai mult timp şi a hotărât să ia atitudine după ce a citit în ziarul nostru articolul intitulat "Fosta stradă Regală începe să semene a cocină". În articolul respectiv, publicat în ediţia de pe 6 ianuarie, atrăgeam atenţia că locatarii imobilelor de pe această arteră reprezentativă a Brăilei îşi aruncă gunoaiele menajere în pubelele destinate colectării deşeurilor de la pietoni, provocând o mizerie de nedescris în jurul respectivelor pubele.
"Primăria şi Consiliul Local Municipal, prin serviciile de specialitate, trebuie să găsească metode pentru combaterea acestui fenomen. Suntem de râsul lumii. Cei prinşi că aruncă gunoiul în locuri nepermise nu ar trebui să fie amendaţi ci ar trebui ca, a doua zi, să cureţe o haldă de gunoi. Se poate face asta prin hotărâre de Consiliu Local? Se poate face un «insectar» ca pe vremea lui «tataia Lungu» - pe care nu mi-am imaginat vreodată că îl voi regreta din acest punct de vedere - unde să fie afişate pozele, cu nume şi prenume, ale celor care îşi bat joc de oraş? Edilii noştri merg şi ei pe jos pe «stradele Brăilei»? Şi, dacă da, îi doare sufletul?", se întreabă retoric cititoarea noastră.

Ce zic autorităţile

Ca replică la preocupările de acest gen ale brăilenilor, responsabilii din cadrul Primăriei se arată încrezători că, odată, cu instituirea taxei de salubritate, vor dispărea haldele de gunoi de pe străzi. "Odată ce vor plăti toţi brăilenii pentru serviciul de ridicare a gunoiului menajer, nu cred că vor mai fi persoane care să îşi arunce deşeurile la colţul străzii, aşa cum se întâmpla până acum", ne-a declarat Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila.
În ceea ce priveşte felul cum se va organiza activitatea de salubritate,după instituirea taxei ce trebuie plătită odată cu celelalte impozite, primarul Aurel Simionescu ne-a explicat că, pe parcursul acestui an, actualul sistem, în care activează trei firme, pe trei sectoare ale municipiului, se va schimba. "Odată cu înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitare «Eco», la nivelul întregului judeţ Brăila va activa un singur operator de salubritate. Acesta va fi stabilit în cadrul unei licitaţii internaţionale şi va colecta deşeurile din toate localităţile judeţului, inclusiv din municipiu, ocupându-se şi de acea colectare selectivă care trebuie implementată", ne-a spus primarul Simionescu. Potrivit acestuia, înfiinţarea ADI "Eco" şi stabilirea unui unic operator de salubritate ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro