«Călcâiul lui Ahile» în sectoarele de dig brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Călcâiul lui Ahile» în sectoarele de dig brăilene

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila continuă să monitorizeze digurile de pe sectorul brăilean al Dunării, pentru a depista din timp apariţia de infiltraţii şi de grifoane noi. Deocamdată nu se mai semnalează prezenţa altor grifoane în afara celor opt din zona de sud a Insulei Mari a Brăilei, despre care v-am informat în ediţia precedentă a cotidianului nostru.Toate sectoarele de dig continuă să se menţină în faza a treia de apărare, cu apa ajunsă până la trei sferturi din înălţimea coronamentului. Ieri, cota înregistrată la mira Brăila a fost de 626 cm, cu 16 cm peste cota de inundaţii.
În afara grifoanelor din zona IMB, probleme mai sunt şi la periferia comunei Chiscani, pe singurul sector de dig brăilean care nu este administrat de Sistemul de Gospodărire a Apelor. Este vorba despre un sistem de apărare format pe o lungime de câteva sute de metri, din parapeţi de beton, ce aparţine societăţii "Celhart Donaris" - moştenitoarea fostului combinat chimic de la Chiscani. Din cauza vechimii şi a lipsei lucrărilor de întreţinere, respectivul parapet nu mai are etanşeitatea de altădată, astfel că au apărut infiltraţii, iar o porţiune de drum comunal este în acest moment acoperită de apă. Dacă Dunărea va continua să crească, iar digul de beton va ceda, este pusă în pericol fosta haldă de deşeuri chimice a combinatului, aflată la o distanţă de nici jumătate de kilometru. Ieri, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a inspectat porţiunea de dig, pentru a vedea la faţa locului dacă sunt sau nu probleme. "Din câte se pare, în afara infiltraţiilor, care sunt normale la un asemenea nivel al Dunării, nu avem de ce să ne facem griji. Parapetul de beton are capacitatea de a rezista în continuare şi este puţin probabil ca Dunărea să mai crească atât de mult încât să îl depăşească şi să inunde halda de deşeuri a fostului combinat. Oricum, deşeurile respective sunt clasificate ca inerte, deci nu există pericol de contaminare", ne-a declarat locotenent colonelul Cristian Ion, inspectorul-şef al ISU "Dunărea" Brăila.
Primarul comunei Chiscani, Ion Crăciun, ne-a informat că încearcă de mai mulţi ani să preia în administrare acea porţiune de dig, pentru a o reabilita corespunzător şi a înfiinţa acolo o dană de descărcare a navelor fluviale. "Din păcate, nu am reuşit să picăm la un acord cu conducerea «Celhart Donaris», pentru a ni se da în administrare acest dig, pe care ei oricum nu reuşesc să îl întreţină corespunzător. Dacă am reuşi să îl reabilităm, ar fi înlăturat definitiv pericolul ca halda de deşeuri chimice să fie inundată de o eventuală revărsare a Dunării", ne-a spus primarul Crăciun.
În altă ordine de idei, din cauza nivelului mare al fluviului, pe digul care face legătura între localităţile tulcene Smârdan şi Măcin a fost impusă o restricţie de circulaţie pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 tone. "Fac excepţie autovehiculele care transportă persoane, echipajele de intervenţie ale pompierilor, poliţiei, salvării şi cele care execută lucrări de eliminare a efectelor inundaţiilor.
La punctul de trecere bac Brăila - Smârdan va fi instalat un filtru al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pentru punerea în aplicare a restricţiei şi îndrumarea participanţilor la trafic", ne-a informat Biroul de presă al ISU Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro