Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Masacru din gelozie

procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasile Tofan pentru infracţiunile de omor calificat şi profanare de cadavre • în luna iunie, gălăţeanul de 75 de ani a ucis-o cu bestialitate pe brăileanca Plopeanu Dumitra, apoi i-a tranşat trupul şi l-a aruncat pe centura din Galaţi • detalii şocante sunt prezentate în rechizitoriul procurorului de caz • femeia, lovită de 15 ori cu un cuţit de bucătărie, nu a avut nicio şansă, după masacru, trupul său fiind cărat în baie unde individul l-a tăiat în bucăţi pentru a intra în saci

 

Ucigaşul din Galaţi, care, într-un moment de furie, i-a luat viaţa unei brăilence a ajuns în faţa instanţei de judecată. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasile Tofan, pentru infracţiunile de omor calificat şi profanare de cadavre. Detalii şocante reies din rechizitoriul pus la dispoziţia jurnaliştilor. Monstrul a ucis-o pe brăileanca  Plopeanu Dumitra cu 15 lovituri de cuţit, apoi i-a tranşat trupul în baie şi l-a pus în saci, după care l-a aruncat pe centura din Galaţi. Gălăţeanul de 75 de ani era cunoscut ca un om violent, părăsit de soţie şi fiu cu ani în urmă. Din anul 2011, de la moartea soţiei sale, inculpatul a abordat un stil de viaţă indecent, având relaţii cu mai multe femei. Bărbatul a cunoscut-o pe brăileanca de 67 de ani într-un local din Galaţi. Femeia avea să îşi găsescă sfârşitul într-un mod crunt, doar pentru că i-a spus individului cu care începuse o relaţie după moartea soţului său, că “nu mai este bun de nimic”.

 

Pensionarul intra în relaţii cu femei cunoscute în diferite localuri

 

La data de 19 iunie 2019 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi procesul verbal de sesizare din oficiu prin care se reţine faptul că T.V. (Tofan Vasile - n.r.) a aplicat mai multe lovituri victimei P.D. (Plopeanu Dumitra - nr.r), a depesat cadavrul şi l-a abandonat la marginea municipiului Galaţi.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că inculpatul este pensionar şi locuieşte singur în apartamentul său, în sezonul cald mergând la casa părintească. Potrivit anchetatorilor, din anul 2011, de la moartea soţiei sale, inculpatul Tofan a abordat un stil de viaţă indecent. În ultimii ani, acesta a avut relaţii cu mai multe femei pe care le cunoştea în diferite localuri sau baruri. A fost perioada în care inculpatul avea relaţii cu două sau mai multe femei, în acelaşi timp, ele fiind folosite doar pentru satisfacerea unor nevoi.

Inculpatul, în vârstă de peste 70 de ani, nu era niciodată vizitat de prieteni mai vechi, anturajul său fiind constituit din cunoştinţe de moment. Singura excepţie de la această regulă o constituia numita “M”, persoană care avea rolul de menajeră şi iubită. Inculpatul avea o relaţie de aproximativ 4 ani cu această femeie. “Din cauza comportamentului său agresiv, inculpatul nu avea o relaţie mai bună nici măcar cu singurul său fiu. De altfel, inculpatul a fost dintotdeauna o fire extrem de violentă, în anii anteriori agresându-şi de nenumărate ori soţia şi copilul, aceştia din urmă fiind nevoiţi să părăsească domiciliul pentru a scăpa. Inculpatul a cunoscut-o pe victima P.D. într-un local situat în apropiere de locuinţa inculpatului. Din acel moment, victima şi inculpatul au continuat să comunice, între ei dezvoltându-se o relaţie amoroasă”, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Totuşi, în primele 4-5 luni ale relaţiei dintre victimă şi inculpat, aceştia se vedeau rar şi de obicei în prezenţa surorii victimei şi a unui amic. Aceste vizite erau rare întrucât victima era căsătorită, soţul său fiind bolnav de aproximativ 10 ani, iar pe de altă parte, pentru că sora victimei dezaproba relaţia celor doi. Potrivit anchetatorilor, în martie 2019, soţul victimei a decedat. Din acest moment, victima şi-a înmulţit vizitele la domiciliul inculpatului, luând naştere chiar un plan ca să se mute împreună. De-a lungul relaţiei, inculpatul i-a dat victimei diferite sume de bani şi cadouri, însă, spre deosebire de predecesoarea sa, “M”, victima nu avea posibilitatea să-i facă menajul sau să-i gătească, întrucât aceasta locuia în alt oraş. Toate acestea i-au creat inculpatului, fire violentă, obişnuită să fie tot timpul în control, o senzaţie acută de frustrare.

 

O seară ce părea una liniştită, s-a transformat într-un “carnagiu”

 

Nu a durat prea mult timp şi gălăţeanul Vasile Tofan a arătat, într-un mod crunt, cât de violent poate fi. Practic, bărbatul a reacţionat ca un monstru, el încercând probabil să îi dea o lecţie femeii care a avut neşansa de a-l cunoaşte. A înjunghiat-o cu sălbăticie, cu 15 lovituri de cuţit.

La jumătate lunii iunie 2019, pe data de 16, la domiciliul inculpatului a venit victima Plopeanu Dumitra, iar prima parte a zilei a decurs normal. Victima şi inculpatul au stat la masă, au consumat băuturi alcoolice, au dormit, s-au uitat la televizor şi au discutat. La un moment dat, între victimă şi bărbat s-a pornit o discuţie în cadrul căreia s-a vorbit despre relaţii anterioare. După cum arată procurorul, inculpatul a susţinut că, în acele momente, victima ar fi afirmat că el “nu mai este bun de nimic”. Astfel, inculpatul a luat un cuţit din bucătărie şi s-a întors în sufragerie, apoi i-a aplicat victimei o lovitură în zona apendicelui, stropind cu sânge peretele din spatele uşii când a scos cuţitul. Femeia a încercat să scape de atacul inculpatului şi s-a refugiat în bucătărie, însă inculpatul a urmărit-o cu cuţitul în mână. “În timp ce femeia era cu spatele, bărbatul a ridicat cuţitul şi i-a aplicat 3 lovituri consecutive în zona cefei. Victima a căzut, însă inculpatul a continuat să îi aplice lovituri cu cuţitul în zona gâtului. El a urmărit secţionarea carotidei, aplicându-i cele trei lovituri pe o porţiune de aproximativ 3-4 centimetri în jurul carotidei. Victima s-a zbătut încercând să scape, astfel că inculpatul nu a reuşit să secţioneze complet artera carotidă. Victima a continuat să se împotrivească cu mişcări disperate şi a reuşit să se târască până în holul apartamentului, ea gesticulând cu mâinile pentru a se apăra. Inculpatul a mai aplicat 4 lovituri cu cuţitul, două dintre acestea extrem de puternice, fiind aplicate în zona superioară a toracelui şi perforând plămânul. Aceste lovituri au cauzat o hemoragie puternică şi au condus la neutralizarea victimei. Femeia a încetat să mai opună rezistenţă şi a intrat în stare de şoc, ea fiind slăbită din cauza hemoragiei”, au stabilit procurorii.

După cum au stabilit anchetatorii, inculpatul s-a asigurat că victima nu mai poate mişca şi apoi a plecat spre garajul din apropiere pentru a lua saci şi nişte sacoşe. S-a încălţat şi apoi a împins cu piciorul victima care horcăia în dreptul uşii de acces în apartament. După câteva minute, bărbatul s-a întors cu sacii şi sacoşele, a intrat în apartament şi apoi a luat victima şi a târât-o în baie, aruncând-o în cadă.

 

Trupul a fost tăiat bucăţi.

 

Ca în filmele de groază, individul care nu poate fi numit om a început dezmembrarea victimei. În urma anchetei efectuate la faţa locului s-a stabilit că inculpatul a tăiat din umăr braţul drept al victimei, l-a aruncat în cadă, apoi a continuat cu piciorul stâng. Aceste leziuni au provocat o hemoragie masivă, victima decedând, după cum au stabilit anchetatorii. “Inculpatul a continuat depesarea cadavrului, detaşând piciorul drept şi braţul stâng al victimei. S-a oprit şi a luat o sacoşă şi a încercat să împacheteze braţele, însă deja se instalase rigiditatea mortală, astfel că bărbatul s-a apucat să  cresteze cu cuţitul părţi din braţe şi picioare, apoi a secţionat cu cuţitul porţiunea pelvino-abdominală a victimei. A împachetat apoi bucăţi din trupul femeii în două colete separate, respectiv într-un sac menajer şi o sacoşă de rafie. Ulterior, inculpatul a cărat pe rând coletele şi le-a depozitat în autoturismul său parcat în garaj. La primul drum a transportat cele două colete şi braţele şi picioarele, apoi sacoşa cu bucata posterioară a corpului şi ultima dată a transportat coletul cu trunchiul şi capul”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor după ce a scos cadavrul depesat din casă, inculpatul a curăţat holul apartamentului şi baia. A strâns apoi hainele şi toate obiectele personale ale victimei şi le-a pus într-o pungă. Gunoaiele menajere, inclusiv facturi emise pe numele său, le-a pus într-o altă pungă de plastic. Până în jurul orei 4.00, arată procurorii, inculpatul a încercat să se odihească, însă nu a putut mai ales că era agitat din cauza evenimentelor întâmplate. A părăsit domiciliul şi s-a deplasat către drumul de centură al oraşului şi a văzut că drumul nu este aglomerat, astfel că a oprit în dreptul Cimitirului Sf. Lazăr şi a abandonat în şanţul colector bucăţile din cadavrul victimei. El a aruncat deasupra şi sacoşa cu resturi menajere care conţineau inclusiv facturile pe numele Tofan Vasile. Inculpatul şi-a continuat drumul şi s-a oprit la staţia de alimentare combustibil de la ieşirea din municipiu. Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce spăla bena autoturismului cu instrumentul folosit pentru spălarea parbrizului.

 

Criminalul sadic i-a povestit totul fiului său

 

Ucigaşul Tofan a ajuns la domiciliul din judeţul Bacău, localitatea Fântânele, după cum arată presa gălăţeană, unde are o casă. În următoarele două zile victima a fost căutată de rude şi prieteni, iar inculpatul a refuzat să răspundă la apelurile telefonice ale fiului său. Au fost sesizate organele de poliţie cu privire la dispariţia victimei. La data de 19 iunie, arată procurorul, fiul inculpatului speriat de faptul că inculpatul nu răspunde la telefon, iar din garaj lipseşte autoturismul, s-a deplasat la cealaltă locuinţă a familiei din judeţul Bacău. Aici l-a găsit pe inculpat, într-o stare avansată de ebrietate. Bărbatul i-a povestit propriului fiu despre faptele comise în cursul zilei de duminică, astfel că martorul a apelat numărul de urgenţă 112 şi a relatat cele povestite de tatăl său. Inculpatul şi-a recunoscut fapta. Procurorul din cadrul PT Galaţi a stabilit că faptele inculpatului, comise la data de 16 iunie 2019, pe fondul unei crize de gelozie, care i-a aplicat 15 lovituri cu un cuţit victimei şi apoi a depesat cadavrul, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de omor calificat şi profanare de cadavre. Fiul victimei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 150.000 euro reprezentând daune materiale (10.000 euro) şi daune morale (140.000) euro. Şi celălalt fiu s-a constituit parte civilă cu aceeaşi sumă.

Prin ordonanţa din data de 7 august 2019 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 300.000 euro, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului, fiind vorba despre locuinţă şi un teren.

Brăileanca Plopeanu Dumitra era căutată de sora sa, care îşi făcea griji că nu reuşise în week-end-ul de 15/16 iunie să o găsească la telefon. Femeia locuia în cartier Progresul,  pe strada Octav Doicescu. Vecinii femeii au avut numai vorbe bune despre femeia dispărută. Familia şi vecinii au primit la scurt timp vestea şoc, aceea că poliţiştii au găsit-o moartă pe brăileanca Plopeanu Dumitra, aceasta fiind ucisă. Suspectul se află în spatele gratiilor.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi.




Categorie articol: 

Comentarii