Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru români, dincolo de discursuri privind justiţia şi statul de drept? Siegfried Mureşan, europarlamentar din partea PNL şi purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European - explică ce s-a făcut în România cu bani europeni şi de ce un discurs al cotizaţiei majore pe care statul o plăteşte la UE este unul fals.
„De când România a aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, am contribuit cu 17 miliarde de euro în bugetul Uniunii şi am primit 51 de miliarde de euro - bani gratis, fonduri nerambursabile, de trei ori mai mult decât am cotizat. Atunci când un om politic spune că plătim biruri mari la UE, cetăţenii trebuie să spună: Stop. Ştim exact cât am primit: de trei ori mai mult decât am dat”, a afirmat Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL.
În 2018, Siegfried Mureşan a fost negociator-şef pentru întregul buget al Uniunii şi a impus mai multe amendamente privind alocări financiare.
„Am reuşit să alocăm 16 miliarde de euro în plus faţă de anul anterior pentru plăţi în cadrul politicii de coeziune, adică mai mulţi bani pentru decontarea lucrărilor la reabilitări de clădiri, de şcoli, modernizare de căi ferate, reabilitare sau modernizare de drumuri mai mici în România etc... Am reuşit o creştere cu 250 milioane de euro a fondurilor pentru burse Erasmus pentru studenţi, o creştere cu peste 600 de milioane de euro a fondurilor pentru agricultură şi cu 34 de milioane de euro a fondurilor pentru tineri fermieri, plus creşterea de fonduri pentru Republica Moldova.
În prima mea lună de activitate în PE am venit cu un proiect de alocare a 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea a 1000 de muncitori disponibilizaţi de la Combinatul de Sârmă din Câmpia Turzii. Tot în 2014, am realizat un raport şi s-au alocat aproximativ 8,5 milioane de euro pentru sprijinirea oamenilor din România afectaţi de inundaţii. De asemenea, în toamna anului 2018 am obţinut alocarea de fonduri pentru ajutorarea fermierilor români afectaţi de pesta porcină africană”, a precizat europarlamentarul liberal.
Cum pot reuşi politicienii noştri din instituţiile europene să negocieze eficient pentru România? Siegfried Mureşan susţine că este nevoie de un singur element: credibilitate.
„PSD-ALDE sunt la guvernare, drept urmare au miniştri în toate configuraţiile Consiliului UE, participă la toate reuniunile şi la toate deciziile. PSD a desemnat comisar european, eurodeputaţii PSD-ALDE se regăsesc în toate deciziile din PE. Nu există un Bruxelles inamic, care să decidă împotriva României, toate deciziile la nivel european se iau cu participarea factorilor de decizie din România. E drept, însă, că există europarlamentari care au o influenţă mai mare sau mai mică asupra procesului decizional şi influenţa e bazată pe credibilitate - trebuie să fii credibil în ochii celor cu care negociezi. Doar atunci poţi obţine lucruri pentru România”, consideră Siegfried Mureşan.
Pentru următorul exerciţiu financiar, eurodeputatul PNL a convins Parlamentul European să preia un amendament conform căruia să fie alocaţi 500 de milioane de euro pentru apărarea statului de drept şi a valorilor europene. Banii vor ajunge la ONG-uri, presa liberă, think-tank-uri, mediul academic, entităţile care contribuie la apărarea justiţiei independente şi combaterea corupţiei. Suma finală şi modul de cheltuire a banilor urmează a fi negociate în următoarele luni.