Zvonurile cu apa cancerigenă au fost false | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zvonurile cu apa cancerigenă au fost false

* campania de dezinformare pare a fi opera unor profesionişti, însă nu s-a început nicio anchetă pentru depistarea celor care au iniţiat zvonurile panicarde * ca să nu mai existe dubii, autorităţile au făcut publice, prin intermediul ziarului nostru, rezultatele analizelor efectuate de CUP "Dunărea"

"Nu există nicio poluare pe Dunăre, iar apa livrată populaţiei este foarte bună de băut", ne-a declarat, ieri, prefectul Dumitru Popa. Acesta a precizat că situaţia este cât se poate de normală pe fluviu, în contextul în care unda de poluare cu metale grele nu s-a făcut simţită pe sectorul românesc al Dunării, de la intrarea în ţară până în zona Brăilei. "Dată fiind această stare de fapt, considerăm că nu mai este necesară convocarea zilnică a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astăzi (ieri n.r.) a fost ultima şedinţă dedicată acestui subiect. Dacă se schimbă datele problemei, ne vom întruni din nou pentru a lua măsuri. Deocamdată, analizele efectuate la Baziaş, în locul pe unde intră fluviul pe teritoriul României, nu au relevat prezenţa metalelor grele sau depăşiri ale Ph-ului. Şi analizele făcute pe plan local au ieşit foarte bine, deci nu mai este cazul să ne facem probleme", ne-a spus prefectul Popa.

Cât priveşte valul de isterie provocat de zvonurile apărute la sfârşitul săptămânii trecute, conform cărora unda de poluare ar fi ajuns deja în zona Brăilei şi că urmează ca livrarea apei potabile să fie oprită pentru câteva zile, reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a declarat că nu îşi explică de unde au apărut acele informaţii. "Cert este că numai la Brăila s-a întâmplat aşa ceva. În celelalte nouă judeţe pe care le parcurge Dunărea înainte de a ajunge la noi situaţia a fost normală, lumea a înţeles că nu sunt probleme şi nu s-a înghesuit nimeni să golească rafturile cu apă plată din hypermarket-uri", ne-a declarat Dumitru Popa. Întrebat de reporterul nostru dacă se încearcă depistarea celor care au iniţiat zvonurile respective, prefectul a răspuns că nu este menirea lui să facă sau să solicite astfel de anchete. "Treaba mea a fost să anunţ populaţia dacă sunt sau nu probleme şi, după cum se ştie, am precizat de la bun început că analizele apei sunt bune şi că nu avem de ce să ne facem griji", a conchis prefectul Popa.

Isterie în masă

Reamintim că, în cursul zilei de vineri, 15 octombrie, în Brăila s-a zvonit că unda de poluare cauzată de deversările de metale grele dintr-un rezervor al unei fabrici de aluminiu din Ungaria a ajuns deja în zona noastră. Veştile panicarde s-au propagat prin intermediul telefoniei mobile şi pe internet. Astfel, aproape toată lumea a fost sunată de o rudă, un prieten sau un simplu cunoscut care spunea că a auzit din surse sigure că o să se oprească, pentru câteva zile, livrarea apei la robinet şi că, oricum, apa respectivă deja este plină de substanţe cancerigene şi nu mai este bună nici măcar pentru baie sau gătit, darămite pentru băut. În consecinţă, brăilenii s-au bulucit să se aprovizioneze cu apă potabilă, astfel că, vineri seara, acest produs aproape că dispăruse atât din hypermarket-uri cât şi din prăvăliile de cartier. Panica a durat, însă, doar până a doua zi. Sâmbătă, lucrurile s-au mai calmat, iar cererea de apă îmbuteliată a intrat în limite normale, după ce brăilenii au observat că nu s-a oprit apa la robinet, aşa cum se zvonise cu o zi înainte.

Prin felul cum s-a derulat, campania de dezinformare părea a fi iniţiată de profesionişti în domeniu. E de remarcat faptul că toate informaţiile veneau, chipurile, dintr-o "sursă sigură", ba de la Sanepid, ba de la Armată, ba de la Primărie. Cineva cunoştea pe altcineva care ştia foarte bine că "oficialităţile nu vor să recunoască, dar apa nu e bună de băut". Se spunea, de exemplu, că Primăria cumpără cantităţi "industriale" de apă plată, pentru a o distribui către grădiniţe şi şcoli. "Nu s-a pus problema să se facă stocuri de apă plată, pentru că nu am primit nicio informaţie potrivit căreia ar fi probleme cu apa din Dunăre. Primăria nu a cumpărat apă plată, a fost un zvon neîntemeiat", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Până ieri, nici Poliţia şi nici SRI nu iniţiaseră vreo anchetă pentru depistarea iniţiatorilor zvonurilor panicarde. De alfel, Brăila pare a fi un teren propice pentru răspândirea de ştiri false. Reamintim că, recent, s-a zvonit că primarul Simionescu ar fi decedat şi foarte multă lume a luat de bună această informaţie.

19dunar1"Iată buletinele de analiză!"

Chiar dacă autorităţile declarau, ieri, la unison că analizele se încadrează în limite normale, ziarul nostru a insistat să ne fie prezentat un buletin de analiză din care să reiasă negru pe alb că totul e în regulă. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare ne-a spus, însă, că nu ne poate oferi un astfel de buletin şi nici nu ne poate lăsa să facem măcar o copie foto. "Vă pot spune numărul buletinelor de analiză, dar nu pot lăsa să faceţi fotografii. Nu ne permite Regulamentul de Organizare şi Funcţionare", ne-a explicat directorul DSV, Gicu Drăgan. Acesta a precizat că probele prelevate în data de vineri, 15 octombrie, la Chiscani şi la Gropeni, adică la ambele guri de captare a apei pentru reţeaua de distribuţie din municipiu, respectiv judeţ, au indicat un Ph în limite normale şi că nu s-au detectat metale grele, gen plumb, cupru, cadmiu, zinc sau mercur.

Reporterul nostru a solicitat şi la Prefectură un astfel de buletin de analiză. "Probabil că laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare are un regim de funcţionare care nu permite publicarea în presă a rezultatelor unor analize. Oricum, asta nu înseamnă că avem ceva de ascuns. O să vorbesc cu conducerea Companiei de Utilităţi Publice «Dunărea», pentru a vă pune la dispoziţie un buletin de analiză, astfel încât să nu mai existe suspiciuni cum că s-ar ascunde astfel de informaţii de interes public", ne-a spus prefectul Dumitru Popa.

Câteva minute mai târziu, directorul CUP "Dunărea", Mihai Chiriţă, îi dădea reporterului nostru o copie după două buletine de analiză din data de 18 octombrie. Un document se referea la apa captată din Dunăre, iar celălalt prezenta situaţia apei care ieşea din decantoarele CUP "Dunărea" şi intra în reţeaua de alimentare a municipiului. Din ambele buletine de analiză reieşea că Ph-ul, dar şi indicatori precum arseniu, cupru, fier, zinc, mangan sau nichel se încadrează în concentraţiile maxime admise, conform reglementărilor în vigoare.

"Nu are nimeni niciun interes să ascundă faptul că ar fi probleme. Chestia asta, cum că se livrează cu bună ştiinţă apă otrăvită este o mare prostie. Dacă buletinele de analiză nu erau corespunzătoare, eu personal aş fi dat dispoziţie, pe propria răspundere, să se sisteze livrarea apei către populaţie", ne-a declarat directorul Chiriţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro