Mergi la conţinutul principal

Zotoi, mutat de la Rutieră

de vineri, comisarul Bogdan Zotoi, este împuternicit ca şef Serviciu Cabinet, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, pe o funcţie temporar vacantă, şefa serviciului fiind în postnatal • coincidenţă sau nu, mutarea lui Zotoi a survenit chiar în ziua când Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că ofiţerul nu îşi justifica averea şi s-a început acţiunea de control • la Serviciul Rutier a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile de şef, Cosmin Şerbănescu, de la Biroul Rutier • după mutarea lui Zotoi, nici nu avea cine să mai fie şef la Serviciul Rutier, asta pentru că adjunctul Dorel Vâlsan a ieşit şi el la pensie de ceva timp

 

Comisarul Bogdan Zotoi, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că nu poate justifica o parte din avere, fiind vorba despre aproape 140.000 lei, nu mai este şef la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Brăila. Coincidenţă sau nu, ofiţerul a fost împuternicit pe o altă funcţie, tot de şef, însă la Serviciul Cabinet, chiar de vineri, 3 noiembrie, exact data când au fost făcute publice şi acuzaţiile ANI. Funcţia pe care a fost împuternicit Zotoi este temporar vacantă, şefa serviciului fiind în postnatal. Nu ştim dacă această mutare este în favoarea sau defavoarea ofiţerului de la Rutier, însă prea au venit acuzaţiile şi schimbările de pe o funcţie pe alta, în acelaşi timp. Este posibil să nu fie vorba despre vreo “pedeapsă” dată lui Zotoi, ci să fie problema deficitului de personal din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Oricum, în condiţiile în care o funcţie devine vacantă, indiferent din ce motiv, trebuie ocupată de altcineva, întrucât munca poliţiştilor  nu poate sta pe loc. Propunerea privind împuternicirea lui Zotoi pe funcţia menţionată a fost făcută de Serviciul Resurse Umane, iar ofiţerul a acceptat-o, astfel că a fost aprobată de conducerea IPJ, după cum ne-au informat surse demne de încredere.

Odată cu mutarea lui Zotoi, la Serviciul Poliţiei Rutiere Brăila, a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile de şef, Cosmin Şerbănescu, de la Biroul Rutier al Poliţiei Municipiului Brăila. Oricum, la SPR nici nu mai avea cine să preia şefia, asta pentru că adjunctul Dorel Vâlsan a ieşit şi el la pensie, de ceva timp.

Acuzaţiile aduse ofiţerului Bogdan Zotoi, privind averea nejustificată, au fost prezentate de ANI prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei. În stirea din data de 3 noiembrie, pe care am prezentat-o în ediţia online a cotidianului nostru, se preciza faptul că Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 135.988 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Zotoi Virgiliu Bogdan, funcţionar public cu statut special de ofiţer de poliţie. “ Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Zotoi Virgiliu Bogdan. Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative”, au arătat reprezentanţii ANI. Şeful SPR Brăila, Bogdan Zotoi, a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, după cum se mai preciza în comunicatul ANI.

Am încercat să obţinem un punct de vedere, din partea comisarului Zotoi, cu privire la mutarea de la Serviciul Rutier şi de acuzaţiile aduse de ANI, însă, contactat telefonic de jurnalişti, acesta nu a răspuns la apel.

 

Ofiţerul Zotoi a mai fost împuternicit anterior la Serviciul Ordine Publică, apoi a revenit la Rutieră

Totuşi, trebuie menţionat faptul că nu este pentru prima dată când comisarul şef Bogdan Zotoi este împuternicit pe o funcţie de conducere, atunci când este nevoie. Putem trage concluzia că este un angajat de încredere sau poate sunt alte interese.

Astfel, la jumătatea lunii decembrie 2016, ofiţerul a fost împuternicit pentru 6 luni, la Serviciul de Ordine Publică, asta după ieşirea la pensie a lui Dumitru Budeş. În iunie 2017, Bogdan Zotoi a revenit la conducerea Serviciului Poliţiei Rutiere, unde, în perioada când acesta a fost mutat, şefia a fost preluată de cms. şef Dorel Vâlsan, aflat în activitate la acel moment. Trebuie precizat faptul că Zotoi are o bogată experienţă în sectorul “Rutier”, unde a lucrat timp de 18 ani, după absolvirea Academiei de Poliţie (promoţia 1999 - specializarea “rutier”). El a activat iniţial la Biroul Rutier, apoi a ajuns la Serviciul Rutier, ocupând funcţia de şef, în martie 2010. Zotoi, în vârstă acum de 40 de ani, este absolvent al Facultăţii de Drept, al cursului postuniversitar- specializarea “Ştiinţe Penale-Criminalistică” şi al masterului “Managementul Resurselor Umane”.

În 2012, Bogdan Zotoi tindea spre şefia IPJ Brăila. Concursul pentru funcţia de şef al Poliţiei brăilene a avut loc pe 5 aprilie 2012. Patru ofiţeri brăileni s-au înscris atunci în “luptă”, ulterior unul s-a retras din motive personale, respectiv şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila, cms. Bogdan Zotoi.

 

Averea lui Zotoi

Declaraţiile de avere ale ofiţerului Bogdan Zotoi arată clar cam ce deţine acesta şi ce a mai adunat sau a mai strâns în ultimii ani. Demn de menţionat este că poliţistul a primit bani, în mod repetat, de la tatăl său, Neculai Zotoi, care a fost  primar al comunei Bărăganul, timp de 4 mandate, până în 2008, când a pierdut alegerile. Iniţial, Bogdan Zotoi avea doar un apartament în municipiu, însă apoi şi-a construit o casă la Cazasu, a mai vândut nişte maşini, a primit bani de la tatăl său, astfel că sumele în cont s-au îngroşat.

Potrivit declaraţiei de avere, postată în mai 2017, Zotoi are teren din categoria intravilan, în Cazasu, anul dobândirii 2015, suprafaţa 618 mp, dobândit prin partaj. Are casă de locuit, tot în localitatea Cazasu, dobândită în 2015, 214 mp, modul de dobândire partaj. Are un credit la Unicredit Leasing contractat în anul 2014 şi care se încheie în 2019, valoarea fiind de 43.076 ron, salariul la IPJ Brăila fiind de 54.879 ron. Nu apar alte bunuri mobile pe numele său, nici măcar vreun autoturism.

În declaraţia completată în 2016, în afară de teren şi casă, apare un spaţiu comercial înstrăinat, la data de 24.12.2015, forma întrăinării fiind aceea de partaj. Salariul la IPJ era de 61.868. În declaraţia pe 2015, apare teren intravilan dobândit în 2008 - 618 mp, cota parte 50%, cumpărare, cu soţia sa, casă de locuit, dobândită în 2011, 214 mp, 50%, construire în regie proprie, terminată în 2013. Un autoturism apare ca întrăinat, în iulie 2014, fiind vândut cu 14.000 ron, către SC Stăpân pe volan SRL. În 2015, în declaraţia de avere anuală, apare suma de 4.000 euro, oferită soţiei drept cadou.

În declaraţia pe 2014, apare, terenul şi casa din Cazasu, însă se menţionează vânzarea unui apartament, cu 135.000 ron, data înstrăinării iulie 2013. Este menţionat şi un depozit bancar de 136.982 ron, un cont curent de 8.923 ron, la datorii fiind trecut un leasing la BCR - de 5.500 euro, contractat în 2007 şi scandent în 2017. Apare un cadou al soţiei, primit cel mai probabil de la părinţi, de 5.000 euro. În declaraţia din 2013 este trecut terenul intravilan Cazasu, apare un apartament în municipiu şi o casă de locuit în comuna Cazasu, cotă parte 50%, Zotoi Bogdan şi soţia. A fost vândut un autoturism cu suma de 8.400 euro.

Şi este trecut un alt cadou, către Bogdan Zotoi, oferit de tatăl său - Zotoi Neculai, fiind vorba de 10.000 ron. Este şi un cadou al soţiei, de la mama sa, de 6.100 euro. Atunci, Zotoi avea menţionat un salariu anual de la IPJ de 39.410 ron.

Declaraţia din 2012, conţine un teren din Cazasu, apartament în municipiu şi casă de locuit în Cazasu, obţinute prin cumpărare, plus un autoturism Skoda şi un auto Fiat, anul de fabricaţie 2007, prima cumpărată şi a doua leasing.

În 2010, apărea în declaraţia de avere a lui Bogdan Zotoi doar apartamentul din municipiu, şi cele două autoturisme Skoda şi Fiat.

Una peste alta, din 2010 până în 2017, comisarul Zotoi a tot vândut, a tot cumpărat, a primit diverse cadouri, iar, la final, a dat pe plus. Şi nu cu puţin, ci cu 135.988 lei.

 

Şi tatăl ofiţerului Zotoi a fost în vizorul ANI

Bogdan Zotoi nu este singurul din familie care are de dat explicaţii în faţa ANI. Şi tatăl său, fostul primar de la Bărăganu, Neculai Zotoi, a avut de tras.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Neculai Zotoi s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28.05.2009 – 14.01.2010, întrucât a deţinut simultan funcţia de Consilier local în cadrul Consiliului Local Bărăganul, şi pe cea de Director coordonator în cadrul Oficiului de Consultanţă Agricolă Brăila.

Potrivit unui comunicat al ANI, Agenţia a fost sesizată de către Primăria Comunei Bărăganul, cu privire la posibila nerespectare de către Zotoi Neculai a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor. În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Zotoi Neculai a prevederilor legale.

Neculai Zotoi, membru al Partidului Democrat, a fost primarul comunei Bărăganul timp de 4 mandate, până în 2008, când a pierdut alegerile în faţa psd-istului Victor Bivolaru. A rămas însă consilier local şi s-a implicat activ în viaţa comunităţii. La alegerile din 2016, Zotoi şi-a încercat iar norocul, candidând la funcţia de primar din partea Partidului Mişcarea Populară. A pierdut însă din nou. 

În prezent, Neculai Zotoi este consilier local în comuna Bărăganul din partea PMP.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro