Zootehnistii braileni asteapta inca subventiile promise de Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zootehnistii braileni asteapta inca subventiile promise de Guvern

Primul an de integrare in Uniunea Europeana a fost unul extrem de dificil pentru agricultori, in principal din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Seceta si grindina si-au lasat adinc amprenta in rezultatele financiare ale tuturor societatilor agricole, indiferent de marime si domeniul de activitate.
Greu a fost 2007 si pentru "Agroindustriala" Rimnicelu, societate mixta, cu profil vegetal - zootehnic, una din exploatatiile de elita ale judetului.

"Am sutat cind cu stingul, cind cu dreptul, si am trecut si peste 2007"

"2007 a fost un an extrem de dificil in comparatie cu ceilalti ani. In sectorul vegetal, de exemplu, au fost conditii deosebit de grele, care au influentat productiile la toate culturile, dar si intreaga activitate a fermei pentru ca intre zootehnie si vegetal exista o simbioza perfecta si orice rezultat negativ dintr-o zona se rasfringe si asupra celeilalte. Norocul nostru este insa ca sintem o unitate mare si atunci cind a fost cazul am luat de la zootehnie, pentru ca ea este cea care produce in fiecare zi bani, si am ajutat vegetalul. Mai greu a fost pentru ceilalti care au efective mai mici sau nu au dezvoltata decit o singura activitate. Ce a fost cel mai greu? Seceta si grindina", a fost categoric Mircea Toncescu, directorul societatii.
"Agroindustriala" detine un efectiv de 450 capete bovine, din care vaci in productie, 200. Obiectivul imediat este insa extinderea pina la 500 capete, efectivul optim considera Toncescu, referindu-se la suprafata de teren pe care o administreaza (in jur de 1.000 ha) si de pe care asigura materia prima pentru procurarea hranei animalelor.
Despre eforturile pe care a trebuit sa le faca unitatea vara aceasta astfel incit iarna sa ii prinda pregatiti din punct de vedere al asigurarii furajelor, Mircea Toncescu a explicat: "Am avut necazuri anul acesta din cauza secetei si temperaturilor extrem de ridicate, dar, spre ghinionul nostru, ne-a mai batut si grindina. A fost foarte greu cu asigurarea hranei pentru iarna. Asa ca am renuntat la a comercializa tot ce am avut porumb pentru boabe si l-am transformat in siloz. Ce mai, am sutat cind cu stingul, cind cu dreptul si am trecut si peste 2007".

"Asteptam subventiile promise"

O alta problema cu care zootehnistii s-au confruntat anul acesta a fost si lipsa subventiilor. "La ora actuala vorbim doar de un efort din partea statului de 4,5 - 5 milioane de lei vechi pe hectar, la vegetal. La zootehnie aproape deloc. Pe de o parte nu am primit decit in mica parte banii promisi ca ajutor pe cap de animal, dar ceea ce e mai important e ca nu reusim sa primim lunar sau macar din doua in luni ajutorul care se da pentru calitatea laptelui. E greu pentru ca avem nevoie de acesti bani, e un sprijin promis, asteptat si necesar. Avem foarte multe lucruri de facut in zootehnie cu acesti bani", a punctat Toncescu.
In ceea ce priveste cota de lapte, o noutate pentru crescatorii romani, "Agroindustriala" a solicitat si a primit 2.500 litri lapte/cap vaca/an. Mai important este, insa, in opinia directorului societatii, calitatea laptelui, iar pentru a indeplini aceste conditii impuse de Uniunea Europeana, la Rimnicelu s-au facut eforturi financiare considerabile. Investitiile sint insa usor de amortizat, calitatea laptelui avind o influenta mare in stabilirea pretului de comercializare. "Ca sa putem ajunge la standardele impuse a trebuit sa asiguram igiena laptelui, cu muls mecanic prin conducte si cu bazin de racire. Livram lapte la 3 - 4 grade Celsius si rezultatele sint foarte bune. Pentru asta, pe linga pretul de livrare, primim si o subventie de la buget de 3.000 lei/litru. As vrea sa fac precizarea ca prin aceasta modernizare nu doar calitatea laptelui este un succes. Ci, am redus foarte mult si din personal. Initial se lucra aici cu 18 - 20 de salariati, acum sint 4. Mai mult, efortul lor este minim acum, aproape intreg lantul de productie fiind tehnologizat. Asteptam de la 2008 o mai buna colaborare intre agricultori si minister. Speram ca Guvernul sa isi respecte promisiunile. Sa se tina de cuvint, pentru ca in functie de ce speram sa incasam, ne facem si noi un plan de dezvoltare. Asa, daca ei nu se tin de cuvint, sintem si noi mereu incurcati si tot aminam, ceea ce nu e bine nici pentru noi, dar nici pentru agricultura", a incheiat Mircea Toncescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro