Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In zonele afectate de gripa aviara, trebuia luate masuri fara televiziuni

De vina pentru isteria cauzata de gripa aviara este mass-media. Pe scurt, aceasta este parerea presedintelui Departamentului pentru Agricultura din cadrul PSD, Ovidiu Nate. Aflat la Braila, in cadrul unei intruniri intre membrii din 12 judete ai departamentului, acesta a raspuns la intrebarile jurnalistilor cu privire la modul in care crede ca a fost gestionata situatia la Braila. Astfel, acesta a declarat ca, din punctul sau de vedere, lucrurile ar fi iesit mult mai bine, daca presa nu ar fi fost prezenta in zonele afectate si nu ar fi dat imagini cu pasarile arzind de vii. Mai mult, acesta s-a declarat de parere ca, in opinia sa, conducerea DSV Braila a actionat asa cum trebuie, si ca toata isteria a fost creata de mass-media: "In zona cu traditie in gripa aviara, despre care se vorbeste, Indochina, Asia, au murit in 3 ani, 60 de persoane. Nu vreau sa minimalizez situatia, dar totusi... nu s-a facut atita scandal. Sint de acord cu masurile tehnice care s-au luat, de izolare, de dezinfectie, dar nu cu isteria care a creat scaderea consumului de carne de pasare care va duce, in timp, la taierea efectivelor. Chiar credeti ca gripa aviara respecta numai granitele Romaniei si vecinii nostri nu au si ei? Eu cred ca tot ce este masura tehnica impusa, de izolare, carantina, dezinfectie, trebuie respectata, dar fara isterii. M-a sunat Adrian Nastase de la Bratislava si a spus ca peste tot sint numai imagini cu gainile alea alergind cu focul pe ele... Pai, masurile pe care le-au luat au fost bune, dar trebuia luate fara 7.000 de televiziuni si 7.000 de imagini, ca astea nu sint subiecte de spectacol". Acesta a tinut sa atraga atentia si asupra faptului ca in timpul guvernarii PSD a mai avut loc un astfel de eveniment, care insa a fost gestionat exemplar de catre guvernarea social-democrata: "In perioada de guvernare a noastra a fost o epidemie mai mare, a vacii nebune. Aia a fost o problema si mai mare, dar nu a fost asa o isterie, ca in termen de o saptamina noi asigurasem deja toate masurile de protejare a intrarilor in tara. Si nu s-a mai facut atita tam-tam".

"Flutur nu a facut decit sa comita greseli grave, ivite din dorinta de a cistiga un plus de imagine"

Pe de alta parte insa, membrii PSD Braila considera ca isteria legata de gripa aviara a fost creata, tocmai prin iesirile bombastice in presa, de chiar ministrul Gheorghe Flutur. Astfel, consilierul PSD Doru Damian este de parere, ca prin declaratiile sale exagerate si prin decizia pripita de a-i demite pe cei doi directori de la DSV Braila, acesta nu a facut decit sa comita greseli grave, ivite din dorinta de a cistiga un plus de imagine: "Ministrul Flutur, indragostit de "sticla", nu tine cont de statutul pe care il are si face tot felul de declaratii. Isteria a fost creata de el. A aparut la TV cu ochii iesiti din orbite, cu masuri extreme, cu declaratii, cu izolari de localitati, de parca virusul are vreun stres ca sta jandarmul sa pazeasca drumul la iesirea din comuna". La rindul sau, consilierul judetean Ion Rotaru a tinut sa sublinieze ca, din punctul sau de vedere, Flutur nu a actionat ca un adevarat lider atunci cind a luat decizia demiterii celor doi directori: "Flutur nu a actionat bine. A iesit in presa si a spus ca s-a actionat gresit, apoi a decis rapid demiterea celor doi directori, masura care a fost proasta. In conditii de criza, nici un conducator nu isi demite subalternii, ba, dimpotriva, ii pune la treaba si dupa aia decide. E o grava eroare, facuta in ideea de a mai cistiga un plus de imagine".

"Noi am inceput sa omorim intr-o veselie animalele, nepregatindu-ne foarte bine pentru aceasta activitate"

In ceea ce il priveste, senatorul Aurel Simionescu s-a aratat de parere ca au fost mai multi factori care au dus la crearea situatiei in care ne aflam acum si ca cel mai greu va fi la primavara, cind lumea va resimti acut lipsa pasarilor: "Cred ca din dorinta de a face bine s-a facut la un moment dat mai mult rau, adica au inceput sa omoare pasarile inca inainte de a se stabili clar despre ce era vorba. Noi am inceput sa omorim intr-o veselie animalele, nepregatindu-ne foarte bine pentru aceasta activitate. Si asa au scapat lucrurile de sub control, iar la Braila nu a mai stat nimeni sa le explice oamenilor despre ce e vorba si au luat de au omorit tot. Neexplicarea unor treburi, apropierea de sarbatori, au dus la aceste reactii din partea oamenilor, care au impiedicat buna desfasurare a activitatii, ba au mai si fugit cu pasarile la rude, in alte localitati, si au raspindit gripa. Oricum, nu cred ca avem perspectiva inchiderii judetului, dar noi acum, in loc sa ne focalizam pe dezvoltarea bazei avicole in Braila, noi acum sintem in faza in care omorim tot. Si sa vedeti ce probleme de durata vom avea in primavara, din cauza asta".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii