Mergi la conţinutul principal

Zona Liberă, tot înainte

* asta susțin reprezentanții Regiei Autonome ”Administrația Zonei Libere” (AZL) Brăila, în ciuda contextului geopolitic problematic * potrivit informațiilor ce ne-au fost puse la dispoziție, Zona Liberă mai are foarte puține terenuri libere * chiar și așa, în ultima perioadă s-au organizat câteva licitații pentru un total de 7.627 mp de teren scos la concesiune în Perimetrul II * din păcate, firmele care câștigaseră licitațiile pentru 4.000 mp din acest total, nu au mai semnat ulterior contractul din diverse motive * totuși, potrivit reprezentanților AZL era vorba despre spații aflate într-o stare destul de proastă ce au fost scoase la licitație doar în contextul în care au apărut firme interesate * o altă licitație pentru un teren de 2.000 mp în Perimetrul III al Zonei Libere Brăila este programată pentru 18 mai

 

Chiar dacă schimbările din Zona Liberă nu au un impact vizibil foarte mare, reprezentanții Regiei Autonome ”Administația Zonei Libere” (AZL) Brăila ne-au asigurat că, pe fundal, lucrurile stau din ce în ce mai bine din punct de vedere economic. Asta chiar în contextul în care la nivel geopolitic situația a devenit destul de instabilă, în special din momentul în care Rusia a decis să pornească un război în Ucraina. Însă afirmațiile par să stea în picioare dacă ne uităm la câteva hotărâri recente aprobate în Consiliul Local Municipal. De la începutul anului și până în prezent, consilierii municipali au aprobat patru proiecte legate de scoaterea la licitație pentru concesionarea mai multor loturi de teren din Zona Liberă. Mai precis, un total de 7.627 mp.

În ședința ordinară a CLM Brăila din 28 februarie au fost aprobate două asemenea proiecte privind stabilirea componenței Comisiei de licitații în cazul a două loturi de teren de câte 2.000 mp fiecare, în Perimetrul II. Pe 31 martie, aleșii au repetat procedura pentru încă un lot de 1.627 mp, de această dată în Perimetrul III al Zonei Libere. Iar în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM din 28 aprilie, același lucru s-a întâmplat pentru încă 2.000 mp, tot în Perimetrul III. Prima licitație a avut loc în perioada 14 și 16 martie (etapele I și II), a două licitație în 18 martie, a treia licitație s-a desfășurat pe 8 aprilie. Cât despre soarta parcelei de 2.000 mp de teren, aceasta se va stabili într-o licitație programată pe 16 mai într-o primă etapă, în cazul a minim doi ofertanți, respectiv, pe 18 mai (etapa II), în cazul unui singur ofertant.

 

Licitații cu final nefericit, însă și perspective de viitor

Plecând de la aceste proiecte aprobate de consilieri, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au solicitat un punct de vedere din partea R.A. AZL Brăila, în legătură cu rezultatul licitațiilor, dar și cu domeniul de activitate al concesionarilor. Din păcate, potrivit informațiilor ce ne-au fost furnizate, pentru primele două loturi de teren din Perimetrul II (situat undeva în spatele Fabricii Yazaki până la linia de tren industrial) lucrurile nu s-au încheiat tocmai bine. În cazul unuia dintre terenurile de 2.000 mp, câștigătoare a fost o asociere de firme care își dorea să realizeze acolo o parcare auto pentru mașini de mare tonaj. Societățile nu ar fi achiziționat documentația, ceea ce a condus la anularea licitației. Una dintre aceste firme a participat separat și la licitația pentru celălalt teren de 2.000 mp din Perimetrul II, a câștigat, însă de această dată nu a semnat ulterior contractul, astfel că lucrurile nu au evoluat.

Potrivit reprezentanților AZL Brăila, terenul respectiv este unul extrem de problematic, astfel că nu se pretează pentru multe tipuri de investiții. Motiv pentru care a fost scos la licitație doar în momentul în care a existat interes din partea unei societăți. De altfel, aceasta ar fi și strategia la Zona Liberă, în condițiile în care primele încercări de scoatere la licitație a unor terenuri, doar pentru a vedea dacă apar investitori interesați, s-au soldat cu un eșec și cu cheltuieli inutile.

În privința terenului de 1.627 mp din Perimetrul III, aici lucrurile s-au finalizat într-un mod ceva mai pozitiv. Licitația a fost câștigată pe 8 aprilie de o firmă care ar avea în plan să realizeze acolo activități de depozitare și producție - atelier tâmplărie, mecanică, strungărie, dar și activități de birou.

De altfel, rămâne de văzut și ce se va întâmpla la licitația din această lună pentru celălalt lot de teren din Perimetrul III, de 2.000 mp, unde de asemenea o societate deja și-a manifestat interesul de a participa.

Totuși, trebuie precizat că reprezentanții de la Zona Liberă ne-au transmis că nu mai sunt foarte multe terenuri libere care s-ar preta pentru mari investiții. Undeva la 7.000 - 8.000 de mp în Perimetrul III, au subliniat aceștia și zona de inerte în Perimetrul I. Cât despre Perimetrul II, aici nu ar mai fi spații libere, cu excepția celor ce au făcut obiectul licitațiilor, însă zona respectivă nu s-ar preta pentru nimic altceva decât un eventual spațiu de parcare.

 

Lucrurile stau bine din punct de vedere economic la AZL

Cel puțin asta au ținut să ne transmită reprezentanții Regiei Autonome, cu precizarea că situația este departe de cea ideală. Aceștia au subliniat că a fost înregistrat un profit de peste 1.500.000 lei în 2022 și că în momentul de față chiar se poate observa că a apărut o concurență din punct de vedere financiar între concesionari, ceea ce demonstrează faptul că valoarea terenurilor pe care le poate pune RA ”AZL” la dispoziție, a crescut.

Totuși, deși susțin că dezvoltarea Zonei Libere ar atrage în mod automat și o schimbare în bine pentru o parte a Municipiului Brăila, reprezentanții de la AZL ne-au transmis că lucrurile trebuie ținute permanent într-un echilibru, deoarece în caz contrar, concesionarii pot pleca iar Regia Autonomă să nu mai obțină nici măcar ceea ce primește în prezent de pe urma încasării redevențelor.

Se pare că există totuși planuri din partea unora dintre investitorii de acolo de a-și mări afacerile, ceea ce ar însemna să aibă la rândul lor chiriași, iar redevențele încasate să fie și mai "grase" pentru AZL.

Din câte au explicat cei din conducerea ”Zonei Libere”, în ultima perioadă concesionarii transmit semnale care demonstrează că se află într-un stadiu confortabil și au un alt ritm de lucru, ceea ce îi asigură că strategia abordată este una bună.

Astfel, potrivit sursei menționate, chiar dacă nu se văd schimbări masive deocamdată, lucrurile sunt bune din punct de vedere economic și a început consolidarea unei fundații din ce în ce mai stabile, pe care se va putea ridica o "construcție" care să însemne cheltuieli minime și profit cât mai mare în următorii ani.

Iar în perspectiva realizării podului suspendat peste Dunăre, a drumurilor care vor deschide județul nostru pentru restul țării, Brăila poate deveni din ce în ce mai interesantă pentru eventuali investitori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro