Conform indicatiilor primite de la ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si presedintele ANSVSA, Ion Agafitei, pentru evitarea raspindirii virusului gripei aviare, in 26 de localitati stabilite marti, vecine zonelor de focar, situate in zona Vaii Calmatuiului, a inceput actiunea de informare a cetatenilor si punerea in practica a masurilor de biosecuritate. Cele mai importante masuri care reduc riscul transmiterii bolii sint: izolarea pasarilor si a porcilor in curti sau adaposturi bine delimitate; interzicerea accesului palmipedelor la luciul de apa; interzicerea imprastierii gunoiului de grajd in afara curtilor, recomandarea fiind ca acesta sa fie distrus prin ardere in incinta fiecarei gospodarii; asigurarea ecarisarii teritoriului; informarea medicului veterinar cu libera practica competent teritorial, despre orice caz de imbolnavire sau moarte de animale sau pasari. In cazul nerespectarii acestor masuri, sanctiunile sint aspre, de la amenda contraventionala pina la excluderea de pe listele de despagubiri, in cazul in care localitatea se confirma ca focar de gripa aviara.
Ieri, prin Ordinul Prefectului judetului Braila nr.397, zona de risc a fost extinsa, ea cuprinzind acum 29 de localitati aflate sub stricta supraveghere sanitar-veterinara. Acestea sint: Ciresu, Vultureni, Batogu, Ulmu, Jugureanu, Zavoaia, Tataru, Rosiori, Florica, Coltea, Pribeagu, Liscoteanca, Bordei-Verde, Lacu-Rezi, Valea Calmatui, Maru Rosu, Odaieni, Chioibasesti, Chichinetu, Cuza Voda, Stanca, Polizesti, Stancuta, Bertestii de Sus, Spiru Haret, Bertestii de Jos, Gura Calmatui, Tirlele Filiu si Ionesti.
Tot ieri, la Prefectura a avut loc si o sedinta de lucru la care au participat toti primarii din judetul Braila. Ei au fost informati si cu privire la sanctiunile drastice care ii asteapta daca nu vor respecta masurile impuse pentru limitarea riscului extinderii epidemiei.
Ieri, spre seara, de exemplu, la Primaria Viziru, desi localitatea nu figureaza pe lista de risc major, toate intrarile erau acoperite cu covoare impregnate cu material dezinfectant. Primarul era plecat in sat sa vorbeasca cu oamenii. Speriati ca virusul poate fi adus din cimp si prin noroiul de pe incaltaminte sau rotile vehiculelor, autoritatile locale si-au propus sa interzica iesirile si intrarile in localitate pe drumurile neasfaltate atit tractoarelor, cit si carutelor.
Ca la Viziru, dispozitiile sint luate in serios o demonstreaza si faptul ca fata de saptamina trecuta, cind prin localitate erau pasari lasate libere, unele ciugulind nestingherite chiar pe marginea soselei, ieri, nu am mai vazut nici o gaina in afara gospodariilor. Nu acelasi lucru putem spune insa despre Insuratei, localitate pe teritoriul careia, in drumul nostru spre Zavoaia, am numarat aproape 40 de pasari lasate in voia lor pe ulite, pe marginea soselei, chiar si in curtea unei gradinite. Si aici insa, numarul zburatoarelor lasate libere este vizibil mult mai mic in comparatie cu saptamina trecuta.