Mergi la conţinutul principal

Zonă defavorizată lovită de PSD. Berteştii de jos riscă să rămână fără o subvenţie de 62 euro/ha

• asta a anunţat, revoltat, primarul comunei Berteştii de Jos, Costel Capbun (PNL) după vizita la Brăila a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, de la finele săptămânii trecute • potrivit lui Capbun este vorba despre o eroare la nivelul ANIF, care a scos comuna din lista celor defavorizate, astfel că, în 2020, locuitorii comunei riscă să nu mai primească o subvenţie de 62 euro/hectar • primarul bănuieşte că este vorba despre o decizie cu iz politic a PSD

 

Primarul comunei Berteştii de Jos, Costel Capbun (PNL) s-a plâns recent de faptul că dintr-o eroare materială a celor de la ANIF, oamenii din localitatea pe care o conduce nu vor mai beneficia în 2020 de o subvenţie de 62 de euro/hectar. Pe scurt, primarul a profitat de vizita la Brăila de la finele săptămânii trecute a noului ministru al Agriculturii, Adrian Oros, căruia i-a cerut ajutorul. Capbun a semnalat problema ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, pentru că lucrătorii de la ANIF au raportat o suprafaţă mai mare de teren irigat în cazul comunei Berteştii de Jos, aceasta a ieşit automat din lista celor defavorizate. În consecinţă, dacă lucrurile nu sunt remediate, oamenii vor rămâne fără subvenţia de care au beneficiat până acum. Primarul liberal a subliniat, dezamăgit, că situaţia deja a fost transmisă Uniunii Europene, prin urmare a devenit cu atât mai complicată.

“Problema este următoarea: Berteştii de Jos are pe raza comunei staţia de pompare de la Spiru Haret şi sistemul  de irigaţii. Pe raza comunei Berteşti, acum se irigă, să spunem 100 ha. În anul 2009 printr-o raportare eronată a celor de la ANIF, s-a spus că pe raza comunei s-au irigat 3.000 ha. Adică tot ce s-a irigat prin sistemul de irigat de la Spiru Haret, acesta fiind sat component al comunei. Din această cauză, pentru că a reieşit că s-a depăşit suprafaţa irigabilă de pe raza comunei, Berteştii de Jos a fost scoasă din zona comunelor defavorizate. Cetăţeanul comunei Berteştii de Jos pierde 62 euro subvenţie/ha, începând de la anul, din cauza unei erori! Am încercat să îndrept această greşeală, dar cei care trebuiau să rectifice  au spus că nu se poate”, a declarat Capbun.

Primarul a mai adăugat că din punctul său de vedere este vorba despre o comandă politică, mai ales că în judeţul Galaţi există alte 3 comune aflate în aceeaşi situaţie, toate conduse de liberali.

“Şi vă spun şi de ce. O comună defavorizată are un punctaj. Mă refer la fermierul care depune pentru proiecte europene. Sunt câteva comune în judeţul Brăila, cu cei mai mari fermieri care din cauza acestui punctaj, că nu aveau zonă defavorizată, nu puteau să acceseze fonduri europene să ia utilaje. Mă întreb: la Berteştii de Jos care are terenul foarte slab productiv bagi comuna în zonă favorizată şi în acelaşi timp, bagi comune precum Traian, Mircea Vodă şi oraşul Ianca, unde sunt mari fermieri cu terenuri, la zone defavorizate?! Bănuiesc că nu au fost decât imixtiuni politice, pentru că eu sunt mai direct şi spun lucrurile pe nume. Nu ştiu dacă pot să mai repar ceva, pentru că deja s-a raportat la Uniunea Europeană şi Berteştii de Jos nu se mai regăseşte pe lista comunelor care nu sunt defavorizate”, a mai completat primarul.

Sursa citată a adăugat că le-a scris celor de la ANIF, însă aceştia nu i-au dat niciun răspuns, deşi au trecut cele 30 de zile în care ar fi trebuit să facă asta. Capbun a subliniat că noul ministru şi-a notat problema şi că speră că va putea veni în ajutorul locuitorilor din comună.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro