Mergi la conţinutul principal

Ziua Veteranilor Români din Al Doilea Război Mondial, sărbătorită la muzeu

* la eveniment, participă col. rez. dr. ing. Mihail Balaban, col. rez. Constantin Giurgea, lector univ. dr. Ion Ghelețchi, conf. univ. dr. Costin Croitoru, reprezentanții Centrului Județean de Excelență Brăila, elevi ai Cenaclului Literar ,,Beyond words - N.B.”, precum și membri ai Filialei Brăila „General Stan Poetaș” a ANCE

 

 

 

Sub genericul „Cinstim Eroii Neamului Românesc”, în Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3), în ziua de sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 10.00, va fi marcată Ziua Veteranilor Români din Al Doilea Război Mondial.

Participă: col. rez. dr. ing. Mihail Balaban, col. rez. Constantin Giurgea, lector univ. dr. Ion Ghelețchi (Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu”, Cahul, Republica Moldova), conf. univ. dr. Costin Croitoru (managerul Muzeului Brăilei „Carol I”), reprezentanții Centrului Județean de Excelență Brăila, elevi ai Cenaclului Literar ,,Beyond words - N.B.”, precum și membri ai Filialei Brăila ,,General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (ANCE).

Ziua Veteranilor de Război este marcată în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Titlul de veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (aproximativ 92.000 de militari decedați). De Ziua Veteranilor de Război, în anul 2020, spre exemplu, mai erau, în toată țara, circa 4.100 de veterani de război, toți trecuți de vârsta de 90 de ani. Acum sunt și mai puțini.

Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie) a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro