Mergi la conţinutul principal

Ziua unei alegeri

A venit si ziua asta, a alegerilor locale. Cel putin a primului tur, deoarece, cu siguranta va exista si un al doilea, in ceea ce priveste Primaria municipiului. Asta este aproape singura certitudine. In rest, cine va iesi pe primele doua pozitii este greu de anticipat, cu toate sondajele vehiculate in ultima vreme, mai mult sau mai putin oficiale. Prezenta la vot e incerta, insa tind sa cred ca nu va fi una prea mare, asa cum, de altfel, nu a fost nici in 2004 si nici in 2000. Insa asta nu trebuie sa mire pe nimeni, iar cei care au decis sa nu se prezinte la urne nu trebuie blamati. Este optiunea lor si trebuie respectata la fel ca oricare alta. E clar insa ca pensionarii vor vota, mai ales cei din mediul rural, unde inca exista temerea, in rindul unora, ca daca nu se prezinta la vot si nu au acea stampila cu "votat" in buletin, e posibil sa nu-si mai primeasca pensia sau ajutorul social ori sa nu-i mai bage nimeni in seama cind se duc cu vreo problema de rezolvat pe la primar. Da, suna incredibil, dar cunosc persoane care chiar gindesc asa.
Turul al doilea va avea, probabil, darul de a atrage mai multa lume la vot, insa sa nu se creada ca va fi neaparat o batalie pe viata si pe moarte intre candidati. Depinde mult de aliantele care se vor face dupa alegerile din aceasta duminica. Si cum voturile aproape sigur vor fi imprastiate, nici unul neavind majoritatea, va fi loc de multe trocuri, intelegeri si aliante, altele decit cele de la Bucuresti.
Poate ar fi fost ceva mai simplu daca alegerile generale ar fi avut loc inaintea celor locale. Asa, cel putin ar exista un criteriu pragmatic dupa care sa mergi la urne: sa votezi cu candidatul partidului care cistiga alegerile pe tara, macar in ideea ca fiind din acelasi partid si avind sustinere la Bucuresti, poate va primi mai multi bani de la bugetul central. Sigur, nu ar exista garantia ca exact asa ar sta lucrurile, dar ar fi mai credibil decit daca la Centru s-ar afla un partid aflat in opozitie totala cu cel care cistiga in judet si/sau municipiu.
Singurul criteriu ramine insa increderea fiecaruia dintre alegatori in candidatul care a reusit sa-i inspire cit mai multa respect. Si sa speram ca, macar de data aceasta, cei care vor cistiga alegerile locale nu-si vor pierde respectul fata de cei care i-au votat. Mai ales ca dincolo de promisiuni, care de care mai marete, respectul fata de alegatori e cel mai important capital electoral.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro