• festivitatea s-a desfășurat joi, 30 mai, cu participarea foștilor comandanți și a personalului militar care a activat în subunitățile Flotilei Fluviale • comandantul marii unități, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, a prezentat activitatea Flotilei, evoluția ei în timp și proiectele viitoare • oaspeții au vizitat clădirea Comandamentului Flotilei Fluviale - monument istoric, precum și Sala de tradiții a marii unități • din anul 2010, Guvernul României a instituit Ziua Rezervistului Militar, care se sărbătorește, în fiecare an, în ultima zi a lunii mai
Militarii rezerviști brăileni, onorați așa cum se cuvine de colegii care servesc sub Drapel.
Astfel, Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” Brăila a organizat joi, 30 mai, festivitatea dedicată Zilei Rezervistului Militar, tradiție care ne oferă tuturor - militari și civili deopotrivă - ocazia de a transmite respectul și prețuirea noastră pentru cei care au slujit cu devotament și dăruire Drapelul Național, de-a lungul carierei militare, construind Armata României de astăzi.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, de pe Strada Împăratul Traian - monument istoric de la începutul sec. XX. Au fost prezenți foști comandanți, precum și personal militar în rezervă care a activat în Flotila Fluvială, alături de personalul actual al unității și comandanții unităților militare de Marină din Garnizoanele Brăila și Tulcea. Cu acest prilej, comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, a prezentat organizarea marii unități pe care o conduce, evoluția în timp a acesteia și a punctat câteva dintre proiectele de viitor ale structurilor din subordine. Programul zilei a inclus vizitarea sediului Comandamentului (care a fost reabilitat în perioada 2017-2022) și o vizită la Sala de tradiții a Flotilei Fluviale. Tot joi, la capela militară a unității, a fost oficiată o slujbă de pomenire a colegilor militari rezerviști care sunt plecați în eternitate.
„Veritabile modele de urmat pentru tinerele generații de militari, rezerviștii militari se bucură de respectul și aprecierea noastră profundă, pentru profesionalismul dovedit în toți anii de activitate. Rolul rezerviștilor nu s-a încheiat însă la momentul trecerii în rezervă, ci continuă să fie unul important pentru Armata României și pentru societatea noastră. La mulți ani tuturor rezerviștilor militari!”, au precizat surse din cadrul marii unități militare brăilene.
Ziua Rezervistului Militar
La data de 31 mai 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost adoptată „Legea asupra poziției ofițerilor”, primul act normativ care dă identitate, valoare și sens corpului cadrelor militare în rezervă. În memoria acestui eveniment și în semn de respect pentru cei care au făcut din militărie profesia lor de o viață, prin Hotărârea Guvernului României nr. 467, din 12 mai 2010, Guvernul României a instituit Ziua Rezervistului Militar, care se aniversează, în fiecare an, în ultima zi din luna mai. Sărbătoarea este înscrisă în „Calendarul Tradițiilor Militare”, periodic de istorie și cultură editat de Statul Major al Apărării.
A doua semnificație a zilei de 31 mai este dată de faptul că, printr-o coincidență fericită, la 31 mai 1990, după o întrerupere de 42 de ani din timpul regimului comunist, a fost reluată tradiția asocierii cadrelor militare și s-a înființat structura care astăzi se numește Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR). De aceea, prin decizia conducerii acestei asociații, s-a stabilit ca, în data de 31 mai, să fie marcată și Ziua ANMCMRR.