* marți, de 10 Mai, a fost organizat un colocviu cu prezentare de uniforme militare din perioada Regalității la Muzeul Brăilei "Carol I" * au rostit alocuțiuni dr. Costin Croitoru, managerul instituției, dr. Adrian Trifan, drd. Viorica Preda și conf. dr. Ion Ghelețchi, prorectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hașdeu", din Cahul
Avanpremieră pentru Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc în ziua de 14 mai, în toate secțiile Muzeului Brăilei "Carol I".
Astfel, marți, 10 Mai a.c., de la ora 11.00, în Sala "Regele Ferdinand I și Regina Maria", de la sediul central al Muzeului Brăilei "Carol I" (Piața Traian nr. 3), s-a desfășurat colocviul "Sub semnul Regalității", cu participarea muzeografilor și cercetătorilor prestigioasei instituții de cultură și a unor oaspeți din Galați, Constanța și Republica Moldova.
Manifestarea moderată de Ghena Pricop, șeful Secției Istorie modernă și contemporană a debutat cu o scurtă alocuțiune prezentată de conf. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului, care a vorbit despre importanța zilei de 10 Mai în istoria românilor, punctând, totodată, câteva evenimente din perioada Regalității, începând cu dobândirea Independenței de stat a României (1877-1878). Dr. Adrian Trifan, cercetător științific, și drd. Viorica Preda, ambii de la Secția Istorie modernă și contemporană a Muzeului Brăilei "Carol I", au prezentat, de asemenea, perioada Regalității, conflictele la care a participat România în perioada 1877-1945, dar și momentele înălțătoare, cum au fost proclamarea Regatului României sau încoronarea M.S. Regele Ferdinand I și a Reginei Maria în Catedrala de la Alba Iulia, în urmă cu un secol.
Nu în ultimul rând, conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, prorectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hașdeu", din Cahul, a trecut în revistă pricipalele repere istorice din perioada Regalității, fiind răsplătit cu o distincție din partea Muzeului Brăilei "Carol I". Conf. dr. Costin Croitoru a oferit aceeași distincție și col. (r.) Adrian Tăbăcaru, reprezentantul Asociației Culturale "Tomis" - Filiala Galați, care a prezentat cinci dintre cele mai reprezentative uniforme militare românești din perioada Regalității. Au fost, de asemenea, prezentate, uniforme purtate de surorile de caritate în Primul Război Mondial, Drapelul României și decorațiile din aceeași perioadă.
Mai trebuie amintit faptul că participanții la manifestarea de 10 Mai, de la Muzeu, au vizionat și filmul documentar "Brăila în Războiul de Independență", realizat de Ghena Pricop, șef Secția Istorie modernă și contemporană și Gabriel Stoica, operator audio-video la Muzeul Brăilei "Carol I", cu un deceniu în urmă.
Ziua Regalității (10 Mai) este celebrată în România ca zi de sărbătoare națională începând cu anul 2015, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015.