• miniexpoziția cu produse din Brăila a atras numeroși vizitatori • produsele foarte bune de altfel nu au satisfăcut publicul care a remarcat absența unor producători importanți • de exemplu, celebra brânză de Gulianca a lipsit cu desăvârșire
Public vizitator numeros, interesat de mini -expoziția organizată, recent, la sediul Direcției Agricole Județene Brăila, cu prilejul sărbătoririi pe 10 octombrie a Zilei Produselor Agroalimentare Românești. Reamintim că până în 2017, astfel de manifestări aveau loc sub binecunoscuta denumire de Ziua Recoltei. Iar dacă e să dăm timpul înapoi, la Brăila această sărbătoare însemna nu doar acele uriașe standuri piramidale, din piețe, unde abundența de produse (legume și fructe) cu adevărat românești și gustoase, îndestula cămările gospodinelor. În luna octombrie Brăila era plină de terase și mustării, amenajate în stil rustic și cu ghirlande din roadele toamnei - nelipsind , bineînțeles, mustul pastrama, micii și formațiile de lăutari. De asemenea, Ziua Recoltei se sărbătorea în fiecare comună, preferate fiind locurile din natură, iar formațiile artistice atrăgeau și ele mii de oameni ai ogoarelor.
Cu timpul, aceste manifestări au fost date uitării, odată cu apariția târgurilor de agricultură, Brăila fiind renumită la acest capitol; prin multitudinea de standuri, a mașinilor și utilajelor agricole, tehnologiilor, inputurilor, produselor agricole și din zootehnie, animale și păsări, etc. etc. Mai ales că era posibilă și comercializarea unora, la preț de fermă, prezența unor înalte oficialități (miniștri, academicieni, cercetători etc) fiind o dovadă în plus a prestigiului de care se bucura agricultura și industria de profil a Brăilei.
Revenind la manifestarea de la sediul Direcției Agricole, aici și-au expus produsele doar câțiva producători însă, cu notorietate printre consumatorii brăileni. "Puțini, dar foarte buni", remarca cineva. Și merită să-i amintim: "Honey Loriana" Bio, cu o gamă foarte diversă de miere și produse apicole, precum și … limonadă ca pe vremuri: "Băcănia lu' Sile", care, inclusiv pe durata pandemiei, a asigurat on-line produse de carmangerie excepționale, din carne exclusiv românească; "Moara Ghionea" din Chiscani, iar un magazin din Brăila a venit cu renumitele bunătăți de la Pleșcoi - Buzău. După cum ne-a declarat Traian Cișmaș, directorul DAJ Brăila, "legumele au provenit de la cultivatori din Chiscani, Vărsătura, Salcia Tudor, Râmnicelu, Jirlău, Vișani și Viziru". Au atras atenția și alte două societăți , ale apicultorului Ion Movileanu (cu "produse de la bunica") și SC "Lactate" Măxineni, a fostului parlamentar Mihai Ruse.
Expoziția de la Palatul Agriculturii s-a bucurat de vizita oficialităților brăilene: prefectul Iulian Timofei și subprefectul Adin Boboc, președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, și vicepreședintele Ionuț Ciprian Dobre, iar de la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, brăilean, secretar de stat. Aceștia au purtat discuții cu expozanții, și îndeosebi cu familia Loredana și Dan Iorga - hotărâți "să susțină drepturile apicultorilor și ale pescarilor (cu implicarea autorităților și parlamentarilor brăileni), dar și să promoveze, prin asociere, organizarea și participarea la târguri - a obiceiurilor, tradițiilor și produselor, neapărat autentice, din zona Brăilei".
Ca la orice manifestare dedicată publicului și cunoscătorilor în domeniu, au fost exprimate nu doar aprecieri ci și observații: "Era bine dacă fiecare stand avea precizat și locul de unde se pot procura unele produse"; "Păcat că nu s-au putut cumpăra decât 2-3 produse"; "Oare de ce nu au fost prezenți și cei de la Gulianca, cu vestita lor telemea de oaie, și care ar trebui să devină unul din brandurile Brăilei. Produse lactate bune se obțin însă, și la Viziru“; iar exemplele pot continua; "își mai aduce aminte, cineva, de vestitul salam Gostat obținut la Gropeni ?!"; "Avem peste 20 de lacuri în județ, și nu apărem cu produse, inclusiv conserve, cu adevărat tradiționale, brăilene, din pește"; "Trebuie reluată, poate chiar în acest an și la scară mai largă, măcar pe faleză, o astfel de manifestare".