• sâmbătă, 9 septembrie, între orele 10.00 și 14.00, locuitorii orașului Ianca și ai localităților învecinate, dar și brăilenii din municipiu sunt așteptați la Ziua Porților Deschise • oaspeții de toate vârstele pot vizita gratuit toate spațiile în care sunt expuse obiectele Muzeului Ianca • manifestarea este inclusă în Zilele Orașului Ianca
Sâmbătă, 9 septembrie 2023, între orele 10.00 și 14.00, locuitorii orașului Ianca și ai localităților învecinate, dar și brăilenii din orașul reședință de județ sunt așteptați la Ziua Porților Deschise, manifestare organizată de Muzeul Ianca.
Astfel, oaspeții de toate vârstele pot vizita, gratuit, toate spațiile în care sunt expuse obiectele Muzeului Ianca: Corpul A, cu expozițiile Georgeta Crainic (pictură), „Centenar” și „Smaranda Brăescu”; Corpul B, cu sălile „Tradiție locală”, „Școala de altădată”, „Biserica strămoșească” și „Aviația”; Casa țărănească strămutată de la Oprișenești („Din lumea satului brăilean de aldădată”); depozitul de unelte, cu căruța brăileană, carul brăilean, plugul de lemn și de fier, râșnița de piatră, strungul de lemn și multe alte unelte aduse din vechile gospodării țărănești; curtea interioară a muzeului, cu bucătăria de vară a țăranului brăilean, umbrarul și fântâna cu cumpănă.
Manifestarea este inclusă în Zilele Orașului Ianca, sărbătorite în perioada 9-10 septembrie 2023.
Muzeul Ianca a fost inaugurat la data de 1 decembrie 1999, în urma demersurilor prof. Ion M. Bărbuceanu, din localitate, cu sprijinul Fundației cultural - istorice „Bălașa”, a Muzeului Brăilei „Carol I” și a Primăriei Orașului Ianca. Coordonator al muzeului de la Ianca și muzeograf voluntar este, de la înființare și până în prezent, prof. Ion M. Bărbuceanu, mare iubitor al istoriei acestor locuri binecuvântate.