• de Ziua Mondială a Educației, Muzeul Brăilei „Carol I” le oferă tuturor brăilenilor posibilitatea de a vizita, gratuit, expozițiile deschise la toate secțiile • oaspeții pot admira unelte vechi de mii de ani, tezaure monetare, cărți vechi și documente, obiecte de mobilier, costume de epocă, arme și fotografii, tablouri de o inestimabilă valoare și multe alte obiecte
Cadoul muzeografilor brăileni pentru elevi și dascăli și pentru toți brăilenii iubitori de istorie: Ziua Porților Deschise la Muzeul Brăilei „Carol I”.
Astfel, potrivit conducerii prestigioasei instituții de cultură brăilene, de Ziua Mondială a Educației, joi, 5 octombrie 2023, expozițiile deschise la toate secțiile Muzeului Brăilei „Carol I” pot fi vizitate gratuit.
Este vorba de expozițiile deschise la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3, cu spațiile: „Arheologie și Istorie veche”, „Cultură și civilizație la Dunărea de Jos” și „Artă”; Galeriile de Artă „Gh. Naum” (intrare prin Calea Galați), Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu”; Centrul Diversității Culturale (Piața Traian nr. 3); Centrul Cultural Nicăpetre - Casa Embericos (Strada Belvedere nr. 1), Casa Memorială „Panait Istrati” (Grădina Publică), Secția Etnografie și Artă Populară (Strada Polonă nr. 14), Casa Memorială „Dumitru Panaitescu - Perpessicius” (Strada Cetății nr. 70), Secția Științele Naturii (Parcul Monument) și Casa Memorială „Fănuș Neagu”, din comuna Grădiștea.
Oaspeții Muzeului Brăilei „Carol I” pot admira unelte și vase vechi de mii de ani, descoperite în situl arheologic Brăilița, tezaure monetare, cărți și documente vechi, obiecte de mobilier maur, costume de epocă, arme și fotografii, tablouri de o inestimabilă valoare semnate de pictori celebri, sculpturi de Nicăpetre, gravuri de Gh. Naum, icoane vechi pictate pe lemn și pe sticlă, costume populare, unelte, obiecte de patrimoniu aparținând etniilor, dar și obiecte care au aparținut personalităților brăilene Ana Aslan, Panait Istrati, D. P. Perpessicius sau Fănuș Neagu. Totodată, la Secția Științele Naturii, din Parcul Monument, brăilenii de toate vârstele se pot familiariza cu fascinanta lume a plantelor, păsărilor și animalelor.
Miercuri, 4 octombrie, la Galeria „Gh. Naum” a MBR, a avut loc vernisajul expoziției de grafică și pictură „Atelier”, organizată în colaborare cu Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” (studenți expozanți: Claudia-Andra Riza, Cosmin-George Caraman, Andreea-Gabriela Tudor, Gabriel Moldoveanu ), astfel că oaspeții pot admira și aceste lucrări.
În altă ordine de idei, vineri, 6 octombrie, de la ora 11.00, are loc, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian 3), Conferința științifică „Migrația în lumea vie”. Prezintă: Nicu Pârlog, biolog, jurnalist și expert în viața sălbatică și dr. Stănică Pandrea, șef- ul Secției Arheologie a Muzeului Brăilei „Carol I”. Moderator al manifestării este dr. Nicolae Onea, biolog și ornitolog.