Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului si primirea raportului, urmate de cuvintul de bun venit si o scurta prezentare a istoricului armei, sustinute de comandantul unitatii, lt.col. Vasile Ionescu. Manifestarea a continuat cu discursurile invitatilor, o slujba religioasa, depunerea de coroane la monumentul eroilor pontonieri, trecerea in revista a trupelor si vizitarea unitatii si a Salii traditiilor.
Oaspetii de seama ai manifestarii au fost col. Mihai Tofan, comandantul Brigazii 10 Geniu si general de brigada (r) Constantin Savu, cunoscut drept "parintele" pontoneriei brailene. La tribuna oficiala au mai fost remarcati comandantii celorlalte unitati subordonate Brigazii 10, ai Centrului Militar Zonal si ai altor unitati din municipiu.
Pentru pontonieri, ziua bucuriei si a mindriei este 25 februarie
Specialitatea de pontonieri isi are originea in Compania Independenta de Pontonieri, din cadrul Batalionului de Geniu Specializat, infiintat la data de 25 februarie 1866 prin Decretul 259 al Locotenentei Domnesti. Formarea si existenta Batalionului 72 Poduri este strins legata de infiintarea si dezvoltarea primelor unitati de geniu din tara, dupa Unirea Principatelor, avind originea in "Compania de Pontonieri a Batalionului de Geniu Specializat". In noiembrie 1878, dupa Razboiul de Independenta, Compania de Pontonieri este dislocata in Garnizoana Braila, unde isi continua activitatea si in prezent, in cadrul Batalionului 72 Poduri.
"Batalionul 72 Poduri se afla la o rascruce a timpurilor, iar drumul pe care si-l asuma, prin profesionalism si responsabilitate, este un drum al devenirii, al adaptarii la nou, al consolidarii spiritului de corp, al integrarii umane si profesionale intr-o Alianta care de mult a devenit un deziderat al evolutiei mentalitatii de a lupta. In prezent, Batalionul 72 Poduri se adapteaza continuu la noile obiective de instructie. Privind numai spre anul ce tocmai a trecut, un an al inundatiilor, daca l-am putea numi asa, simtim utilitatea acestei specialitati militare. Poduri, drumuri amenajate, interventii in zonele calamitate, chiar si cu exploziv pentru crearea unor brese in dig, sint doar citeva aspecte din activitatile desfasurate de pontonierii braileni in slujba societatii aflate la nevoie. Si inca nu ne-am referit la misiunile din teatrele de operatii, unde militarii nostri isi probeaza profesionalismul. Iata de ce sarbatorile au meritul de a rupe ordinea profana a existentei si de a reinvia amintirile, de fapte si de oameni. Iar pentru pontonieri, ziua bucuriei si a mindriei este 25 februarie", a precizat in cuvintul lt. col. Vasile Ionescu.