Ziua Națională a Oinei, sărbătorită la C.N. “Nicolae Bălcescu” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua Națională a Oinei, sărbătorită la C.N. “Nicolae Bălcescu”

• echipa de la “Bălcescu” a fost prima campioană națională a României, pe 9 mai 1899, la București • tot de la “Bălcescu”, profesorul Radu Corbu a editat, în 1898, primul regulament al jocului de oină, valabil și astăzi • “Brăila încă dă tonul în oina românească”, spune Cornel Săndulescu, președintele AJ Oină și vicepreședintele FR Oină

 

Printre sporturile practicate în Brăila, devenite tradiționale, se regăsește și oina, o disciplină sportivă cu vechime mare, dacă ținem cont de faptul că prima campioană națională la oină a fost o echipă brăileană, mai precis cea de la “Nicolae Bălcescu”, în cadrul evenimentului ce a avut loc pe 9 mai 1899, la București. Trebuie menționat faptul că și regulamentul jocului de oină, aproape neschimbat până astăzi, a fost redactat de antrenorul echipei brăilene, profesorul Radu Corbu. În plus, pionier al jocului de oină, Radu Corbu a organizat întreceri tematice în urbea dunăreană cu un an mai devreme, deci echipa de la “Nicolae Bălcescu” avea toate atuurile ca săștige titlul de campioană.

Brăila a fost și este în continuare una dintre susținătoarele sportului național al României, oina.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la începutul acestei luni, un proiect de lege prin care oina a fost declarată sportul național al României. Mai mult, parlamentarii a mai decis să instituie Ziua Națională a Oinei pe 9 mai.

Fix la 124 de ani de la data când echipa liceului “Nicolae Bălcescu” a cucerit primul titlu național din istoria oinei, tot la această unitate de învățământ, Ziua Națională a Oinei a fost marcată prin organizarea unui joc demonstrativ cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației.

“Brăila încă dă tonul în oina românească. Nu puteam sărbători un eveniment de o asemenea anvergură decât la Colegiul Național «Nicolae Bălcescu». O echipă de aici a câștigat primul campionat național și de asemenea, tot de la această unitate de învățământ, profesorul Radu Corbu a făcut regulamentul după care, chiar și acum se dispută întrecerile de oină. În cadrul evenimentului care a avut loc pe 9 mai la «Bălceascu», a avut loc și un joc demonstrativ de oină între echipa de băieți de la Surdila Greci și cea de fete de la Tătaru, fete care fac parte și din ansamblul Flori de Bărăgan. Acest ansamblu folcloric, pe 13 mai, cu prilejul Cupei Regelui și Cupei Reginei, a oferit spectatorilor aflați în tribunele Arcului de Triumf un frumos program de dansuri naționale”, ne-a declarat Cornel Săndulescu, președintele Asociației Județene de Oină Brăila și vicepreședinte al Federsației Române de Oină.

 

Două echipe brăilene finaliste ONSS la oină

Două echipe din județul Brăila, cea a Liceului Teoretic “George Vâlsan” Făurei și cea a Școlii Gimnaziale Surdila Greci, au câștigat etapele județene și cele de zonă, la turneele rezervate echipelor de liceu, respectiv școli generale și au ajuns la faza finală pe țară.

 

Turneu omagial “Radu Corbu”

Asociația Județeană de Oină Brăila va organiza în acest an o competiție de oină, la Bordei Verde, locul unde s-a născut Radu Corbu, cel care a realizat primul regulament de oină, regulament valabil și acum.

“Vom organiza o competiție de oină în memoria lui Radu Corbu chiar în localitatea unde acesta s-a născut, Bordei Verde. Vor participa 5-6 echipe de juniori, cu vârste până în 18 ani și sper să facem o frumoasă propagandă sportului nostru național, oina”, a mai spus Cornel Săndulescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro